Любов Божа

Мета теми: досвідчити особисту і безумовну любов Бога, Який є сильним і стабільним, як батько, а водночас ніжним і безумовним, як матір.

Першою великою істиною, яку ми покликані пізнати, є та, що Бог любить нас особисто і безумовно:

«Отак каже Господь, що створив тебе: Не бійся, бо Я тебе викупив, Я покликав ім’я твоє, Мій ти!» (Іс. 43:1).

«Я вічним коханням тебе покохав, тому милість тобі виявляю!» (Єр. 31:3).

Бог дуже чекав цього моменту, щоб показати наскільки Він тебе любить. Власне, любов Божа настільки безмежна, що ми не в змозі усвідомити, що хтось любить нас настільки сильно. Припускаємо, що ми не є гідними, щоб нас любили безумовно і безкорисно.

А. Бог любить тебе особисто, любов’ю батьку і матері

Бог любить усіх людей, але також любить кожного зокрема в особливий спосіб, відповідно до потреби кожного бути любленим. Якщо ти був би єдиним жителем Всесвіту, Бог не міг би любити тебе більше, аніж Він зараз тебе любить, бо Він любить тебе безкінечною любов’ю всемогутнього Бога.

  • Бог любить нас міцною і постійною любов’ю батька: «Бо зрушаться гори й холми захитаються, та милість Моя не відійде від тебе» (Іс. 54:10).

Батьківська любов Бога є міцною і незмінною. Вона підтримує і захищає нас – сильно і рішуче.

  • Також Він любить нас ніжною і безумовною любов’ю матері: «Чи ж жінка забуде своє немовля, щоб не пожаліти їй сина утроби своєї? Та коли б вони позабували, то Я не забуду про тебе! Отож на долонях Своїх тебе вирізьбив Я» (Іс. 49:15-16).

Материнська любов Бога ніжна і безумовна. Вона не залежить від нас – ані від наших якостей, ані від наших гріхів.

Бог не ставить жодних умов. Він любить тебе таким, яким ти є в цей момент. Неважливо те, ким ти був, ані те, ким ти є зараз: які маєш гріхи, пристрасті чи недоліки. Бог любить тебе безумовно, тому що Його любов не змінюється. Навіть будь-яка поразка, проблема і гріх у твоєму житті є нагодою відчути Його любов, яка є ніжною і ласкавою.

Бог, Який є всемогутнім і Який Своєю силою і всемогутністю робить усе, що захоче, не може зробити тільки одного: перестати любити тебе.

З флюгера, який показує напрям вітру, один чоловік зняв класичного півника і на його місце прикріпив табличку, на якій було написано: «Бог є любов». Цим він хотів сказати, що не має значення, звідки подує вітер, чи буде буря, чи затишшя – Бог любить нас без жодних умов. Труднощі та зміни не мають значення: Бог завжди нас любить і любитиме.

Тобі не потрібно вдавати з себе іншого, ніж ти є, для того, щоб Бог любив тебе. Він любить тебе таким, яким ти є. Навіть більше, Він вчинив тебе таким, яким ти є. Господь не тільки приймає тебе таким, яким ти є, ти Йому подобаєшся таким, яким ти є, ти – джерело радості для Бога:

«Господь, Бог твій, серед тебе, Велет спасе! Він у радості буде втішатись тобою, обновить любов Свою, зо співом втішатися буде тобою!» (Соф. 3:17).

Кожному з нас у глибині єства Він заявляє цю велику правду: «Ти – Мій син любий, тебе Я вподобав».

Бог любить тебе із твоїми сильними і слабкими рисами. Він любить тебе не за твої якості. Він любить тебе разом із ними. Також не перестає любити тебе через твої гріхи і обмеження. Він любить тебе з ними. Можливо, Він не схвалює всього, що ти робиш, зате Він любить тебе. Він приймає тебе, і приймає, не оцінюючи і не засуджуючи.

Бог любить тебе разом із твоїми розчаруваннями і зусиллями, бідний ти чи багатий. Тобі не потрібно одягати перед Ним маски чи прикрашати себе ореолами. Він любить тебе тому, що ти Його син, а не з якоїсь іншої причини. Він любить тебе не за те, що ти добрий, а тому, що добрим є Він, тому що Він є Любов.

«Бог є любов» (1Ів. 4:8).

Погляньте на птаство небесне. Вони не сіють і не жнуть, а Бог дає їм кожен день поживу. Ми вартуємо набагато більшого, аніж птахи небесні.

Погляньте на польові лілії. Вони не тчуть і не прядуть, а Бог одягає їх у незрівнянну красу. Ми красивіші за польові квіти.

…Бо Господь більше дбає про нас і любить нас, Своїх дітей, хоч ми й грішники. Він особливим чином любить грішників. Найгіршого зі всіх грішників Бог найбільше любить, тому що «де збільшився гріх, там зарясніла благодать» (Рим. 5:20). Найбільший грішник може отримати найбільше прощення, він може відчути найбільшу радість і надію, тому що є тим, хто найбільше цього потребує.

Б. Бог сам розпочав любити

Бог любить тебе, і єдине, чого Він просить, – щоб ти повірив у Нього і довірився Його плану любові більше, аніж своєму.

Ще перед тим, як ти зацікавився Богом чи полюбив Його, Він уже тебе любив.

Тому не йдеться про те, щоб ми намагалися прямувати до Бога, це Він хоче прийти до нас. Головне не те, щоб ми досвідчили Його, а те, щоб ми дозволили Йому оселитися в нас. Ще перед тим, як ми розпочали шукати Його, Він уже за нами слідував. Він проявив ініціативу в любові до нас.

Одного дня Савло з Тарса вирішив переслідувати Ісуса і пустився в дорогу в Дамаск, щоб переслідувати там християн. Однак це Ісус його переслідував, аж поки не наздогнав і не скинув з коня. У той момент Савло перетворився на в’язня – в’язня Ісусової любові. Бог звів його, а він просто дав себе звести.

Тому, пишучи до галатів, він пояснює: «А тепер, як пізнали ви Бога, чи краще як Бог вас пізнав» (Гал. 4:9).

Це не галати полюбили Бога. Це Бог першим полюбив їх.

«Ми любимо Його, бо Він перше нас полюбив» (1Ів. 4:19).

Це не ми Його вибрали, а Він нас вибрав (Ів. 15:16). Ми не робимо Господу послуги, люблячи Його, це Він допомагає Своєю любов’ю, яка є вічною, вірною і безкорисною.

Деколи ми шукаємо Бога і прагнемо любити Його. Але ніхто не може любити Його, якщо раніше не відчув на собі Його любові. Потрібно зупинитися і дозволити Його любові торкнутися нас.

Бог любить усіх людей, тому що ми є Його дітьми і творінням Його рук. Він любить добрих і поганих, чоловіків і жінок, католиків і протестантів, атеїстів і тих, хто переслідує Церкву, священиків, лідерів профспілок, танцівниць кабаре і повій.

Навіть якщо ти не любиш Бога, Він тебе дуже любить. Більше того, навіть якщо ти не віриш у Нього, Він вірить у тебе і любить тебе. Такою є велика правда.

В. Бог бажає найкращого для тебе, тому що ти Його син і спадкоємець

Господь любить нас не за те, що ми чинимо, а за те, ким ми є, – Його дітьми. Бог любить нас не за те, що ми добрі, а тому, що Він добрий. Він любить нас не тому, що ми Його любимо, а тому, що Він – Любов (1Ів. 4:8).

Бог любить тебе таким, яким ти є. Але Він настільки любить тебе, що вирішує не залишати тебе в такому стані. Він бажає для тебе чогось кращого, чогось, що виходить за межі твоєї уяви.

Господь має план, який Він розробив із мудрістю і любов’ю спеціально для тебе. За Його замислом ти живеш як Його син і спадкоємець Його Царства, яке є Царством справедливості, радості і миру у Святому Дусі (Рим. 14:27).

«А Тому, Хто може зробити значно більш над усе, чого просимо або думаємо, силою, що діє в нас» (Еф. 3:20).

Він створив нас у досконалій гармонії з Собою: особисті, близькі і постійні стосунки. А також у стосунках справедливості та правди з іншими.

Він хоче, щоб ми жили впевнено, у мирі і пануючи над самим собою. Жили свобідними, а не рабами речей цього світу чи рабами наших пристрастей або розпусних пожадань.

Любов Божа спроектувала чудовий план для Своїх дітей: зробити нас спадкоємцями Його Царства.

Найперше, чого Бог просить у тебе, – не любити Його, а дозволити Йому любити тебе міцною і постійною любов’ю батька і ніжною та безумовною любов’ю матері.

Бог любить тебе тому, що Він є добрим і тому, що ти – Його син. Але Його чудовим планом є те, щоб ти жив як спадкоємець Його Царства.

Бог хоче бачити тебе вільним та щасливим і на цьому світі, і в іншому.

ДОЗВОЛЬ БОГОВІ ЛЮБИТИ СЕБЕ

Попередній запис

Введення

Наступний запис

Гріх