Божі мрії для нас і наших сімей

«Для того схиляю коліна свої перед Отцем, що від Нього має ймення кожен рід на небі й на землі, щоб Він дав вам за багатством слави Своєї силою зміцнитися через Духа Його в чоловікові внутрішнім, щоб Христос через віру замешкав у ваших серцях, щоб ви, закорінені й основані в любові, змогли зрозуміти зо всіма святими, що то ширина й довжина, і глибина й вишина, і пізнати Христову любов, яка перевищує знання, щоб були ви наповнені всякою повнотою Божою. А Тому, Хто може зробити значно більш над усе, чого просимо або думаємо, силою, що діє в нас, Тому слава в Церкві та в Христі Ісусі на всі покоління на вічні віки. Амінь.» (Еф. 3:14-21).

Лист св. Павла до ефесян описує Божу любов до нас і те, як Його життя повинно розвиватися в нас. Найголовніше: Бог обіцяє нове життя для всіх охрещених, для вас і для вашої сім’ї. Тож прагніть життя в Бозі, маючи таке бачення сімейного життя, в якому все формується і реформується на подобу Ісуса. Шукайте Христа всюди, де можете. Шукайте Святого Духа, як духовний компас, що вказує на невимірну доброту Бога і Його присутність у ваших сім’ях. Моліться зі св. Павлом. Покладіть ваше найпотаємніше, ваші стосунки, всі ваші радості, а особливо ваші жалі до стіп Ісуса. У серці Божої любові є Трійця, Три Божі Особи, які запрошують нас у Своє спілкування і наближають нас одне до одного.

Навіть якщо ви не впевнені в любові Бога до якогось члена сім’ї, Христос у вас перебуває. Навіть якщо ви молитесь крізь сльози, ви можете зважитися виплакати ці сльози в присутності Ісуса. Він є ключем до розуміння ширини і глибини Божої любові. У цьому можемо бути певними, бо, як ідеться в Псалмі 34:18: «Коли праведні кличуть, то їх чує Господь, і з усіх утисків їхніх визволює їх». І нарешті: боїтеся ви чи ні, але шукайте Святого Духа, просячи стати більше закоріненими й утвердженими в любові Бога до вашої сім’ї. Тоді через Духа Бог допоможе вам у новий спосіб.

Бен завжди шукав знаків Божої присутності в житті своєї дочки. Якось по обіді, саме перед зустріччю спільноти, він нахилився до Джона, щоб сказати, що його дочка Деніс написала у Фейсбуці: «Сьогодні мій тридцятий день народження і тут, у Сан-Дієго, дощить. Але ж тут ніколи не буває дощу. Ніколи! Я думаю, що цим дощем Бог оплакує мою втрачену молодість». Бен розхвилювався. «Вона згадала про Бога! – промовив він. – Може, не така вона уже й атеїстка, як ми гадали!» Бен сприйняв це як невеликий промінець надії, який мав підтримувати його в наступні тижні.

Бог не лише любить нас понад усяку уяву, але Ісус любить нас так сильно, що заступається за нас перед Отцем. Девід чітко усвідомлював цю істину, коли роздавав своїм дітям квитки в парк розваг. Маленький хлопчик, який стояв позаду його п’ятої дитини, й собі простягнув руку за квитком. Девід обурився. «Я й так витрачаю досить грошей на своїх дітей!» – подумав він. Але хлопчик був наполегливим, та ще й його син почав випрошувати: «Тату, це мій друг. Я сказав йому, що ти даси йому квиток!» Девід наче прозрів: «Це так само, коли я прошу нашого Небесного Отця дати мені те, чого потребую, коли прошу в ім’я Його улюбленого Сина Ісуса, Який також є моїм Другом». Тож коли ви востаннє просили Ісуса про квиток до Неба для ваших сина чи доньки? Чи вірите ви, що Ісус заступиться за вас перед Отцем Небесним?

Підпорядкуйте все Божій любові

Коли просимо нашого Отця про потреби наших дорослих дітей, то єднаємося з Ісусом, Який заступається, перебуваючи праворуч Отця. Та водночас опиняємося на порозі духовного роздоріжжя. З одного боку, Ісус заохочує нас з усіма нашими потребами йти до Отця. З другого, – Він закликає нас мати віру і перестати хвилюватися. Можливо, відповідь полягає в тому, щоб, незважаючи на наші переживання, ми продовжували молитися попри те, скільки часу знадобиться на полегшення. Можливо, відповідь криється у віднайденні способу піднестися в молитві, способу побачити речі очима Бога.

Джон згадує, як багато років випрошував у Бога допомогти йому заробити достатньо грошей, щоб оплатити навчання в коледжі нашим двом наймолодшим дітям. «Як моєї церковної зарплати має вистачити на те, щоб оплачувати наші величезні медичні рахунки, і на їхнє навчання?» – звертався він у молитві. Якось він попросив про допомогу свою духовну наставницю. Вона порадила таке: «Запиши суми стипендій, що отримують троє старших дітей». Він так і зробив. «А тепер додай їх». І це він зробив. «Ти міг би заробити всі ці гроші, якби мав більш високооплачувану роботу?» Відповіддю було чітке й конкретне «ні».

Його боротьба ілюструє те, що молитва за потреби дорослих дітей може бути нелегким завданням. Така молитва може зайняти багато часу. Можливо, доведеться пережити різні емоції. Може виникнути потреба в підтримці інших, наприклад, консультанта чи духівника. Та добра новина полягає в тому, що коли Джон звернувся зі своїми страхами до духовного наставника, це допомогло йому усвідомити Божу любов до нього як до годувальника і до всіх наших дітей-випускників.

Тож облиште хвилювання, депресію і страх. Зверніться до Бога і спробуйте окреслити потреби вашої дорослої дитини чи дітей у ваших щоденних молитвах. І не забудьте згадати про ваше хвилювання щодо їхніх потреб. Якщо у вас кілька дорослих дітей, то можете щодня молитися за кожну дитину поосібно, але тоді присвячуйте трохи більше часу на день на молитву за когось одного. Відтак наступного дня моліться за іншого сина чи дочку. Таким чином, протягом тижня ви зможете приділити молитовну увагу кожному. І врешті не забувайте, що Бог уже знає про потреби кожного. Тож ви можете молитися так: «Ісусе, пам’ятаєш, про що я просив Тебе вчора? Я вірю, що Ти вже почув мою молитву і працюєш над відповіддю. Ти знаєш, що саме потрібно. Ти опікуєшся його (її) клопотами. Тож я знову передаю свого сина (чи свою дочку) Тобі. Я віддаю свою дитину під Твою опіку саме в цю мить. Амінь».

Молитви святих батьків

У Святому Письмі є багато заохочувальних прикладів батьків, які в молитвах підносили своїх дітей Богові. Найвеличнішою серед них є Марія, Мати Ісуса, яка роздумувала і про славну пісню ангелів різдвяного ранку, і про послання пророків у святині, Семена і Анни. Семен же благословив їх і сказав до Його Матері Марії: «Ось призначений Цей багатьом на падіння й уставання в Ізраїлі, і на знак сперечання, і меч душу прошиє самій же тобі, щоб відкрились думки сердець багатьох!» (Лк. 2:34-35).

Уявіть собі, скільки разів Марія зверталася до Бога з молитвою про свого Сина Ісуса. Уявіть її стражденні молитви того дня, коли був убитий Іван Христитель, син її родички Єлизавети. Роздумайте, як вона молилася за Ісуса, коли Він сперечався з фарисеями чи коли перебував поміж великих натовпів. Як вона молилася протягом їхньої останньої і найнебезпечнішої дороги в Єрусалим? Якими були її молитви, коли Ісуса визнали звичайним злочинцем? І яка молитва дала їй відвагу стояти біля Ісуса під хрестом? Можемо собі лише уявити. Однак якщо ми наслідуватимемо витривалість Марії в молитві, то матимемо відвагу й смирення давати дітям через нашу присутність ту цілющу підтримку, коли вони зустрінуться зі своїми хрестами.

Ще одним прикладом молитов батьків є Марія Енкарнасьйон (1599-1672 рр.). Після смерті свого чоловіка вона покинула Францію і одинадцятирічного сина Клода, щоб стати місіонеркою ордену урсулинок у Квебеці. Їм із сином страшенно не вистачало одне одного. Але вона передала його Божій опіці і часто підпорядковувала себе та його Божій волі. Погляньмо на сповнену молитвами любов в її листах. 1643 року Клод, наприклад, написав Марії, що склав вічні обітниці як священик ордену св. Бенедикта. Коли він спитав, чи побачить її коли-небудь знову, Марія відповіла: «Залишмо це Богу. Я бажала б цього так само, як і ти, але хочу прагнути лише того, що є в Ньому і для Нього; тож відмовмося від своєї волі задля Його любові». 1651 року вона написала: «Бог має чудові скарби милості для простих душ, що Йому себе доручають. Ти маєш вірити, що в нас є Бог, який опікувався нами щохвилини в минулому і робитиме це в майбутньому». І вже на смертному ложі в оточенні своїх дорогих алгонкінських сиріт вона попросила сестер написати Клоду, що вона візьме його у своє серце під час мандрівки до Неба.

Попередній запис

Молимось про Божу любов

Наступний запис

Жертва подяки