ВОРОГИ ХРИСТИЯНИНА

Бо ми не маємо боротьби проти крові та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби. До ефесян, 6:12

Отже, ви прийняли рішення покаятися перед Богом і народилися згори. Ви пережили навернення, Бог виправдав вас, ви стали Його дитям. Це все? Одна мить, рішення прийняте й усе закінчено? А далі що? Ви, звичайно, запитаєте: «Ну а щось іще потрібно?»

Так, ви тільки-но почали жити християнським життям. Ви тільки-но увійшли в новий для вас духовний світ. Тут усе по-іншому. Ви – духовне немовля й потребуєте ніжності, любові, турботи. Вас треба годувати й захищати. Це одна з цілей Церкви Ісуса. Жити християнським життям поодинці практично неможливо. Більшості з нас необхідні допомога та спілкування.

Народжений згори християнин спочатку подібний до немовляти й потребує любові. Готуючи до друку оновлену версію цієї книги, ми з дружиною вирушили відпочивати на острів разом із родиною дочки. Тримісячний Ентоні, наш онук, за весь тиждень плакав лише два рази. Чому? Тому що він був оточений ніжністю, любов’ю і турботою. В інший час він їв, спав і посміхався. В ідеалі, на початку християнського становлення «немовлята в Христі» потребують такої ж опіки, але, на жаль, наш світ зустрічає молодих віруючих далеко не так прихильно. Церква, відповідно до Божого задуму, якраз і повинна стати тим місцем, де немовлят у Христі оточують любов’ю і турботою.

Можливо, ви вже помітили, що й у християн є вороги. Вони небезпечні й нещадні і використовують будь-яку можливість, щоб не дати вам жити по-християнськи. Тільки-но ви вирішуєте присвятити себе Христові, вони починають заважати. Або вони вас спокушають учинити злочин, або вганяють у депресію, у вас виникає почуття розчарування, хоча відразу після прийняття рішення слідувати за Христом світ здавався таким радісним і безпечним. Так от, ви не перші відчуваєте такі труднощі, і не дивуйтеся, що у вас з’явилися сумніви, запитання, спокуси й розчарування.

Біблія попереджає християн про ворогів, вони впродовж усього життя будуть вести війну проти вас. До цього треба бути готовим. З ними треба боротися.

Перший крок – «побачити» їх в обличчя, зірвати маски з кожного з них, розібратися, хто вони й які їхні методи.

Диявол

Перший ворог – це диявол. Ми вже знаємо, що диявол дуже сильний, він протистоїть Богові й вводить людей у спокуси. Ми знаємо, що, незважаючи на поразку, завдану йому Христом на хресті, його влада велика, і він перетягує багатьох людей на свій бік. Біблія називає його лукавим, дияволом, людиновбивцею, брехуном і батьком брехні, противником нашим, який шукає, кого б поглинути, змієм стародавнім, наклепником братів наших (див.: Мт. 13:19; Лк. 4:33; Ів. 8:44; 1Пет. 5:8; Об. 12:9,10).

Своїм рішенням звернутися до Христа ви завдаєте сатані нищівного удару. Він розлючений. Тепер він буде всіма силами намагатися спокусити вас і змусити згрішити. Не вдавайтеся в паніку. Вкрасти у вас спасіння він не може, головне – не надати йому можливості викликати у вас невпевненість у тому, що ви під благодаттю й у Христі вже перемогли гріх. Диявол зробить усе, щоб посіяти у вашому серці сумнів в істинності вашого навернення. Він чудовий опонент, переспорити його вам не вдасться.

Випробування вашої віри приходить із першою спокусою. Пам’ятайте, що на почуття покладатися не можна, вони – як флюгер на вітрі. Сатана може звернутися до вашого почуття гордості, вселить упевненість у ваших власних силах, постарається переконати в правоті будь-яких ваших бажань. А потім у ваше серце він вкладе ненависть, і ви вирішите, що в різких словах на адресу оточуючих немає нічого поганого. Ви виявите у своєму серці навіяні дияволом заздрість, злість, невдоволення. Потім він захоче, щоб ви збрехали, а потім мучилися від думки про своє лицемірство. Брехня – один із найгірших гріхів і може реалізуватися в думках, словах або вчинках. Все, що спрямоване на обман іншої людини, — брехня. Диявол докладе всіх зусиль, щоб змусити вас брехати. Він спробує змусити вас працювати на себе: спокушати інших людей, збивати своїх друзів-християн зі шляху істинного. Якщо не берегтися, можна легко потрапити в його тенета й непомітно для себе почати танцювати під його музику. Диявол сильний, хитрий, підступний, він легко пристосовується. Біблія називає його «богом цього віку» (2Кор. 4:4), «князем світу цього» (Ів. 12:31), «князем, що панує в повітрі» (Еф. 2:2).

Диявол спробує поселити сум’яття у вашому серці, відвернути від цілей Божих, вам буде важко говорити з іншими людьми про Бога. Диявол зробить усе можливе, щоб порушити ваші стосунки з Христом, не дозволити вам справляти позитивний вплив на ваше оточення.

Ви запитаєте: як же його здолати; що протиставити сатані; як уникнути його пастки?

«Досягла вас спроба не інша, тільки людська; але вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її» (1Кор. 10:13).

Одного разу мій друг Д. Едвін Орр порівняв християнина, що б’ється з сатаною, з мишею, яка втікає від віника домогосподарки. Миша не сидить на одному місці, розмірковуючи про домогосподарку та її віник. Миша шукає укриття. Так само й нам, християнам, коли ми зазнаємо випробовувань, потрібно шукати укриття.

У наведеному вище уривку Писання Бог якраз і говорить про такий шлях. Дуже важливо пам’ятати, що спокуса дияволом не означає, що ваші стосунки з Богом порушені. Спокуса ще не гріх. Також пам’ятайте, що Бог не спокушує Своїх дітей. Він не змушує їх сумніватися. Всі сумніви й спокуси приходять від диявола. Пам’ятайте, що сатана може вас лише спокушати гріхом, але не може змусити вас підкоритися гріху. Пам’ятайте також, що сатана вже розтрощений Христом. Сатана не зможе панувати над християнином, якщо той повністю довіряє Богові й підпорядковується Йому.

Спрощенням було б вважати, що сатана зазнає поразки, коли ми починаємо читати або цитувати по пам’яті Писання, що він тікає, як побитий пес, коли ми починаємо чинити опір йому. Наша сила – в крові Христа. Є ситуації, коли ми просто повинні шукати порятунку в Христа, просити Його вирішити наші проблеми. Апостол Юда пише в своєму посланні: «І сам Архангол Михаїл, коли сперечався з дияволом і говорив про Мойсеєве тіло, не наважився винести суду зневажливого, а сказав: Хай Господь докорить тобі!» (Юд. 1:9). Саме так слід чинити й нам – у момент спокуси закликати Бога.

Біблія вчить, що дияволові слід протистояти, і «він втече від нас» (Як. 4:7). Але спочатку треба «скоритися Богові». Якщо ви повністю підкорилися Йому, тоді ви можете протистояти дияволу. Він буде здригатися від ваших молитов. Слово Священного Писання принесе вам перемогу.

Попередній запис

Досвід віри

Наступний запис

Світ