Жертва подяки

Бог закликає нас присвятити молитві наші життя і життя наших дорослих дітей. Коли ми так чинимо, то жертвуємо Богу одну з найвартніших жертв. Ми підносимо своїх дітей із глибин наших сердець і кладемо їх у серце Бога. Ми відсторонюємося від своїх почуттів і відволікаємося від любові лише до них. Ми стаємо, як Діва Марія чи Авраам, готові заради любові Божої відпустити нашу плоть і кров. Це означає відпустити людину, яка в нашому житті була близькою нам фізично, емоційно і духовно. Це означає жертвувати не лише сина чи дочку, а й роки, коли ми ними опікувалися. Для всіх нас молитовне віддавання стане визнанням Бога єдиним джерелом доброти й надії. Лише Бог може їх любити через нас чи незважаючи на нас.

Ще одним кроком, який у Божій присутності можуть зробити всі батьки, є вдячність. Не має значення, з чим зіткнулася ваша доросла дитина чи що діється у ваших стосунках із дітьми. А має значення Боже запрошення подивитися на свою дитину серцем, сповненим вдячності. Тож почніть свою молитву і вознесіть ваших дорослих дітей до Бога з піднесеними руками до неба. Подякуйте Богові за все те добре, що є у ваших дітях. Якщо треба, то почніть із малого: «Дякую Тобі за його усмішку і за його сині-сині очі. Дякую Тобі за його любов до своїх дітей. Дякую за його дарунки. Дякую Тобі, що відкрив мені його біль». А тоді скажіть Богові також і про потреби сина чи дочки.

Дякуйте Богові наперед

Преподобний Соланус Кейсі з ордену капуцинів (1870-1956 рр.) багатьох заохочував молитися з особливою вдячністю. Кожного він навчав дякувати Ісусові за отриману від Бога відповідь, «все залишаючи в Його небесне розпорядження, [навіть і] включаючи всякі [деталі] нашої смерті». Джин прийняла послання Солануса про молитовну вдячність під час пологів своєї єдиної тридцятирічної дочки Пеггі, яка тоді навчалась у медичному закладі. Вона дякувала Богові, коли й сама мала серйозні проблеми зі здоров’ям, навіть коли її хвороба завадила їй піклуватися про новонароджену дитину Пеггі. Вона написала Терезі: «Не можу сказати, що вже нічого поганого не трапиться. Але я дуже рада, що ви з Джоном розповіли мені про о. Солануса Кейсі. Тепер я ось уже три місяці, як дякую Богові наперед. Він виявив великі доброту й милосердя до моєї дочки і її дитини». Пізніше ми були здивовані, що в Бога все має свій час. Пеггі встигла скласти свій останній екзамен за день до того, як Джин потрапила в лікарню з важкою хворобою. Тож Пеггі дістала можливість доглядати свою матір.

Коли ми дякуємо Богові, як Джин і Соланус, ми рухаємося від прохань, зосереджених на проблемі, до молитви, зосередженій на Богові. Ми наслідуємо жалобні псалми, що переходять від страждання до пошуку Божого бачення, і виголошуємо вголос вислови надії. Гарним прикладом є Псалом 22, яким Ісус молився на хресті. Наслідуймо псалмоспівця і перейдімо до подяки за наших дорослих дітей. І рухаймося в керунку до Божого серця.

ПИТАННЯ ДЛЯ РОЗДУМІВ

  1. Яке ваше розуміння молитви? Яким є ваш досвід молитви за своїх дорослих дітей? Яким чином молитва за них вплинула на ваше чи їхнє життя?
  2. Що ви пам’ятаєте про Хрещення вашої дитини чи дітей? Що означала на той час ця подія для вас і вашої сім’ї? Яке значення воно має для вас тепер?
  3. Як це було, коли настав час вашій дорослій дитині почати власне життя? Як ви навчилися поважати дитину, що вже подорослішала? Що спадає на думку, коли чуєте про відпускання і передавання сина чи доньки під опіку Бога?

МОЛИТОВНА НАВИЧКА

Роздуми над світлиною

Багато хто з нас мислить образами, а не словами. Образна молитва може вивільняти нашу уяву і сприяти якіснішим зустрічам із Богом. Однією з форм образної молитви є використання сімейних світлин. Уперше ми почули таку думку від одного батька, який мав сина підліткового віку, тож він мав певні труднощі. «Я молився над його фото в семирічному віці, – інакше кажучи, коли він був милим. Невдовзі я помітив, що дякую Богові за його добрі якості, а на все інше уже не зважаю». Моліться не лише словами, відкрийте відновлювальну силу рук, очей і невербальних стосунків.

Виберіть світлину дорослої дитини і сядьте там, де ви зазвичай молитесь. Коли ви оберете тільки одного сина чи дочку, це допоможе вам зосередитися на особливій і унікальній любові Бога до цієї дитини. (Згодом ми поведемо вас у молитві, коли на світлині є група людей). Якщо у вас нема фотографії, візьміть щось із дитячих речей або їхній подарунок.

Вступна молитва: Ісус «є образ невидимого Бога, роджений перш усякого творива. Бо то Ним створено все на небі й на землі, видиме й невидиме… усе через Нього й для Нього створено! А Він є перший від усього, і все Ним стоїть» (Кол. 1:15-17).

Господи Ісусе, мій Спасителю і Брате, коли дивлюсь на цю світлину, я … _______.

(Якщо не знаєте, що сказати, розкажіть Богові про свої почуття, заспівайте Псалом чи, дивлячись на фото, просто повторюйте ім’я Ісуса).

Святий Отче, вірю, що Ти любиш мою дитину _______ (ім’я). Обираю для нього/неї Твоє благословення. І прошу Твого прощення моїх гріхів проти _______ (ім’я).

Дякую, що дав мені _______ (ім’я).

Завершальна молитва: Отче Небесний, кожного з нас Ти створив на подобу Твого Сина і Духа Твого зіслав, щоб відновити в нас Його образ. Торкнися Своєю милосердною любов’ю серця дорогої мені людини. Використай мене як джерело благословення, прощення і миру. Пошли мене або когось іншого, Тобою обраного, свідком Твоєї Доброї Новини і радості для мого сина/моєї дочки. Прошу Тебе про це в ім’я Господа нашого Ісуса Христа. Амінь.

Попередній запис

Божі мрії для нас і наших сімей

Наступний запис

Молимось про мудрість