Зростання і переміна в Христі

Мета теми: показати мету християнського життя і засоби для її досягнення.

Ми вже народилися до нового життя в Ісусі Христі. Найсумніше, що могло зараз би трапитися з нами, – це залишитися дітьми, не рости.

Ми народжуємося до нового життя миттєво, але щоб дійти до його повноти, потребуємо розвитку. Через Божу благодать отримуємо безкоштовний дар спасіння. Але щоб дійти до його повноти, необхідна наша співпраця.

Ця тема для тих, хто відчуває бажання зростати, щоб досвідчити повноту життя в Бозі.

Будемо, отже, розглядати мету нашого зростання і засоби, щоб його досягти.

А. Мета: зростання в Христі Ісусі

Наша мета – почати зростати, аж поки не уподібнимося до Ісуса Христа. Це означає:

  • Мати такі ж почуття, як Ісус Христос: «Нехай у вас будуть ті самі думки, що й у Христі Ісусі!» (Фил. 2:5).

Часто почуття недооцінюються або гамуються. Вони є ані добрими, ані поганими. Залежить, як ми керуємо ними. Якщо Ісус Христос – наш взірець, то ми можемо бути впевненими, що вони будуть служити як для формування нашої особи, так і для добра оточуючих.

Одна з небагатьох речей, за які Ісус картає Своє покоління, є те, що вони не веселилися під радісні звуки флейт, та не плакали під звуки жалоби й елегії (Лк. 7:32).

  • Мати думки Ісуса Христа:

Це означає ідентифікувати себе із Ісусовими критеріями і цінностями, щоб вони правили як нашим життям, так і нашою діяльністю.

  • Мати пріоритети Ісуса Христа: «Шукайте ж найперш Царства Божого й правди Його…» (Мт. 6:33).

Пріоритетним завданням Ісуса було встановити Царство Боже, яке є царством справедливості, радості і миру у Святому Дусі (Рим. 14:17). Це – наше завдання і, водночас, наш виклик. Зрости до рівня Ісуса Христа включає в себе жити і померти, як Ісус Христос. Це означає бути добрим пастирем, який віддає своє життя за інших.

Б. Засоби зростання

Щоб уподібнитись до Ісуса Христа маємо бути такими, як та виноградна гілка, що живиться з виноградини (Ів. 15:4). Ми потребуємо певної допомоги, яка б сприяла нашому розвитку.

Як автомобілю, для того, щоб рухатися, потрібно чотири колеса, двигун, кермо і бензин, так само і ми потребуємо знарядь, які допомагали б нам крокувати і прийти до мети християнського життя: щоб уже не жили ми, а щоб Христос жив у нас.

  1. Перше колесо: користати зі Святих Тайн, особливо з Євхаристії

Користати зі Святих Тайн є привілейованим способом живитися і зростати в Божому житті. Головним чином, – участь у Євхаристії і Тайні Сповіді.

«Якщо ви споживати не будете тіла Сина Людського й пити не будете крови Його, то в собі ви не будете мати життя.» (Ів. 6:53).

  1. Друге колесо: Слово Боже

Слово Боже – це пожива, дух і життя, які підтримують наші сили, щоб почати битву.

Хрещення у Святому Духові робить нас голодними і спраглими Слова. Але якщо ми відкладаємо Біблію убік, це може викликати в нас анорексію, і ми з кожним днем будемо дедалі менше потребувати Слова. І навпаки, чим більше ми наблизимося до неї, для того, щоб читати, розважати і молитися, тим більше спраглі Слова ми будемо.

  1. Третє колесо: служіння іншим

Тим, хто народився до нового життя, потрібно почати працювати в Господньому винограднику, ділячись своїм духовним і матеріальним майном, а особливо своїм часом, щоб поширювати в цьому світі Царство Боже.

Для того, щоб зростати в Дусі, без сумніву, необхідно мати спільноту, в якій ми ділилися би з іншими тим, що Бог подарував нам: служити найбільш потребуючим або тим, які ще не пізнали Ісуса Христа. Для всього цього потрібно уподібнитися до Ісуса Христа.

  1. Четверте колесо: піклуватися про своє тіло і здоров’я

Наше тіло потребує уваги, шани і піклування, тому що воно є храмом Святого Духа (1Кор 3:16). Не можна жити життям Духа, не піклуючись належно про своє здоров’я. Тому слід пам’ятати про:

  • харчування: їсти те, що нам потрібно, а не те, що нам подобається;
  • відпочинок: працювати для того, щоб жити, а не жити для того, щоб працювати. Мати достатньо часу на сон і на розваги, особливо в сім’ї;
  • фізичні вправи, щоб підтримувати своє тіло готовим до духовної битви;
  • відмова від того, що нам шкодить: тютюну, зловживання алкоголем, надміру жирних, солоних, солодких страв і т. ін.

Стрес приводить до депресії, і обидва ці чинники заважають нам жити повнотою життя, яке подарував нам Христос.

Як слава Божа осіла на Єрусалимському храмі, так само і наше тіло – храм Духа – повинно відображати славу Божу, яка є в лику Ісуса Христа.

  1. Пальне: особиста молитва

Для того, щоб авто рухалось, не досить коліс. Потрібне також пальне. Так само й ми потребуємо щоденно провести певний час із Богом, щоб могти залишитися вірними нашому покликанню.

Молитва – це пальне, щоб доїхати до обітованої землі.

  1. Двигун: жити вірою

А найважливішим, двигуном християнського життя, є віра. Жити згідно із тим, у що ми віримо. Віра – це не ідеологія. Це стиль життя.

Якщо ми народилися в Христі, то тепер зростемо в Ньому, аж доки не станемо такими, як Він. Це означає дозволити Божому життю дедалі більше заповнювати нас. І щоб було достатньо Його благодаті.

Бог не закінчив працювати над нами. Він тільки почав. Його планом є те, щоб ми відображали обличчя Христа, так, як Христос відображає Його обличчя.

Богові потрібна була лише секунда, щоб пробачити, але Він вимагає усього нашого життя, щоб перемінити нас. Це довготривале завдання. Це – процес.

У місті Такско в Мексиці є дуже багато митців-сріблярів, які виробляють справжні твори мистецтва зі срібла. Коли майстер працює над срібною тацею, він довго шліфує її. Робота закінчується тоді, коли на сріблі чітко видно обличчя митця.

Такою самою є робота Бога в нас: Він шліфує і очищає нас доти, доки на нас не відобразиться обличчя Христа.

Так само, отже, зростати в Христі – це значить більш уподібнитися до Ісуса, бути більше наповненими Його Духом. Це дозволити Йому любити, служити і свідчити через нас. Зрештою, дозволити зростати в нас життю Ісуса.

В. Профіль Ісуса Христа

Образ Ісуса, який ми відтворюватимемо, синтезований у Нагірній проповіді, особливо в Блаженствах.

  1. Блаженства

Блаженства – не заповіді і не зобов’язання. Це рентген Ісуса, нашого зразку життя. (Читати Мт. 5:1-12).

  • Вбогі духом: вони не шукають багатств чи власних егоїстичних інтересів. Навпаки, залежать тільки від Бога, але цілком готові, щоб послужити ближньому.

Обітниця: їм належить Царство Боже. І тому вони можуть заволодіти ним уже тепер.

  • Лагідні: згідно із Божим наказом вони володіють матеріальними речами. Без захланності чи насильства. Вони не є рабами речей чи грошей, а вміють використовувати їх для свого добра і для добра інших.

Обітниця: вони спадкоємці цієї землі.

  • Плачучі: Боже світло виявляє одночасно і велич, і ницість людини. Виявляє також глибоку потребу суспільства і його структур у спасінні.

Обітниця: вони будуть утішені, тому що зникне причина їхнього плачу.

  • Голодні та спраглі правди: активні промоутери усього доброго, справедливого і гідного честі, щоб людина в економічному, політичному і культурному плані стала такою, як хоче Бог.

Обітниця: їхня спрага та жадання правди й миру в цьому світі втамуються.

  • Милосердні: вони беруть на себе біди інших, без осуду розуміють їх і можуть чинити ефективні дії, щоб допомогти.

Обітниця: Бог змилосердиться над ними, а особливо над їхніми гріхами і слабкостями.

  • Чисті серцем: вільні від критеріїв світу і пристрасних чи егоїстичних інтересів, вони із чистим наміром упроваджують євангельські цінності в будь-яке середовище чи структуру.

Обітниця: вони матимуть щастя побачити Бога віч-на-віч.

  • Миротворці: вони сіють плоди справедливості, щоб розквітнув мир. Поважають права інших, і єдина війна, яку вони ведуть, – це війна проти насильства.

Обітниця: вони мають досвід бути і жити, як сини Божі.

  • Переслідувані за правду: якщо несправедливий світ зі своїми прибічниками переслідував праведника, Христа, то зі слугою буде те саме, що і з його Господарем. Але це не буде нічим іншим, як його розп’яттям із Христом, для того, щоб увібрати в своє тіло те зло, яке псує людство.

Обітниця: переслідування закінчаться, і вони заволодіють Божим Царством.

Чоловіки і жінки в Дусі досвідчують щастя Блаженств, щоб побачити образ Ісуса Христа.

  1. Нагірна проповідь

Якщо Блаженства відображають внутрішній світ Ісуса, то Нагірна проповідь показує нам Його діяння, яке ми покликані наслідувати.

Жити новим законом, який вищий, ніж той, що наказав Мойсей.

  • Знати, що найкоротший шлях до Бога – через ближнього.
  • Ви покликані до досконалості (Мт. 5:48), яка полягає в тому, щоб бути милосердними, як і Бог милосердний (Лк. 6:36).
  • Не захищатися від зла та не відповідати силою.
  • Провадити молитовне життя, в основі якого є молитва «Отче наш…».
  • Жити в повній довірі до Божого Провидіння.
  • Робити іншим те, що ми хотіли би, щоб робили нам.
  • Досить говорити, потрібно діяти.
  1. Чистота наміру

Однак недостатньо чинити добрі справи. Важливий намір, із яким ми їх чинимо, – чистота наміру. (Читати Мт. 6:1-7).

Недостатньо наново народитися, потрібно уподібнитися до Ісуса Христа, вживаючи для цього засоби, які Бог пропонує нам, аж до того, щоб могти вигукнути: «І живу вже не я, а Христос проживає в мені» (Гал. 2:20).

МИ ПОКЛИКАНІ УПОДІБНИТИСЬ ДО ІСУСА ХРИСТА

Попередній запис

Наповнені Духом, Його плодами і харизмами

Наступний запис

Спільнота, щоб витримати до кінця