ВІРНІСТЬ ОБРАНОМУ ПОКЛИКАННЮ

  • Що означає зберігати вірність покликанню?
  • Як можна обіцяти таку вірність?
  • Як її зберегти?

Наша мандрівка таїнством покликання наближається до завершення. Ми прибули до останнього пункту, яким є збереження вірності вибраному шляху та стану в житті. Ми вже мали змогу розглянути, наскільки важливо є розпізнати власне покликання, важливо також є прийняти це покликання, і тим паче не менш важливо на протязі цілого життя залишатися вірним обраному покликанню.

Вірність та покликання є двома реаліями, між собою дуже подібними. Обидві є динамічними та рухливими, обидві формуються та зростають, обидві дозрівають та кристалізуються зі зрілістю людини. Покликання стосується життя людини та його реалізації. Вірність стосується особистості людини та реалізується в її формуванні, розвитку та зрілості.

Зберігати вірність покликанню означає кожного дня жити цим покликанням і не сумніватися в ньому. На жаль, людина у своїй схильності до гріха є дуже слабкою та вразливою. Один раз засумнівавшись і піддавшись побоюванням та невпевненості, вона здатна в одній хвилі відкинути ласку Божу і тим самим зруйнувати працю та старання багатьох років. Здатися на середині шляху означає втратити все, над чим трудилися багато років. Саме тому Бог закликає людину до збереження вірності та впевненості в покликанні.

Зазвичай покликання Боже незмінне. Бог кличе людину один раз і на ціле життя. Тим то, для кожного, хто вже обрав свій стан життя, визначив той шлях та дорогу, на яку його покликав Бог, важливо є зберігати вірність цьому вибору і дотримуватися його. Пригадаймо собі слова Ісуса Христа, коли Він каже, що: «Ніхто з тих, хто кладе свою руку на плуга та назад озирається, не надається до Божого Царства!» (Лк. 9:62).

Бог у Своїй досконалості завжди залишається вірним Своїм задумам та Своїм обітницям і не змінює того, до чого кличе. Тому, бувши покликаною Богом, Який зостається вірним на людину покладено особливий обов’язок зберегти оцю взаємну вірність Богові. Вірність Богові є для людини запевненням вірності самій собі, і в такий спосіб повної реалізації свого життєвого покликання.

У кожному виборі покликання людина вибирає якийсь, призначений саме для неї конкретний ідеал, і посвячується, щоби жити цим ідеалом. У кожному виборі покликання людина закладає якийсь визначений план та проект власного життя і прикладає сили, щоби його виконувати. У кожному виборі покликання людина бере на себе певні зобов’язання та певне служіння для Бога та для інших людей. Отож, дуже важливо протягом цілого життя пам’ятати цей вибір і зберігати йому щоденну вірність.

Попередній запис

Відповідати з героїзмом

Наступний запис

Щоденна вірність покликанню