Поступове зцілення

Хоча багато людей думає, що їхні молитви не вислухані, якщо вони не зцілені відразу і чудесним способом, я зрозуміла, що Господь зціляє багатьма способами, – і на те в Нього є Свої причини. Він часто зціляє впродовж тривалого періоду. Я називаю це «поступовим зціленням». Я бачила кілька зворушливих прикладів такого способу зцілення. Євангеліє згадує такий вид зцілення у двох уривках: Мр. 8:22-26 і Лк. 17:12-19.

В Євангелії від Марка читаємо історію про сліпого чоловіка, який просив Ісуса доторкнутися до нього. Ісус вивів сліпого за село і, слиною помазавши йому очі, поклав на них руки. Тоді Ісус запитав його: «Чи бачиш що-небудь?»

Чоловік відповів: «Бачу людей, але вони виглядають, як ходячі дерева».

Ісус доторкнувся до нього вдруге, і тоді він побачив усе чітко.

Коли я читала це, то сказала подумки: «Ісус – Бог. Йому не потрібно було торкатися його двічі. Він міг зцілити його за першим разом». Мене вразила думка, що коли зцілення, можливо, не буде завершене, то від моменту початку нашої молитви всередині нас починається поступове зцілення. Можливо, той чоловік тривалий час бачив людей, як ходячі дерева, а потім повернувся до Ісуса заради другого доторку і повного зцілення.

Чому Господь не зцілив його з першого разу? Ісус не пояснює причини, але, можливо, через поступове зцілення сліпий чоловік більше наблизився до Бога, ніж коли б він був зцілений відразу. Двоступеневе зцілення справді змусило його шукати Ісуса вдруге. Після того, як він був повністю зцілений, Писання говорить: «Він побачив усе чітко». Чи могло те означати, що він побачив чітко Ісуса через оновлені духовні очі?

На конференції в Сполучених Штатах до мене підійшло подружжя з хлопчиком. Малий Девід мав пухлину мозку, і, на думку лікаря, дитині залишалося жити тільки сім місяців. Це подружжя мало ще п’ятеро чи шестеро дітей, які були вбиті горем від самої думки про втрату маленького Девіда.

Коли я молилася з ними, я усвідомила, що вони всю свою надію покладають на сестру Брідж: «Якщо тільки сестра Брідж помолиться з нами, тоді все владнається і Девіда буде зцілено».

Багато є оповідань в Євангеліях, де люди приходили до Ісуса, просячи за себе, за свої сім’ї чи за своїх дітей. Я розповіла їм деякі з цих євангельських історій.

Я сказала: «Я можу помолитися, але маленький Девід – ваша дитина. Бог використав вас як чоловіка і жінку, щоб ви разом з Ним брали участь у приведенні Девіда в цей світ. Тепер ідіть додому і щовечора разом з Ісусом моліться за його зцілення».

Батько сказав мені: «Можливо, Ісус не хоче зцілити його або, може, це не Його воля».

Ця проста проблема приводить багатьох людей до думки, що їм не слід молитися за зцілення. Відносно цього я говорю дві речі. По-перше: Божа воля завжди сповниться, але з Божою волею приходять велике відчуття миру і велика сила, щоб прийняти її. Деякі люди кажуть: «Це не Божа воля» як відмовку, бо насправді не вірять, що Бог може це зробити.

По-друге: вони бояться, що коли зцілення не відбудеться, то це буде означати: «Я потерпів невдачу?» Звичайно, вони не терплять невдачі, але це уявлення походить від певних неправильних концепцій про те, як віра впливає на зцілення.

Я сказала батькам Девіда: «Просто забудьте на хвилину про Божу волю. Якщо б Ісус стояв тут перед вами, що ви попросили б Ісуса зробити для Девіда?»

Мати сказала: «О, я попросила б Його зцілити Девіда, тому що люблю його».

«Добре, – відповіла я, – просіть Ісуса зцілити його. Просіть Його щодня. Не придумуйте для нього Божу волю. Зрештою, чудеса все-таки трапляються. Просто докладно розкажіть Йому, що ви відчуваєте, і скажіть Ісусові, що любите маленького Девіда і просите Його зволити зцілити його».

Багато людей говорять Ісусові одне, а думають інше. Вони думають, що повинні змусити Ісуса бути прихильним гарними словами. Не треба заставляти Ісуса бути прихильним до вас. Він усе одно знає, що ви думаєте.

Чого Ісус хоче, то це, щоб кожен із нас ставився до Нього, як до живої Особи, як до того Ісуса, Який співчутливий і Який любить нас і знає наше страждання.

Ісус знає, що ми відчуваємо. Він розуміє любов батька і матері до своїх дітей. Він знає, що було б ненормальним для батька і матері сказати: «Боже, забери мою дитину, тому що вона Твоя». Ісус дасть батькам силу зробити це, коли настане час, але їм ніколи не слід припиняти заступатися і благати Ісуса за зцілення, якого вони так глибоко прагнуть для своїх дітей. Наше вчення про молитву наказує нам продовжувати стукати в двері, тривати в наполегливості.

Я звеліла цим батькам іти додому і молитися кожного вечора з Девідом, зібравши на спільну молитву інших своїх дітей, серед яких були підлітки.

Батько сказав мені: «Сестро, ми не дуже вміємо молитися».

Я відповіла: «Просто говоріть з Ісусом. Навіть якщо це буде тільки неспішне промовляння «Отче наш» і «Богородице Діво». Нехай діти просять Ісуса зцілити маленького Девіда і нехай вони говорять Ісусові, що люблять його. Коли молитеся, кладіть руки на Девіда».

Я пояснила їм, що батько, як голова родини, має справжню владу благословляти своїх дітей і повинен молитися з ними. Його дружина, як їхня мати, повинна також молитися за них.

Приблизно через два роки я зустріла того батька. Я не одержувала жодної звістки від них від того дня, коли ми разом молилися за Девіда.

Він сказав мені: «Сестро, розповім вам чудову історію». І повідав, що коли вони поїхали додому, то встановили час кожного вечора після вечері молитися за малого Девіда. Нікому не можна було піти з дому до тих пір, поки всі не зберуться навколо Девіда і не помоляться в цей молитовний час.

Батьки спонукали дітей просити Ісуса зцілити дитину. Вони відкрили, що для дітей не проблема попросити Ісуса зцілити їхнього маленького братика.

Із часом пухлина в дитини збільшувалася. Батько дедалі більше занепадав духом. Він, було, говорив: «Це справді нічого не дає». Він сподівався, що щось відбудеться відразу. Але його дружина наполягала. Вона казала: «Ні, продовжуємо. Будемо далі молитися».

Раптом вони усвідомили, що минуло сім місяців, а Девід ще живий. Пухлина збільшується, але Девід не сліпне. Вони усвідомили, що зосереджувалися тільки на одному – рості пухлини.

Коли минуло приблизно шістнадцять місяців, пухлина почала зменшуватися. Продовжуючи молитися з Девідом, вони бачили, що пухлина ставала дедалі меншою, аж поки повністю не зникла, і лікар спостерігав це разом із ними.

Батько сказав мені: «Тепер, сестро Брідж, я розповім вам, що сталося завдяки зціленню Девіда. Коли Девід зцілився, лікар сказав: «Що б ви там не робили, займайтеся цим далі, тому що це діє. Ви дуже добре потрудилися».

«Саме тоді я усвідомив, що протягом цих двох років змінилися наші діти. Якщо б відбулося миттєве зцілення, решта дітей ніколи б не досвідчили переміни».

Він сказав, що навіть після того, як Девід зцілився, діти-підлітки ніколи б не залишили дім після вечері, поки сім’я разом не помолиться. Це стало частиною їхнього життя, і вони почували себе комфортно, молячись разом як одна сім’я.

Це чудовий приклад поступового зцілення. Ми, можливо, не одержимо те, про що молимося, відразу, але Господь зцілить нас у Свій час, тому що є багато сфер у нашому житті, які Він хоче привести до ладу.

Коли ми молимося, Бог не змінюється. Молитва змінює нас так, як перемінила ту сім’ю, члени якої не були тісно поєднані між собою, на сім’ю, де всі люблять Господа і одне одного.

У Лк. 17:12-19 ви знайдете розповідь про десять прокажених, яких зцілив Ісус. Уривок чітко говорить: «І сталось, коли вони йшли, то очистились». Ми не маємо поняття, як довго «вони йшли», але це могло тривати тижні чи навіть місяці. Так чи інакше, їхнє зцілення не відбулося негайно. Вони залишили Ісуса і лише пізніше виявили, що зцілені. Тільки один зміг подолати час і відстань між служінням Ісуса і їхнім зціленням; тільки один здогадався повернутися, щоб подякувати Ісусові. Ті інші забули.

Хіба не правда, що іноді ми молимося за щось, а коли це стається, ми просто приймаємо і навіть не кажемо «дякую»? Ми забуваємо, що Господь справді відповів на наші молитви, бо цього не сталося одразу.

Ми живемо в часи розчинного чаю і розчинної кави, миттєвих фотографій: здається, усе відбувається дуже швидко. І ми ставимося так само до Бога. Ми думаємо, що якщо Бог не дає нам того, чого ми хочемо, відразу, то Він не дає нам цього зовсім.

Є такі, хто каже, що якщо ви помолитеся за зцілення, то слід негайно проголошувати це зцілення. Скажімо, я молюся за когось, хто страждає від головного болю. Деякі люди вірять, що для того, щоб цей біль припинився, вони повинні говорити, що він уже відійшов. Це просто розрекламований спосіб повторення неправди. Якщо у вас все ще болить голова, ви не зцілені.

Буває так, як це було зі мною, коли Господь справді зціляє відразу. Господь має Свої причини на те, щоб зцілити одну особу відразу, а іншу – через якийсь проміжок часу.

Пояснюю це таким чином: я вірю, що є два способи зцілення. Для мене чудо – це коли щось стається відразу, а зцілення – це щось, що може бути поступовим і може статися через приймання ліків, через операцію, через тривалу молитву.

Одного разу, коли отець Кевін Скаллон і я давали реколекції в Австралії, я зустріла сестру, яка стала калікою, захворівши на поліомієліт. У неї були скоби в ногах і в спині. Після того, як отець Кевін звершив Таїнство Єлеопомазання, вона сиділа вісім годин у каплиці. Протягом усього того часу вона залишалася в одному положенні, а її тіло тремтіло. Я була впевнена, що вона досвідчує початок поступового зцілення. Я підійшла до неї і сказала: «Сестро, Бог зціляє вас».

Пізніше я читала в журналі, що кожного дня протягом чотирьох місяців, коли вона відпочивала, її тіло знову починало тремтіти. Лікар пояснював, що її тканини і м’язи, ослаблені поліомієлітом, поверталися до життя. Він говорив їй, що йде процес зцілення. Скоби забрали.

Зцілення не відбулося в той день, коли вона прийняла Таїнство Єлеопомазання. Воно почалося в той день, і воно триває. Останнє, що я чула, – воно далі триває. Її тіло, як пояснював лікар, відновлюється під Божим помазанням.

Деяким людям важко повірити в чудеса чи зцілення. Вони завжди кажуть: «Було б так легко повірити, якщо б тільки я міг побачити чудо».

Коли я була в Японії, даючи реколекції, ірландський священик сказав мені: «Брідж, було б надзвичайно легко повірити, якщо б я міг побачити чудо».

Я відповіла йому: «Отче, Господь використовує вас щоранку, щоб робити чудо».

Він продовжив: «Я знаю про Месу, але, розумієте, я маю на увазі, що, коли б я тільки побачив кого-небудь зціленим, хто був сліпий чи мав хворі ноги, було б дуже легко повірити».

На що я сказала: «Думаєте, що було б, отче? Я бачила багатьох людей зціленими, але це зовсім не збільшує здатність вірити. Як і раніше, я мушу молитися і багато разів ловлю себе на думці: «Той чоловік такий хворий» і сумніваюся, чи можливе зцілення».

Він відповів: «Гадаю, що зі мною буде інакше. Я вважаю, що, коли б я побачив чудо, я б справді повірив».

Приблизно через три дні отець Франк Салліван зустрічався зі своїми дванадцятьма священиками єзуїтами в кімнаті, яку я використовувала для служіння священикам. Коли я зайшла, вони сказали: «О Брідж, заходьте і помоліться з нами».

Я молилася з усіма. Між ними був старий священик із Франції, в якого була важка гангрена ноги. Лікар сказав йому, що ногу треба ампутувати. Священик попросив лікаря дозволити йому відбути реколекції, а вже потім він піде на операцію.

Отець Франк попросив нас стати навколо і молитися за зцілення.

Наступного ранку ми збиралися йти на сніданок. Французький священик підійшов до мене і, жестикулюючи, почав робити різні знаки, показуючи на небо і на своє серце і далі в тому ж дусі. Я не вміла розмовляти ні французькою мовою, ні японською, тож просто дивилася на нього. Я думала, внутрішньо ледь усміхаючись: «Цей бідний чоловік накличе на себе серцевий напад або зійде з розуму». І я пішла геть.

На сніданку цей самий священик забіг у кімнату з підкоченими штанами. Він показував усім, що його нога повністю зцілилася.

За три місця сидів мій друг з Ірландії. Я подивилася на нього і сказала: «Отче, ось ваше чудо, про яке ви говорили днями».

Ірландський священик подивився на нього, потім на мене і сказав: «Мій Боже, дуже важко повірити! Чи була в нього гангрена взагалі?»

Тоді я сказала йому: «Бачите, отче, це не допомагає легше повірити».

Мораль цієї історії, думаю, така: тому, хто вірить, нема потреби бачити.

Попередній запис

Слуга сотника (Мт. 8:5-13)

Наступний запис

Зцілювальна сила Євхаристії