ВОРОГИ І ДРУЗІ ІСУСА

Івана 7:31-46; 8:49-59; Луки 10:38-42

Наближався час, коли мав звершитися Божий намір щодо Ісуса – вже скоро Його схоплять і розіпнуть на хресті за гріхи всього людства. А щоб це сталося, Бог усі навколишні обставини приводив у відповідність.

Чим більше Ісус навчав і творив чудес, тим більше народу вірували в Нього, а книжники та фарисеї ще лютішою ненавистю ненавиділи Христа і шукали Його вбити.

Настало чергове свято Пасхи. Як і завжди, всі люди сходилися до Єрусалиму, щоб вклонитися Богу в храмі та принести жертви за свої гріхи.

Цього разу Ісус прийшов до столиці таємно, бо знав, що на Нього чатують юдеї. Але Він не боявся їх, а лише знав, що ще не час бути Йому схопленим і вбитим.

Для Христа завжди передусім була Божа воля, тому Він знов прийшов у храм і почав учити народ. Усі дивувалися, адже Він ніде не навчався, а говорив такі істини, які приводили людей до покаяння і любові до Бога. Вони говорили: «Чи Месія від Бога міг би чинити більші дива, ніж цей Ісус Христос? Напевно Він і є Той обіцяний Богом Спаситель». І багато людей ввірували в Нього.

Коли фарисеї почули про це, їхня лють не мала меж – вони послали свою сторожу, щоб схопити Христа. Але Господь уберіг Свого Сина, бо ще не настав визначений Богом час.

Останнього дня свята Пасхи Ісус стояв в Єрусалимі і кликав до народу: «Коли прагне хто з вас, нехай прийде до Мене та й п’є! Хто вірує в Мене, як каже Писання, то ріки живої води потечуть із утроби його». Ісус мав на увазі Духа Святого, Який ще не сходив на людей, але згодом, після Христового вознесіння це станеться.

Усе більше людей казали: «Це справді Христос!» Інші погоджувалися лише на те, що Ісус – великий пророк. Фарисеї та книжники ж говорили: «Не може прийти Месія з Галілеї». Вони знову послали свою сторожу схопити Христа, але воїни повернулися й сказали: «Ми ще ніколи не чули, щоб хтось говорив, як Оцей Ісус. Він нічого не сказав, за що ми могли б Його схопити». Тоді фарисеї розлютилися на воїнів: «Чи ви не стали, бува, учнями Христа? Подумайте самі, ніхто із фарисеїв не повірив Ісусу, а ми знаємо Закон Божий – Месія не прийде з Галілеї».

Тоді Никодим, який колись приходив уночі й говорив із Христом, несміливо заступився за Ісуса: «Як ви можете судити людину, поки не вислухаєте її і не побачите, що вона робить». Але ці слова ніяк не подіяли, і всі фарисеї розійшлися по домам.

Одного разу, коли Ісус говорив народу, Його слухали юдеї. Він звернувся до них: «А Мені ви не вірите, бо Я правду кажу. Хто з вас може Мені докорити за гріх? Коли ж правду кажу, чому Мені ви не вірите? Хто від Бога, той слухає Божі слова; через те ви не слухаєте, що ви не від Бога». Це так образило слухачів, що вони сказали у відповідь: «Чи ж не добре ми кажемо, що Ти самарянин і демона маєш?» Оскільки їхню розмову чули й інші люди, Господь Ісус спростував слова фарисеїв, та це ще більше їх розгнівало. Вони схопили каміння, щоб побити ним Христа, але Ісус швидко зник у натовпі.

Поблизу Єрусалиму в маленькому містечку Віфанії жили друзі Ісуса, до яких Він і пішов. Скрізь, де б не був Христос, Він говорив з людьми, навчаючи їх. Коли Ісус з учнями прийшов в дім Свого друга Лазаря, то миттю в домі зібралося багато народу, бо всі прагли почути істину, якої навчав Учитель. У Лазаря було дві сестри – Марта і Марія.

Дітки, ви напевно помітили, як ваші мами завжди зайняті на кухні, коли чекають гостей. І це справді обов’язок господині – смачно приготувати і почастувати гостей.

Коли в домі зібралося багато гостей, Марта взялася за приготування частування, а Марія сіла біля ніг Христа, щоб послухати Його слів. Марта ж обурилася, що Марія не допомагала їй на кухні, тому прийшла до Ісуса зі скаргою на сестру: «Господи! Хіба Ти не бачиш, що сестра залишила мене одну прислуговувати? Скажи їй, щоб вона мені допомагала». Марта чекала, що Господь навчить Марію бути правильною господинею і допомагати сестрі на кухні. Але відповідь Ісуса була неочікуваною для Марти: «Марто, Марто! Ти занадто дбаєш про те, що не варте такої великої уваги, бо зараз краще послухати Моїх слів, які будуть спасінням для твоєї душі. Марія зробила правильний вибір, що прийшла до Моїх ніг».

Чи означає це, що господині не повинні дбати про частування гостей? Зовсім ні! Але Ісус указав Марті, що її серце мало неправильні мотиви – вона занадто переймалася земними справами в той час, як треба більше шукати духовної поживи.

Дітки, давайте і ми з вами будемо завжди уважно слухати Ісусові слова і шукати будь-якої можливості, щоб поспілкуватися з Господом, відволікаючись від своїх справ.

ЗАПИТАННЯ:

  1. Завдяки чому люди зрозуміли, що Ісус – Месія?
  2. Чому фарисейська сторожа не схопила Ісуса?
  3. У чому фарисеї звинувачували Христа?
  4. Хто з двох сестер вчинив правильно, Марта чи Марія? І чому?
Попередній запис

ХТО ПЕРШИЙ?

Наступний запис

МОЛИТВА ГОСПОДА