Спасіння в Ісусі (закінчення)

Б. Як здійснилося наше спасіння?

Ісус домігся, раз і назавжди, спасіння однієї людини й усього людства.

  1. Через Його втілення

Доказом Божої любові до нас є те, що коли ми ще були під гріхом, Він послав до нас Свого власного Сина, Який, маючи Божу природу, став подібним до нас у всьому, окрім гріха (Євр. 4:15). Він узяв на Себе усі наші обмеження і повністю жив нашим життям: плакав, співав, почувався самотнім і покинутим, наповнювався радістю і Його обличчя відображало надію. Але також Йому не бракувало митей страху і тривоги. Він любувався полями, небом і тваринами, але, одночасно страждав аж до сліз через непоступливість Свого народу. Нарешті, ставши чоловіком, Він об’єднав у Собі – в одній особі – життя людини і життя Бога. Розділ між Богом і людиною, який походив від гріха наших прабатьків, назавжди з’єднався в Богочоловікові, ім’я якому Ісус.

Ісус – «Еммануїл», «З нами Бог» (Мт. 1:23). А якщо Бог є з нами, хто ж тоді проти нас? Ніхто і ніщо не може нас відділити від любові Божої, що в Христі Ісусі (Рим. 8:31-39).

  1. Через Його заступницьку смерть: Він помер замість нас

Заплата за гріх – смерть. Тому ми були приречені до смертної кари. Але Ісус бере на Себе наш гріх і наш вирок, щоб померти замість нас, сплачуючи вічний борг, який ми не в змозі сплатити. Він помирає за нас і замість нас.

«Знищивши рукописання на нас, що наказами було проти нас, Він із середини взяв його та й прибив його на хресті» (Кол. 2:14).

Через велику любов, Він віддає Себе за кожного з нас. Ніхто не має більшої любові, як той, Хто життя Своє віддає за тих, кого любить.

Добрий пастир сказав: «Ніхто в Мене його не бере, але Я Сам від Себе кладу його» (Ів. 10:18).

Ісуса не вбили. Він добровільно віддався на смерть з любові до нас, грішників, щоб понести на Собі наш гріх. Господь узяв на Себе усі наші гріхи, і коли Він помер на хресті, з Ним помер і наш гріх. Таким чином, наш гріх назавжди помер на хресті Христа Ісуса.

«Бо Того, Хто не відав гріха, Він учинив за нас гріхом» (2Кор. 5:21).

Крім того, Ісус ліквідував кожен наслідок гріха. Якщо гріх є причиною всього зла в цьому світі, то коли Ісус вирвав цей корінь, усунуті були також і усі його злощасні наслідки.

  • Через Його терпеливу витривалість померло насилля і бажання домінувати.
  • Безумовним і безмежним відданням Себе Самого Він переміг пристрасне жадання багатств і стремління до земної влади.
  • Своїм підкоренням Отцю Він покінчив із незалежністю від Бога.
  • Своїм відданням у руки Отця Він поборов надлишок загальної впевненості і самовпевненості.
  • Через Його прощення Своїм мучителям зруйнувалися ненависть, злоба і образи.
  • Своєю довірою Він тріумфував над безнадією тривоги.
  • Своїм цілковитим відданням у руки Отця Він поховав егоїзм.

На Ісусовому хресті померло усе, що не дозволяло нам жити як дітям Божим. Своєю Кров’ю Він відкупив, омив і очистив нас. Він перетерпів кару, чим приніс нам мир. Його ранами ми звільнені.

Апостол Павло узагальнює цей славний момент, викликуючи: Він «мене полюбив, і видав за мене Самого Себе» (Гал. 2:20).

  1. Через Його воскресіння

Спасительна місія Ісуса не закінчилася на хресті. Те, що сталося потім, було ще дивовижнішим, тому що на третій день після смерті і похорону сила Божа воскресила Його з мертвих, залишаючи назавжди мертвим наш гріх, у той час як Ісус воскрес із новим життям, для того, щоб подарувати його усім нам.

Коли суд засуджує злочинця на довічне позбавлення волі, той не хоче іти в тюрму, бо знає, що звідти уже ніколи не вийде. Тому намагається будь-яким способом втекти. Щоб такого не сталося, поліцейський приковує його до себе наручниками, і вони обоє заходять у місце ув’язнення. Але як тільки в’язень опиниться за ґратами, поліцейський виходить, а той залишається.

Так само зробив Ісус, щоб ув’язнити наш гріх. Він ніс його аж до могили, а потім залишив там, зачиненого і похованого під землею. Але третього дня Ісус вийшов із гробу, для того, щоб залишити наш гріх назавжди похованим. У воскресінні Ісус перемагає найгірший із усіх наслідків гріха – смерть, яка в Христі може стати навіть прибутком (Фил. 1:21). Тому ми, переможці, можемо співати: «Де, смерте, твоя перемога?» (1 Кор. 15:55).

Воскреснувши, Ісус відкрив можливості для людства. Якщо навіть померлі воскресають, значить, усе решта також є можливим до виконання: сліпі бачать, розслаблені ходять, засмучені знаходять потіху й надію. Для людського роду відчиняються двері, й у темноті сяє світло. Нове життя можливе. Можна жити з радістю, миром, терпеливістю, розумінням, вільно, справедливо і гармонійно, тому що Христос воскрес. Якщо Бог воскресив Ісуса з мертвих, також, отже, може звільнити і нас від усього того, що заважає нам жити, – від несправедливості, пригнічення, колоніалізму, залежностей, депресій, суму, тривог і страхів.

Якщо, через втілення Свого Сина, Бог оселився в нашому таборі, то через воскресіння Ісуса людина вже є з Богом. Завдяки воскресінню Ісуса повністю відновився міст зв’язку між Богом і людьми, і навпаки. В Ісусі відновлюється втрачена єдність раю: Бога з людиною і людини з Богом.

У Христі немає більше смерті. Він воскрес і живий, пропонує нам Своє життя, життя Сина Божого. Він не лише воскрес Сам, але й нас воскресив із Собою.

  • Безкоштовність спасіння

Однак добра новина, яку ми почули, перевершила межі неймовірного, адже це спасіння – безкоштовне.

«Бог же, багатий на милосердя, через Свою превелику любов, що нею Він нас полюбив, і нас, що мертві були через прогріхи, оживив разом із Христом, спасені ви благодаттю, і разом із Ним воскресив, і разом із Ним посадив на небесних місцях у Христі Ісусі, щоб у наступних віках показати безмірне багатство благодаті Своєї в добрості до нас у Христі Ісусі. Бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий» (Еф. 2:4-8).

Це спасіння нам не коштує нічого, тому що воно коштувало Ісусові Його власного життя. Найважче визнати не те, що Ісус Христос Своїми заслугами сповна спас нас, а те, що Бог зробив це безкоштовно, зі Своєї палкої і безмежної любові.

Єдине, чого нам тепер бракує, – прийняти це спасіння, яке Ісус уже набув для нас Своєю невинною Кров’ю.

На хресті Він віддав Своє життя за нас. У Своєму воскресінні Він дав нам Своє життя. На хресті помер наш гріх, а у воскресінні Господь подарував нам повноту життя. Подарував для того, щоб разом із Ним ми жили як діти Божі і мали право на успадкування Царства.

В. Ісус – єдиний і оправдуючий Спаситель

У цій площині спасіння ми маємо дві новини, одну добру і одну погану:

  • Доброю новиною є те, що Ісус – єдиний і достатній Спаситель.
  • Поганою є те, що поза Ним немає іншого месії чи спасителя.

«Під небом нема іншого Ймення, даного людям, що ним би спастися ми мали» (Дії 4:12).

Він і тільки Він здатен забрати гріх зі світу і перемогти сатану, усуваючи, відповідно, усі наслідки гріха.

Ще дві тисячі років тому за допомогою Своєї смерті й воскресіння Ісус спас нас. Немає іншого шляху, щоби спастися, окрім цього. Він – єдина і реальна надія для людини і для світу.

Ми вже примирені з Богом. Ми вже нічого не повинні віддавати Йому, тому що Ісус Своїм власним життям заплатив за нас.

Однак найдивовижнішим є те, що Він віддав Своє життя і подарував нам спасіння, не вимагаючи від нас нічого натомість. Спасіння нічого не коштує, воно абсолютно безкоштовне.

ПРИЙМИ БЕЗКОШТОВНИЙ ДАР СПАСІННЯ У ХРИСТІ ІСУСІ, ЯКИЙ Є ЄДИНИМ І ДОСТАТНІМ СПАСИТЕЛЕМ

Попередній запис

Спасіння в Ісусі

Наступний запис

Віра і навернення