Особисті покликання

Подібно як святість призначена для всіх людей, аналогічно існує окреме покликання, що є даром Святого Духа для кожної окремої особи.

Святий Дух не тільки допомагає відкрити глибокі запитання людського серця – Звідки я походжу? Куди йду? Хто я такий? Яка мета мого життя? Він також допомагає знайти відповіді на ці запитання, відкриваючи людині глибоку істину – що кожен з нас має в Божому задумі своє особисте місце, яке призначене тільки для нього.

Кожне особисте покликання є плодом та даром Святого Духа. У Святому Дусі не існує ідентично однакових покликань, бо дари та харизми, якими обдаровує Дух, є різними. Кожне покликання, що його народжує Святий Дух, є покликанням до служіння, як навчає апостол Павло, закликаючи: «Служіть один одному, кожен тим даром, якого отримав, як доморядники всілякої Божої благодаті» (1Пет. 4:10).

Таким чином кожен християнин, кожна дівчина чи хлопець отримує від Бога особистий заклик до свого особливого покликання. І всі ці покликання є важливими, всі мають однакову гідність, всі заслуговують на велику повагу та пізнання, всі мають бути прийняті та якнайкраще реалізовані. Як навчає апостол Павло: що Бог сам «настановив одних за апостолів, одних за пророків, а тих за благовісників, а тих за пастирів та вчителів» (Еф. 4:11).

Щоби краще зрозуміти рівну гідність та спрямованість до Бога кожного окремого покликання, можемо порівняти велике розмаїття всіх покликань до фігури геометричного кола. Бог є центром цього кола, а всі покликання розташовані рівномірно від центру по окружності кола. Таким чином всі покликання знаходяться на рівній відстані від центру та одночасно всі спрямовані до цього центру. Отак то подібно, Бог завжди є тим центром для кожного окремого покликання, а кожне з покликань має для Бога однакову вартість.

Кожне особисте покликання людини, як і будь-яке інше загальне покликання, є найперше закликом Бога до любові. Бог творить проект любові відносно людини й для реалізації цього проекту її обирає та кличе, і найкраще, що людина може зробити – це дати свою відповідь Богові. Так то кожен стан життя, кожна спеціальність та служіння можуть бути визначені як особисте покликання.

На завершення вартує додати, що існує два різних способи сприйняття покликання: перший зі сторони людини, коли вона сприймає Бога як Отця і сотворителя світу, Який її кличе до співпраці та спілкування. Другий – зі сторони Бога, Який має Свій особливий план для кожної окремої особи. Таким чином, кожне особисте покликання є наперед приготованим Божим задумом відносно кожної індивідуальної людини.

Попередній запис

Покликання до святості

Наступний запис

ПОКЛИКАННЯ ДО СТАНУ ЖИТТЯ