Моліться як «духовні ініціатори»

«Бог для нас охорона та сила, допомога в недолях, що часто трапляються, тому не лякаємось ми, як трясеться земля, і коли гори зсуваються в серце морів!» (Пс. 46:2-3).

Одним із найвтішніших, і водночас найважчих, кроків, які ви можете зробити під час сімейної кризи, буде переключитися з рефлекторних відповідей на тривалу молитву «духовного ініціатора». Дуже важливо обрати прості дії, приміром: вклякання для молитви, читання псалмів чи уявити в думках, що може зробити Ісус. Уникайте спокуси думати, що коли ви «просто» молитеся, то не робите нічого, щоб допомогти. Це неправда. Молитва з’єднує нас із силою нашого Творця і нашого Відкупителя та дає можливість діяти подиху самого Божого Святого Духа. Опишіть деталі ситуації Богові. Незалежно від того, наскільки нерозумною чи неможливою є криза, Бог піклується кожною її частиною. Потім уявіть, як Ісус стоїть позаду вашої дитини і робить усе можливе, щоб допомогти. Далі подякуйте Богові за те, що є позитивним у цій ситуації. Зробити це нелегко, але це допоможе укріпити вашу віру. Читання цієї молитви блаженного Вільяма з Сен-Тьєррі (1075-1148 pp.) допомагає почати дякувати Богові і довірити вашу дитину Серцю Божому: «Ми маємо дар, цінніший від золота, – Твою любов. Від початку створення Твій Син, Відвічне Слово, не покидає бурхливих вод людських душ, прагнучи принести мир… Тепер Він дихає над водами наших душ, і хвилі спокійні. Милосердний Отче, дякуємо Тобі».

Ісус часто молився за апостолів, а іноді ставав і духовним, і фізичним ініціатором. Одного дня Він молився так: «Коли ж Він побачив, як вони веслуванням мордуються, бо вітер їм був супротивний, о четвертій сторожі вночі підійшов Він до них, по морю йдучи, і хотів їх минути» (Мр. 6:48). Можливо, Ісус хотів просто перевірити, як там Його друзі, подібно до того, як батьки заглядають у спальню до хворих дітей і якусь мить прислухаються. Але учні запанікували, й Він зупинився, щоб їх підтримати. Бог також покаже вам, як відповісти і бути присутніми біля вашої доньки чи сина. Чи це буде буденний телефонний дзвінок, чи мандрівка на далеку відстань, ви відчуватимете дедалі більшу потребу в молитві, як земля відчуває потребу в дощі.

Тож протидійте спокусі перестати молитися чи звинуватити Бога в тому, що Він начебто є байдужим до дорогих вам людей. Не Бог придумав цю проблему. Трагедії, біди й смерть не походять від Бога. Вони є частиною нашої грішної людської природи. Це побічні продукти гріха і наслідки нашого відокремлення від Бога. Ми знаємо, що Божа доброта переможе зло і що людські страждання є таємницею, з якою намагаємося впоратися в молитві. Деяких небезпек вдасться позбутися завдяки зцілювальній Божій присутності, а деяких – ні. Але тоді Бог дасть нам силу пережити труднощі, пов’язані з нашими дітьми, так само, як допоміг страждальній Марії бути з Ісусом біля підніжжя Його хреста. Як пише один із авторів, молитва в часі непроглядної темряви й страждань «з вашого боку не повинна продовжуватися словами: «така, мабуть, Божа воля», радше навпаки, слід казати: «Боже, ми все ще у Твоїх руках, навіть у такому страшному випадку, як цей». Ця жахлива подія не є останнім словом. І ви повинні сказати це всією силою, яку маєте в собі».

Божа допомога в самопомочі

Повернімося до першого запропонованого нами запитання: хто і в якій конкретно небезпеці перебуває в цей момент? Яким чином у цій небезпечній ситуації присутній Бог (з моєю дорослою дитиною і зі мною)? Хоча і є спокуса зосередитися на молитвах про потреби наших дітей, немудро буде не шукати Божої допомоги і для себе. Коли ви молитесь, треба також розпізнати свої емоції, свої найбільші страхи, свої розбиті мрії і навіть свої мотиви щодо підтримки, яку ви хочете запропонувати. Коли все це ви віддасте Богові, Він обдарує вас плодами і дарами, яких потребуєте, щоб любити своїх дорослих дітей в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Ви справді станете для своїх сина чи дочки знаком Божої присутності.

Добрим прикладом того, як звертати увагу на власні потреби, може стати Меріон. Її онучка народилася з хворим серцем, тож проблеми зі здоров’ям дитини викликали в неї великий страх. Молячись, Меріон виявила, окрім побоювань за немовля і свою дочку, ще один більший страх. Вона також боялася реакції свого зятя, який боровся з алкогольною залежністю. Чи можна було йому довіряти? Чи можна було йому довірити навіть своє особисте лікування від алкоголізму? Вона зрозуміла, що має повернутися до своєї групи анонімних алкоголіків, а також до парафіяльної молитовної групи. Вона обґрунтувала це так: «Якщо я не подбаю про себе таким чином, як я знаю, то замість того, щоб стати частиною вирішення, я сама стану частиною проблеми. Я не можу залишатися сама з надією на Бога. Так діла не буде!» Вона виявила мудрість у тому, що назвала і визначила свої духовні, емоційні й родинні потреби. Якщо думка про задоволення своїх духовних потреб є для вас чужою, можете молитися цією молитвою:

  • «Ісусе, я знаю, що я Твоя, а Ти мій навіки.
  • Дякую Тобі, що послав мені Свого Духа, щоб я мала силу жити цим новим життям з Тобою.
  • Оживи в мені Свого Духа,
  • Вивільни Свого Духа в мені.
  • Хрести мене повнотою Твого Духа,
  • Щоб я пережив Твою присутність і силу у своєму житті.
  • Щоб я знайшов нове значення у Твоєму Писанні.
  • Щоб я знайшов нове значення Твоїх Таїнств.
  • Щоб я знайшов у молитві відраду і втіху.
  • Щоб я міг любити, як Ти любиш, і прощати, як Ти прощаєш.
  • Щоб я міг відкрити в собі дари, що даєш Ти мені, і використовувати їх для життя Церкви.
  • Щоби зміг я відчути той мир і ту радість, що Ти нам пообіцяв.
  • Наповни мене Своїм Духом, Ісусе.
  • Я прагну прийняти все те, що Ти маєш дати мені. Амінь».

Питання самопомочі може стати найочевиднішим, коли ви переходите до дії і віч-на-віч стикаєтеся з особистими обмеженнями, пов’язаними з віком, фінансами, потребами вашого подружжя чи обов’язками на роботі. Тож моліться про Божу мудрість і перегляньте кроки з розділу 2. По-перше, попросіть Бога втрутитися в життя ваших дочки чи сина [і ваше]. По-друге, попросіть Бога зіслати вам Святого Духа, щоб Він вас провадив і щоб Ісус був вашим Спасителем. По-третє, просіть у Бога про чітке розуміння ситуації. По-четверте, попросіть Бога допомогти вам обрати якусь одну річ, про яку будете молитися. По-п’яте, прийміть рішення в розмовах бути на боці сина чи дочки. Оберіть одну дію чи одне служіння, яке відображає Божу любов.

Попередній запис

Молимось, коли наші дорослі діти перебувають у небезпеці

Наступний запис

Відповідь в ім’я любові