Унікальна зустріч

Але що відбувається, коли Євангеліям важко повірити, навіть зважаючи на різні наміри авторів? Для мене це ніколи не було проблемою, але коли ми розпочнемо нашу прощу в життя Ісуса, нам треба буде дивитися на віру і невіру. І розповідь про благовіщення – це добре місце, з якого можна почати. Як же це сталося? Якби ви були там, то що би ви побачили?

Чи благовіщення взагалі було подібне до різних його мистецьких тлумачень? Чи був ангел крилатою істотою, як на полотні Ботічеллі, що в рожевому вбранні і з лілією в руці схиляється до ніг Марії, яка всім своїм тілом відхиляється від нього?

Благовіщення, Сандро Боттічеллі

Чи все це сталося, як у фільмі – на взір телесеріялу «Ісус з Назарету» Франко Дзефіреллі 1977 року – де ми бачимо, що ангел приходить, як промінь світла, і нам чути лише мову приголомшеної Марії?

Чи було це щось подібне до нашого досвіду молитви? Одного разу на реколекціях я молився за допомогою цього тексту, і коли ангел ступив на висохлу землю Назарету, я уявив собі, як проростає трава в його слідах. Він зайшов до оселі Марії, взяв її за руку і звістив новину. Марія надовго замовкла, перед тим як відповісти ангелові, неквапно думаючи. Попри страх, вона змогла сказати «так», тому що міркувала не лише про труднощі, які можуть стати їй на шляху, але й про добро. Вона вірила, що Бог буде добрий до неї, і тоді радісно помчала до родички Єлисавети, щоби сказати: «У мене народиться Дитина!».

Джерела цього євангельського уривка важко встановити. По-перше, тільки Марія могла бути джерелом історії про зустріч з ангелом. Джон Майєр пише в «Маргінальному юдеї»: «Хоча Марія і могла теоретично бути першим джерелом деяких передань про дитячі роки Ісуса, твердження, що вона є безпосереднім джерелом кожної розповіді, за нинішніх умов стикається з величезними проблемами. Передусім, Марія не може бути джерелом усіх передань про дитячі роки Ісуса і в Матвія, і в Луки; бо, як ми побачимо, Матвій і Лука розходяться і навіть суперечать один одному щодо деяких ключових обставин»[1].

Іншими словами, якщо Марія була джерелом, то чому Матвій не помістив історію про її зустріч з ангелом у розповідь про народження Ісуса? Євангеліє від Матвія натомість зосереджує увагу на Йосипові, до якого новина про вагітність Марії приходить уві сні.

Звідки таке розходження? Матвій міг виокремити Йосипа, бажаючи наголосити на спорідненості Ісуса з царем Давидом – яку Він дістає від Йосипа. Іншу можливість розходження запропонувала мені дослідниця Нового Заповіту Емі-Джил Левін, авторка «Юдея, якого не зрозуміли» – студій про Ісусові юдейські корені. Євангеліє від Матвія каже нам, що батька Йосипа названо Яковом. Матвієвому Йосипу сняться сни, так само як і ранньому Йосипу, сину ще одного Якова з Книги Буття. Зосереджуючись на Йосипі, Матвій прагнув показати символічні зв’язки Ісуса з історією Ізраїлю.

Можливо, обидві розповіді точні: Марію відвідав ангел, а Йосип довідався про це уві сні.

Тоді, можливо, Лука відтворив історію благовіщення цілком точно, почувши розповідь Марії або когось, хто чув розповідь від неї. Кінець кінцем Марія була жива під час прилюдного служіння свого Сина і, ймовірно, деякий час після того, як зародилася рання християнська спільнота. Чому б вона не могла повідомити цієї історії?

Можливо, це сталося інакше, скажімо, уві сні. І знову ж, чому би й ні? Або, можливо, розповідь про ангела була єдиним способом, яким Марія могла переповісти непоясненну інакше зустріч з божественним. Часто люди мусять звертатися до метафор, щоб описати драматичну зустріч з Богом: «То був наче сон, але я не спав». «Видавалося, що я чую Божий голос, але не зовсім». «Я начебто відчував слова, але вони були такі ясні, як і все решта». Містичний досвід непросто відтворити словами.

Джозеф Фітцмайєр прямо відповідає на наше питання: «Що насправді сталося? Ми не дізнаємося ніколи»[2]. Ми не зможемо безпосередньо ознайомитися з досвідом Марії. І ніколи не зможемо – хіба лиш через те, що розповідає нам Лука.

Розважаючи над цим уривком впродовж багатьох років, я врешті дійшов до того, що або Марія зустрілася з Гавриїлом саме так, як описує текст, або вона мала унікальну зустріч з божественним, яку можна було описати через образ небесного посланця – розуміння, яке ґрунтується на єврейському переданні про ангелів. Про її досвід, який вона «зберігала, розважаючи, у серці своїм», як скаже згодом Лука, учні довідаються після смерти та воскресення її Сина, коли була змога його повніше оцінити[3]. Історію передавали з уст в уста, але особливо цінували в спільноті, для якої писав Лука, і тому ця історія поміщена в його Євангеліє.

Але чи можна повірити, що ця історія сталася саме так, як описує її Лука?

Скажу вам відверто: так. Бог може все. Якщо Бог може сотворити з нічого всесвіт, то чудесна вагітність молодої жінки видається річчю дріб’язковою. Сучасному розуму, мабуть, непросто вірити в чудесне, але така віра лежить у самій основі Євангелій. Якщо ви не хочете взяти приклад з Томаса Джефферсона і вирізати з них все, що вас бентежить чи веде за межі того, що ви вважаєте можливим, то будьте ласкаві повірити в перетворення води у вино, зцілення недужого і воскресення з мертвих. Чудесна вагітність – це не та річ, яка недосяжна Богові.

Мабуть, інші історії з Ісусового життя прийняти легше, і, напевне, те саме стосувалося й ранньої Церкви. Чому? Бо, на противагу благовіщенню, вони мали свідків, інколи одного чи двох людей, а інколи й десятки, які розповідали про те, що сталося. І подеколи, як у випадку з помноженням хлібів, було, скажу вам, п’ять тисяч, що могли підтвердити побачене. Те особливе чудо настільки приголомшливе, що його містять усі чотири Євангелія[4].

Ніщо з того, що описане в Новому Заповіті, не перевершує силу Божу. Марія розуміла це. І тому, коли ангел сказав, хоч в який спосіб: «Бо для Бога нема неможливої жадної речі», молода жінка сказала «так».


[1] Meier, Marginal Jew, 1:210

[2] Fitzmyer, Gospel According to Luke, I-IX, 335

[3] Лк. 2:19

[4] Мт. 14:13-21; Mp. 6:30-44; Лк. 9:10-17; Ів. 6:1-14. Можливо, там було більше, ніж п’ять тисяч – Матвій додає «крім жінок і дітей»

Попередній запис

Як народилися Євангелія

Наступний запис

Час віри