Його обітниці

Друге: Христос обіцяв повернутися. Так воно й буде. В Євангелії від Матвія, у 24-й і 25-й главах, розповідається про те, яким буде Його повернення. Наприклад: «Бо як блискавка та вибігає зо сходу, і з’являється аж до заходу, так буде і прихід Сина Людського» (Мт. 24:27). «Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй, і всі Анголи з Ним, тоді Він засяде на престолі слави Своєї. І перед Ним усі народи зберуться…» (Мт. 25:31,32). Цьому пророцтву ще судилося збутися, але Він сказав, що так буде, я вірю Йому.

Ісус нас не обманював. Він сказав: «…сказав би Я вам, що йду приготувати місце для вас? А коли відійду й приготую вам місце, Я знову прийду й заберу вас до Себе, щоб де Я – були й ви» (Ів. 14:2,3). Він прийде. Господь Ісус повернеться, тому що любить нас – така велика Його любов! Спасіння зачіпає не тільки наше земне існування, воно стосується майбутнього, вічності.

Біблія говорить, що ми будемо правити разом із Ним. Ми – Його співспадкоємці, і вічність ми проведемо з Ним! Чим Він зайнятий зараз? Він готує для нас обитель! Ось уже більше двох тисяч років. Що це буде за обитель! Такого місця проживання не бачило око і вухо не чуло, навіть у мріях людських не виникало нічого подібного, і все це Бог приготував для люблячих Його!

Сатана ще не втратив силу

І тому є третя причина для повернення Христа – сатана має бути повалений. Крім Бога, сатана – наймогутніша сила в нашому світі. І Біблія говорить про те, що як не парадоксально, але в сатани є доступ на небеса, до самого Божого престолу. Біблія називає його обвинувачем віруючих, він зводить наклепи на дітей Божих день і ніч. Біблія називає його рикаючим левом, він шукає, кого б поглинути. Під час випробовування в пустелі він показав Ісусові всі царства світу й сказав: «Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся!» (Мт. 4:9). Ісус не сперечався з ним. У сатани була влада дати Йому Всесвіт, світ, підлеглий злу. Але Господь наш відповів йому словами з Писання, чого сатана не виносить. Адже Писання нагадує йому про його поразку.

У Другому посланні до коринтян (див. 4:4) його названо «богом цього віку». Це означає, що він надихає людей на створення помилкових релігій і культів. Біблія говорить, що весь Всесвіт сьогодні знаходиться в його руках. Що ж буде зі світом, якщо сатана буде продовжувати панувати над ним? Хто ж переможе зло? Сатану? Людство перед ним безсиле. Людині неможливо закувати сатану в кайдани. Церква не може позбавити його влади. Цивільні закони на нього не діють. ООН із ним не впорається. Люди навіть не розуміють, що мають справу з духовною силою, великою силою зла, що діє в світі.

Але не можна забувати й того, що є в світі Той, Хто сильніший від сатани. Дві тисячі років тому Він переміг його на хресті. Сатана не хотів, щоб Ісус ішов на хрест, бо боявся наслідків Його смерті. Він знав, що хресна смерть Ісуса прибила до хреста всі гріхи світу. Бог із хреста сказав людям про Свою любов, про прощення всіх гріхів, про бажання прийняти кожну людину в Свою сім’ю й бачити її на небесах серед врятованих. Якби Христос зійшов із хреста, ми не змогли б отримати спасіння. Ми б не могли сподіватися на небесний порятунок. Тому сатана й не бажав бачити Його на хресті. Ось чому його поплічники спокушали Спасителя зійти з хреста. Хресна смерть і воскресіння завдали сатані нищівної поразки.

Але він усе ще вільний, править світом, зло підпорядковується йому. Несправедливість, війни, злочини, злодійства – його рук справа. І маючи надприродну силу, він бажає втілити свій надприродний план – позбавити Бога влади.

На Небесах і на землі є лише Один, кому сутичка з сатаною під силу, і Він повернеться, щоб битися з ним. Він кине сатану в безодню, а потім навіки – у вогняне озеро. І сатани більше не буде. Ми отримаємо звільнення від сил зла, від сатанинської влади над серцями, що сковувала людей упродовж століть. Ось чому Христос приходив першого разу. Він єдиний воїн у битві із сатаною. Невіруючі люди теж сьогодні шукають рятівника. В одному з журналів я прочитав: «О, хто б заступився за цей світ і визволив його!»

Подолання хаосу у світі

По-четверте: прихід Христа покладе край хаосу, болю, стражданням, голоду, війнам, убивствам, похоті, жадібності, ненависті, обману, руйнуванням. Усі відомі нам форми правління, схоже, не можуть забезпечити людству процвітання та вирішення проблем. Світ стає дедалі більш складним і технічно оснащеним, але наші безпорадність і безнадійність лише зростають. Пророк закликає віруючих: «Скажіть тим, що вони боязливого серця: Будьте міцні, не лякайтесь! Ось ваш Бог, помста прийде, як Божа відплата, – Він прийде й спасе вас!» (Іс. 35:4). Ісус врятує нас від самих себе. Сьогодні багато соціологів і вчених абсолютно переконані в тому, що люди можуть самі себе погубити. Так воно й є! Але Христос прийде. Люди погрожують один одному бомбами, але Він прийде, щоб установити царство праведності, слави, миру та справедливості. Що за чудовий світ це буде!

Ви готові до нього?

Мертві в Христі

По-п’яте: Христос прийде, щоб воскресити померлих, які вірували в Бога. Після фільму «Голокост» я думав про мільйони людей, що були вбиті за наказом Гітлера, серед них було багато віруючих. Тисячі віруючих людей страждали від несправедливості, їх убивали без будь-якої причини. Багато хто не розумів, чому вони повинні страждати за свою віру. Ісус повернеться, і мертві оживуть. Віруючі повстануть із мертвих. Вони разом із тими, хто залишиться в живих, піднесуться над землею й зустрінуться з Господом, щоб більше з Ним не розлучатися. Коли це відбудеться? Ми не знаємо точно, але віримо, що час зустрічі наближається. Ми як мінімум на дві тисячі років ближче до цього моменту, ніж були учні Христа, які почули вперше цю обітницю.

Ісус сказав про ті ознаки, за якими можна судити про Його повернення. Він сказав, що в світі настане занепокоєння та збентеження умів: «…тривога людей на землі…» (Лк. 21:25). Зневіра означає біди, що приходять з усіх боків. Здивування означає, що люди збилися зі шляху й не знають виходу. Людство досягне стану, коли потрібен буде вихід, але його знайти не вдасться.

Попередній запис

НАДІЯ НА МАЙБУТНЄ

Наступний запис

Вихід