ВІДВАГА В ОСОБИСТИХ ПРОБЛЕМАХ

Наша родина пережила жахливі хвилини, коли найстарша донька сказала моїй дружині, що намацала у своїх грудях ґульку. Моя дружина розповідає цю історію так, як це може зробити лише мама:

«Моя бабуся померла від раку грудей, а багато років тому в моєї мами теж виявили в грудях злоякісну пухлину. Я ніколи не забуду того дня, коли моя донька, якій тоді було сімнадцять років, сказала мені, що намацала у своїх грудях ґульку. Моє серце вмить наповнилося жахом, підсиленим історією нашої родини. Не бажаючи налякати її, я намагалася зберігати спокій і сказала їй, що це, очевидно, нічого серйозного – дівчата досить часто виявляють у себе такі речі. Але внутрішньо я була нажахана.

Наступного дня я відвезла її до лікаря на обстеження. Лікар виявив в її грудях ґульку завбільшки з чвертьдоларову монету. З огляду на те, що в представниць нашої родини вже траплялися злоякісні пухлини грудей, він скерував нас до фахівця в Атланті й сказав, що справа може бути дуже серйозна. Перш ніж нам вдалося вибратися до спеціяліста, минув тиждень, і ці дні видалися нам нескінченними тортурами.

Того тижня, у середу увечері Бог об’явив нам Свою велич. Наша донька, яка зазвичай щосереди брала участь у молодіжних зустрічах, того вечора була з нами в головній залі й співала разом з групою, що прославляла Бога. Дух Божий зійшов на зібраних, і мій чоловік закликав вийти вперед усіх людей, які хотіли б попросити про молитву.

Донька, що була на ту мить уся в сльозах, стала попереду разом з багатьма іншими, які потребували Божого дотику. Пізніше розповіла: “Коли за мене помолилися, щось змінилося, і я відчула, що мене огорнув Божий спокій. Жах, який стискав моє серце, зник”.

Коли ми повернулися додому, донька сказала нам, що не може намацати ґульку. Наступного дня вранці ми знову поїхали до лікаря на обстеження. Він також не виявив ущільнення.

Коли донька лежала на кушетці, я схвильовано повторював лікареві: “Там мусить щось бути. Перевірте ще раз. Продовжуйте шукати”. Однак лікар відповів: “Що б там не було раніше, тепер його нема”. Після цього ми поїхали на ще одне детальне обстеження, але й цього разу гульки не виявили. Фахівець сказав доньці: “Там нічого немає. Прошу прийти до мене, коли Вам виповниться двадцять років”».

* *

Опинившись у важкій ситуації, ми просили в Бога здоров’я для нашої доньки. Попри страх, відважно визнавали, що її цілителем є Бог. Ми могли піддатися страхові й попросити лікарів зробити їй операцію та застосувати інші способи лікування. Однак у момент страху й труднощів ми наважилися звернутися до Бога, і Він відповів нам.

Я хотів би, щоб кожна історія закінчувалася чудом або зціленням, але так стається не завжди. Деколи Бог допускає, щоб ми опинилися в печі, розжареній вогнем, замість того, щоб уберегти нас від неї.

Опинившись у ситуації, що жахає нас, можемо пригасити страх і наповнити серця відвагою, звернувшись до Слова Божого та спробувавши впоратися з викликами, які ставить перед нами життя. Мусиш твердо вирішити, що більше не поринатимеш у тривожні думки, а розпочнеш боротьбу зі страхом. Відважно сягай по обітниці Слова Божого, щоб подолати страх і неспокій.

У часи, які живемо, можеш або боротися зі страхом, або зануритися у свої переживання. Третього шляху не існує. Коли чуєш про чергову економічну кризу, коли дізнаєшся про серйозну хворобу, коли з’являється спокуса почати хвилюватися про майбутнє своїх дітей – виріши боротися зі страхом, використовуючи зброю Слова Божого, замість того, щоб поринати в тривожні думки й уявляти собі те найгірше, що може статися. Коли виникають проблеми, коли життя стає важким – не відступай і не піддавайся страхові.

Що робитимеш, коли лікар скаже тобі про погані результати обстеження, коли рентгенівський знімок засвідчить, що у твоєму тілі розвивається серйозна хвороба, або коли працедавець повідомить, що тебе звільнено? Як зреагуєш, коли банк відмовиться видавати тобі іпотечний кредит? У якій сфері твого життя не настала б криза – у подружніх стосунках чи взаєминах з дітьми, з фінансами чи здоров’ям, – мусиш вирішити, чи боротимешся зі страхом, чи поринеш у тривожні думки й переживання.

Я не можу пояснити, чому на нашій життєвій дорозі трапляються труднощі й страждання. Не розумію, чому злоякісні пухлини з’являються в людей, які ніколи не курили, і чому вони змушені зносити побічні наслідки опромінення й хіміотерапії. Що ти робиш у такі важкі хвилини? Можеш або піддатися страхові й дозволити йому позбавити себе спокою та рівноваги, або розпочати боротися з ним.

Боротьба зі страхом не означає, що вже більше ніколи не боятимешся нічого невідомого або всіх тих речей, які можуть із тобою трапитися. Однак якщо відчуєш, що страх от-от оволодіє твоїм розумом, почни повторювати за Давидом: «Того дня, коли страх обгортає мене, я надію на Тебе кладу» (Пс. 56:4). Бог завжди поруч із тобою, коли ти визнаєш свою віру.

Попередній запис

БЕЗ СТРАХУ ПРО ЗДОРОВ'Я

Наступний запис

ВІДВАГА, ПОПРИ СТРАХ