Несення хреста

Ісус сказав апостолам, що вони повинні взяти свої хрести і йти за Ним. Це правдиво для нас сьогодні. У нашій посвяті нас спіткають страждання. Ми зустрінемося з хрестом.

Нині люди хочуть приймати обітниці на своїх умовах. Через те, що вони не будуть покладатися на Ісуса і довіряти Йому, вони не зможуть усвідомити Його захисту і великодушності. В усіх сферах життя ми бачимо цю «часткову посвяту» чи «обумовлену посвяту». Ні те ні те насправді не є посвятою. Це особливо помітно і трагічно в шлюбі, в який люди вступають із думкою, що коли шлюб не вдасться, вони розлучаться.

Деякі люди неправильно розуміють місце хреста в християнському житті. Іноді вони вірять, що християнство обіцяє втечу від дискомфорту, невдоволення, бідності, болю і розчарування. Цей вид духовності не бере до уваги пряме твердження Ісуса про те, що ми будемо переслідувані, а Його наказ полягає в тому, щоб ми взяли наші хрести, якщо хочемо йти за Ним.

У моєму житті попри те, що я віддала своє життя Ісусові, були моменти, коли мені доводилося боротися зі спокусою, розчаруваннями, відкиненням і нерозумінням, з серйозними викликами і неминучим стражданням.

Найяскравіше досвідчення виклику для моєї віри і несення хреста прийшло до мене зі смертю батька.

Мій батько був сильним чоловіком, фермером. Він помер несподівано одного зимового вечора, коли прийшов додому після зустрічі з друзями. Коли він піднявся сходами свого дому і почав відчиняти двері, у нього стався інсульт. Усю ніч він пролежав там, одинокий і безпомічний, неспроможний покликати по допомогу, хоча через дорогу жив його брат із сім’єю. Його знайшли мертвим наступного ранку. Він замерз.

Мій батько помер саме тоді, коли я починала період відпочинку і рефлексії в домі Доріс і Франціс Мегхер, двох моїх дуже близьких друзів, у Клеарватер, Флорида. Я поїхала в Ірландію на похорон.

Коли я роздумувала про смерть свого батька, я дивувалася, як це могло трапитися. Я стояла біля ложа багатьох умираючих людей, утішаючи їх і допомагаючи їм підготуватися до зустрічі з Ісусом. Але чому так сталося з моїм батьком? Померти так, як помер він, – одинокий, без рідних поруч, поряд із домом свого брата, без жодної душі, щоб утішити його, – як це могло статися?

Завдяки своїй вірі в Ісуса я могла дивитися на смерть, як повинна це робити віруюча людина. Це тільки відчинення дверей. Спосіб, в який він помер, був трагічний, але, з другого боку, він міг лежати роками, терплячи нестерпні болі. Господь провів його через двері смерті швидше – і забрав його, коли він жив, коли йшов із ключем у руці. Тепер він з Господом, а це набагато краще, ніж будь-що інше з того, що ми маємо на землі.

З цього досвіду я усвідомила, що смерть є як народження. Коли дитина в матці, вона в безпеці і під захистом. Якби дитина могла говорити, я впевнена, вона сказала б, що не хоче залишати матку, що краще не скористатися можливістю побачити, яким є світ, тому що повернення нема. З нашою вірою у вічне життя ми можемо бачити світ як матку, – матку, яка готує нас до народження в нове життя. Ми, як дитина, не хочемо проходити через двері смерті, які ведуть у те інше життя. Попереду невідомість, нема повернення назад. Навіть вірячи, ми вагаємося зробити цей рішучий стрибок. І все ж будь-яка людина, яка пройшла через двері смерті і потрапила в обійми Ісуса, сказала б, що ніколи не повернеться назад.

З усім тим, з моєю вірою і цим глибшим розумінням смерті, горе все ж не ставало легшим. Коли я залишила дім, щоб повернутися в Сполучені Штати і вирушити на місії до Бразилії, хвиля скорботи і самотності вдарила мене. Я пам’ятаю, як, чекаючи в Дубліні від’їзду, отець Кевін просто сидів поруч, а я плакала. Я просто повинна була дати вихід горю. Мені необхідно було змогти виразити цей смуток. Деякі люди не розуміють, що смуток – природна емоція, яку треба виразити. Завдяки тому, що цей добрий друг умів слухати і дав мені виплакатись, я відчувала, що сила Господа приходить до мене через нього, як друга, віруючого і священика.

Я змогла віддати це страждання Господеві в молитві і, готуючись до служіння в Бразилії. Через те, що я була така порожня, через те, що змушена була покладатися цілком на Нього, через те, що прийняла свою розбитість і людськість, Ісус зміг досягти Своїх людей через мене багатьма чудовими способами.

Попередній запис

Хто на першому місці

Наступний запис

Перемога вірності