ЗАГАЛЬНІ ПОКЛИКАННЯ

  • Які є покликання Божі?
  • Які це загальні покликання?
  • Кого Бог кличе загальним покликанням?

Говорячи про «загальне покликання» маємо не увазі заклик Бога звернений до всього людства. Загальні покликання це ті покликання, які є спільними для всіх людей, що живуть на землі. І перше та найосновніше покликання, яке отримала кожна людина – є покликання до життя. Саме життя є покликанням, бо людина народилася і прийшла в цей світ з волі Божої та на Його заклик.

Термін «покликання» дуже гарно визначає відносини Бога з кожною людиною, бо кожна людина є насамперед покликана Богом до життя і немає такої людини, до якої Бог не звертав би заклику Свого покликання. Покликання є великим таїнством християнської віри, є подарунком Божим, яким Бог обдаровує кожну людину. Але насамперед, покликання є Божою ласкою та Божою благодаттю, яка містить у собі силу прохання, заклику та запрошення.

З поміж багатьох загальних покликань, якими Бог звертається до людини, Церква виділяє три найосновніші, й першим таким покликанням є заклик Бога звернений до всього сотворіння, тобто заклик до життя, та покликання до існування. Всемогутній Бог і Отець, Сотворитель всього створіння кличе кожну істоту до свого існування, та дарує кожному живому створінню його життя.

Церква навчає, що діло покликання – це справа Бога в Пресвятій Трійці. І так оце перше покликання, яке отримує кожне створіння, покликання до існування та життя, є справою Бога Отця. Бо саме Бог Отець від самого початку створення світу кличе кожну істоту та кожне живе створіння до свого існування.

Наступне покликання, яким Бог звертається до кожної особи, є покликання до святості, тобто покликання до спілкування та до співпраці з Богом. Це покликання народжується в Хрещенні людини та є справою Сина Божого Ісуса Христа. Саме Христос, прийшовши на землю і ставши одним із нас, людей, запрошує кожну людину до участі у Своєму Царстві. Цю участь отримуємо через Хрещення, прощення гріхів та навернення життя.

Третім загальним покликанням, яким Бог кличе кожну людину – є покликання до стану життя. І це покликання є справою Святого Духа. Саме Дух Святий, продовжуючи діло Отця і Сина, звертається до кожної людини з особистим запрошенням до певного стану та до певної місії в житті.

Говорячи про ці три типи загального покликання, Церква також вживає термін «три народження». Перше народження – це народження природне, прихід на цей світ. І це народження визначає Бог. Саме Він вибирає час, місце, обставини та ситуацію народження на світ кожної людини. Ніхто з людей не вибирав – де і коли йому народитися. Бог подарував людині життя, подарував їй батьків, подарував родину, подарував їй стать, тобто визначив народитися їй чоловіком чи жінкою. Це велике таїнство Божого провидіння.

Другим «народженням» для людини є народження Хрещення. В якому людина народжується не тілесно, від своїх батьків, але народжується «з води й Духа» (Ів. 3:5), народжується духовно, як Божа дитина, і стає улюбленим сином чи донькою небесного Отця. Це народження відповідає другому покликанню кожної людини – покликанню до святості, яке бере свій початок у Хрещенні.

І нарешті третім «народженням» є народження до певного стану життя. Це народження є індивідуальним для кожної людини й кожен сам обирає дорогу, якою він йтиме в цьому житті. Покликання до стану життя розпочинається закликом Святого Духа, Яким Він промовляє в серці кожної окремої особи та реалізується конкретним вибором самої людини, яка обирає ту чи іншу дорогу, той чи інший стан життя.

Попередній запис

Покликання Діви Марії

Наступний запис

Покликання до існування