Мудрість Божа є творчою

Якось Джон шукав Божу мудрість щодо нашого сина Стефана, інтроверта за характером. Стефан вагався, чи варто йому переїздити в інше місто. Джону було складно підтримувати його здебільшого через телефонні розмови. Тож він попросив Бога змінити або його почуття, або ситуацію. Кілька тижнів по тому Стефан запросив Джона пограти з ним у шахи через інтернет. У програмі було віконце для чату, де після кожного ходу можна було написати коротке повідомлення. Джон розпізнав цю дану Богом можливість і вирішив, що після кожного ходу він писатиме кілька слів про себе і про свої думки щодо роботи Стефана. Слід сказати, що вперше після закінчення коледжу в Стефана зі Джоном склалися тривалі дорослі стосунки і Джон знову зацікавився життєвою позицією Стефана.

Також Джон завважив, що корисно повернутися до досвіду творчого Божого проводу, коли він навчав наших підлітків кермувати. Кожен мав якусь проблему з тою чи іншою навичкою водіння. Комусь важко давалися повороти, комусь було нелегко дивитися в далечінь. Для когось задній хід був смертельним викликом, а комусь не дуже вдавалося паралельне паркування. Щоразу, коли він брав одного з наших підлітків покермувати, записував у свій духовний щоденник про отриманий досвід. Починав він зі скарг про їхні помилки, але згодом уже шкодував про власні реакції. Через певний час щоденні записи допомогли йому зрозуміти, що наші діти скоро стануть дорослими і вправними водіями. Тож він вирішив готуватися до кожного уроку, дякуючи Богу за впевнених і вправних водіїв, якими вони колись стануть.

Як тоді, так і тепер він розуміє, що ті уроки водіння фактично були для нього духовними вправами. Він вчився дозволяти нашим підліткам – як водіям і як дорослим, що перебувають на етапі формування і мають свої підходи, свої плюси й мінуси, – зустрічатися з життям.

Отримання і передавання мудрості вимагає часу

Молитва про мудрість передбачає, що кожен із нас перебуває в процесі постійного розвитку. Вона передбачає переосмислення того, у що ми віримо і що ми думаємо. Вона змушує нас знову пролити світло на ті важливі речі, що відбуваються навколо нас. Молитва про мудрість передбачає те, що ми будемо формуватися і переформовуватися наново. Вона не виключає того, що ми загубимося, віднайдемо себе і знову себе втратимо. Зростати в мудрості – це наче брати участь у своєрідному вальсі з Богом, Який веде нас крізь багато важких моментів. Святий Ігнатій Лойола (1491-1556 рр.) написав свою відому молитву про віддання всього волі Божій:

  • «Господи Ісусе Христе, візьми всю мою волю,
  • Мої спогади, моє розуміння і моє прагнення.
  • Все, що я маю і бережу, дав мені Ти.
  • Я все це віддаю Твоїй волі.
  • Лише Твоєї милості і Твоєї любові вже достатньо мені.
  • Дай мені їх, Господи Ісусе,
  • І я не проситиму більше нічого».

Молитва про Божу мудрість не схожа на використання торгового автомата чи клікання на веб-посилання. Немає якоїсь такої чарівної кількості молитви, навчання чи жертви, що вирішить проблеми наших дорослих дітей або постійно надихатиме їх на церковний шлюб, відкинення залежностей або захистить від десятків небезпечних видів діяльності. Однак можемо бути впевнені, що Святий Дух уже діє в їхньому житті в спосіб, відомий чи невідомий їм і нам. Ми можемо молитися про наступний крок у нашій спільній мандрівці до Бога, очікуючи, що Бог об’явить Себе їм і нам.

Ми також покірно шукаємо і приймаємо мудрість як взаємний дар, яким ділимося з нашими дорослими синами й доньками. Можемо виявити цей дар, звертаючись до них за порадами щодо проблем нашого щоденного життя. Зокрема нам допомогли поради, які старші діти пропонували стосовно нашої п’ятої дитини Роуз, коли вона навчалася в коледжі. Річ у тім, що троє дітей були старші за Роуз на від 14 до 17 років, тож вони значно краще від нас розуміли її ситуацію. Оскільки ми були зрілими батьками, то завдяки їхній допомозі почувалися значно впевненішими, коли в молитві підносили до Ісуса як Роуз, так і власне життя.

Тож ми заохочуємо кожного покладатися на Святого Духа, Який, коли довірятимемо Йому, усім нам, як батькам, допоможе в найрізноманітніший спосіб. «Здайтеся в руки Божі і будьте певними, що коли Він захоче від вас чогось, то підготує вас до праці і дасть вам сили», – писав святий Філіп Нері (1515-1595 рр.).

ПИТАННЯ ДЛЯ РОЗДУМІВ

  1. Який ваш досвід спостереження того, як ваші дорослі сини і доньки долають труднощі? Яка ваша роль в опікуванні дитиною? Що означає виховувати дорослу дитину в складних ситуаціях?
  2. На що схожі ваші стосунки зі Святим Духом? Де ви шукаєте мудрість? Що ви можете зробити, щоб віднайти Божу мудрість стосовно вашого сина чи доньки або щодо власного життя?
  3. Наскільки ваша доросла дитина є дорослим співтоваришем у вашому житті, що може забезпечити підтримку і запропонувати мудрість? Що ви можете зробити для того, аби ваші стосунки були сповнені більшої поваги до нього чи неї?

МОЛИТОВНІ НАВИЧКИ

Запис спостереження любові Бога до моєї дитини

Чи було у вас колись таке, що ви не могли відчинити своє авто, ну зовсім не могли, і не мали запасного ключа? Саме такою є молитва без Святого Духа: без Нього ви ніяк не зможете рухатися вперед. Коли відчуваємо, що спинилися в молитві, у пригоді можуть стати духовні записи, бо записник стає тою духовною картою, з допомогою якої нас щоденно провадить Святий Дух. Сам акт записування, незалежно від граматичних помилок чи нерозбірливого почерку, освітлює ті сфери нашого життя, які потребують перемінювального дотику Святого Духа.

Крок 1: Повільно моліться: «Прийди, Святий Духу. Наповни моє серце, щоб я міг бачити і віддзеркалювати любов Ісуса для своїх дітей. Покажи мені, в який спосіб Він був присутнім в їхньому житті». Тоді повільно прочитайте цей уривок, аж поки якесь слово, фраза чи рядок не зачепить вас.

«Свої очі я зводжу на гори, звідки прийде мені допомога, мені допомога від Господа, що вчинив небо й землюГосподь стерегтиме тебе від усякого зла, стерегтиме Він душу твою, Господь стерегтиме твій вихід та вхід відтепер аж навіки!…» (Пс. 121:1-2,7-8).

Крок 2: Запишіть кілька основних подій життя своєї дорослої дитини: народження, важливий шкільний досвід, випуск, одруження чи якісь досягнення в дорослому віці. Оберіть якусь одну, про яку напишете. Як ваш син чи дочка формувалися, перетворювались або підтримувалися Богом у той час? Що свідчить про те, що Ісус був присутній у тій події? Яку надію дає Вам цей запис щодо майбутнього?

Крок 3: Завершіть твердженням про вашу віру в Божу любов або молитвою до Бога Святого Духа. (Можете зробити це усно або письмово).

  • О Святий Духу, о Водо життєдайна, омий мене Твоїми чистими потоками.
  • О Святий Духу, о Водо життєдайна, Запали в мені полум’я Твоєї палаючої любові до інших.
  • О Святий Духу, Подиху Бога, неси мене на крилах миру;
  • О Святий Духу, Прагну потрапити в обійми Твоєї постійної присутності. Амінь.
Попередній запис

Підпорядкування Святому Духові

Наступний запис

Молимось про обнадійливе прийняття