Вихід

Жан-Поль Сартр написав книгу під назвою «За зачиненими дверима». У ній він висловив переконання, що основні проблеми людства неможливо розв’язати. Виходу немає! Я ж вам кажу, що він є, і цей вихід – у Господі Ісусі Христі.

Ісус попереджав про те, що перед Його приходом повсюдно будуть розхитані моральні підвалини. Він сказав: «Так само, як було за днів Лотових: їли, пили, купували, продавали, садили, будували; того ж дня, як Лот вийшов із Содому, огонь із сіркою з неба линув, і всіх погубив. Так буде й того дня, як Син Людський з’явиться!» (Лк. 17:28-30). «І, як було за днів Ноєвих, то буде так само й за днів Сина Людського…» (Лк. 17:26). В обох уривках ідеться про втрату моральних цінностей. Такої вакханалії аморальності, як сьогодні, історія ще не знала. Ісус попереджав, що перед Його пришестям буде саме так.

Ісус говорив, що багато людей відпадуть від віри. Тобто ті, що раніше були віруючими, втратять віру. Це станеться як з окремими людьми, так і з цілими групами. З’являться лжепророки й зваблять багатьох. Погляньте на сучасних лжепророків. «А Дух ясно говорить, що від віри відступляться дехто в останні часи, ті, хто слухає духів підступних і наук демонів…» (1Тим. 4:1). І буде відпадання від істинної віри. У багатьох людей хибне уявлення про Бога та християнство. Вони не справжні учні Христові. Вони, не відаючи того, не усвідомивши це розумом, уже відпали від християнства. Вони, можливо, ще вірять частково в те, у що вірять християни, але їхнє відпадання виражається в способі життя, далекому від християнства. Адже ваше життя завжди підтверджує те, у що ви вірите. Ісус сказав: «По їхніх плодах ви пізнаєте їх». А диявол тут як тут зі своїм знаменитим запитанням про справжність слів Божих – намагається викликати в нас сумнів. З’явиться багато фальшивих пророків, що приходять і кажуть: «Слову Бога більше вірити не можна». А я кажу вам – уся Біблія натхнена Богом. Вона – святе Боже Слово. Є ті, хто стверджує, що Ісус був звичайною людиною, що Він не був Богом. Але Він – Боголюдина: у рівній мірі і Бог, і людина, сповнена любові до нас настільки, що погодилася прийняти за нас смерть.

Ще одне підтвердження того, що ми живемо в останній час: зростання беззаконня, про нього Ісус теж говорив. Зі збільшенням беззаконня, попереджав Він, любов багатьох охолоне (див. Мт. 24:12). Газети сьогодні тільки про це й пишуть. Хіба ви не чули про атаки терористів по всьому світу? Практично в усіх країнах є свої терористи. І впоратися з ними вкрай важко через їхню високу технічну оснащеність. В Євангелії від Луки (21:9) записані слова Ісуса про те, що нам доведеться «почути про війни та розрухи», і під «розрухами» треба розуміти війну з владою. Ісус говорив про це знамення. Говорив Він також і про заходи, спрямовані на мирне врегулювання конфліктів. Апостол Павло писав: «Бо коли говоритимуть: Мир і безпечність, тоді несподівано прийде загибіль…» (1Сол. 5:3). Пророк Ісая говорив: «Для безбожних спокою немає, говорить Господь» (Іс. 48:22). Ніколи раніше стільки людей не займалося пошуками шляхів до миру. ООН проводить одну надзвичайну сесію за одною. Конгреси й парламенти світових держав шукають шляхи до миру. Глави держав і урядів проводять зустріч за зустріччю з метою досягнення мирних угод то в одному регіоні, то в іншому. Але варто їм повернутися до своїх країн із чергової поїздки, як новий конфлікт спалахує в іншому місці. Ісус попереджав про це: «І коли б не вкоротились ті дні, не спаслася б ніяка людина; але через вибраних дні ті вкоротяться» (Мт. 24:22).

Також Ісус сказав, що перед Його приходом буде «оця Євангелія Царства… на свідоцтво всім народам, і тоді прийде кінець». І сьогодні, вперше в історії, Євангеліє чутне повсюди. Радіо, телебачення, література, супутникові програми донесли його до найвіддаленіших куточків Землі. Немає такого місця, де люди не могли б почути Добру звістку. Це відбувається вперше в історії людства.

Що ж нам тепер робити? Перше: нам, що очікують Його пришестя, треба очистити свої серця, про це говорить Писання. Чи вірите ви в Друге пришестя Ісуса? Якщо так, то живіть, відповідно до віри, чистим життям, що посвячується й освячується Ним. Освячення починається з того моменту, коли ми стаємо віруючими, воно виражається в тому, що ми зміцнюємося в благодаті Христовій, пізнаємо Його дедалі більше. Одного разу ми побачимо Його лицем до лиця, і тоді настане повне наше освячення – ми станемо святі й досконалі, як святий і досконалий Він. Ми побачимо Його в славі.

Друге: нам треба з усяким терпінням чекати на Його пришестя. Я знаю, що людям властиво втрачати терпіння й починати сумніватися в тому, чи прийде Він знову. Писання говорить: «Бо вам терпеливість потрібна, щоб Божу волю вчинити й прийняти обітницю. Бо ще мало, дуже мало, і Той, хто має прийти, прийде й баритись не буде!» (Євр. 10:36,37). Він призначив день, Він його знає, все вже вирішено, Він не запізниться й не прийде раніше.

Третє: ми повинні бажати Його повернення. Ми повинні невпинно думати про це.

Четверте: ми повинні працювати. Доводиться іноді чути: «Ісус гряде – залишимо всі справи земні». Ні, Ісус може не прийти ще сотню й навіть тисячу років. Можливо, ми Його пришестя не застанемо. Тож давайте допоможемо іншим людям дізнатися про Нього. Його повернення має надихати нас на працю.

І останнє – нам треба бути готовими. Чи ви готові? «Тому будьте готові і ви, бо прийде Син Людський тієї години, коли ви не думаєте!» (Лк. 12:40). Писання розповідає про Ноя, якого Бог попередив про потоп і який побудував по вірі ковчег. Він боявся Бога! Боявся до смерті! Деяких призводить до Царства Небесного любов, а деяких – страх. У нас є всі підстави для страху, адже тих, хто не пізнав Ісуса за життя, чекає пекло. Поки в нас є можливість прийти до Нього, це треба зробити.

Попередній запис

Його обітниці

Наступний запис

МИР, НАРЕШТІ