Живіть молитвою милосердя

Кожного дня ціла літанія, тобто довгий перелік різних думок, почуттів, спогадів та емоцій, все глибше і глибше проникає всередину кожного з нас. Спогади, радості, болі, спостереження, страхи, домисли, нав’язливі думки наповнюють день – поряд із постійними судженнями, спокусами і тривогами.

Ці щомиттєві досвіди утворюють першу частину літанії, яка називається зверненням. Однак літанія має і другу частину, яка називається відповіддю, це проста молитва: «Май милосердя!» Кожна подія зі зверненням, що наповнює наш день, вимагає певного виду відповіді – прокляття чи благословення. Якщо наша відповідь є «прокляттям» – осудливою критикою чи гнівом із сильним викидом емоцій – то прирікаємо не лише себе, але й інших людей, яких це стосується.

Тільки подумайте, який вплив має проклинання дітьми своїх батьків, або проклинання людьми своїх священиків, або працівниками своїх роботодавців. Ненавистю, ревнощами, образами і тому подібним прокляття зв’язує і одну, і другу сторону.

Подумайте і про ще більший вплив прокляття, коли ті, що при владі, проклинають своїх підлеглих. Духовна свобода зруйнована. Нема нічого дивного, коли так багато людей виявляються духовно та психологічно зв’язаними, замкненими в могильній темряві ненависті й егоїзму і не можуть діяти.

Якщо, з іншого боку, наша відповідь є благословенням, благанням про Боже милосердя або виверженням довіри і подяки, то результатом буде мир та свобода для нас і для інших людей.

Благословляти – це любити, пробачати, хвалити, зцілювати, підкорятися, бути терплячим, добрим, милосердним, співчутливим, заступатися за інших.

Коли ми благословляємо людей навколо нас, Боже милосердя перетікає через нас. Ми стаємо джерелами Його милосердя.

На кожну ситуацію ми можемо відповісти відповідною молитвою: «Ісусе, милосердя» або «Ісусе, довіряю Тобі», «Ісусе, дякую Тобі», «Ісусе, прославляю Тебе», «Ісусе, люблю Тебе» чи просто «Ісусе, допоможи!»

Якщо ми таким чином відповідатимемо на кожний виклик нашого дня, жертвуючи благословення замість прокляття, то станеться так, що цілий день ми проведемо в молитві! А хіба не це ми мали б робити? Апостол Павло закликає нас: «Безперестанку моліться!» (1Сол. 5:17).

У Євангелії ми маємо приклад того, як Ісус відповідає на три звернення, які приходять як спокуси від лукавого (Мт. 4:1-11; Лк. 4:1-13). Він відповідає цитуванням слів Писання, і Його відповідь стає для нас зразком. Ісус жив літанією милосердя, не лише відкидаючи спокуси, але також і дякуючи та прославляючи Свого Небесного Отця.

І ми також можемо жити літанією милосердя, якщо впродовж цілого дня благословлятимемо кожну людину і ситуацію любов’ю Божою. А ще ми можемо використовувати літанію милосердя в наш щоденний час молитви, особливо якщо ми спантеличені чи хвилюємося через певні ситуації в нашому житті.

Як це можна зробити? Дозвольте порекомендувати метод, який допомагає мені. Розпочніть просто з того, що попросіть Святого Духа молитися всередині вас, а тоді відповідайте на кожне відволікання чи хвилювання однією з коротких молитов, які я подав вище: «Ісусе, милосердя» чи «Ісусе, довіряю Тобі» тощо.

Уявіть, що всі ці відволікання, тривоги, страхи чи образи є слайдами в слайд-шоу. Спроектуйте за один раз один «слайд» на стіну і дайте відповідь молитвою, тоді переходіть до наступного «слайду». Ви будете здивовані, коли раптом швидко пробіжите всіма своїми слайдами і перебуватимете в мирі в присутності Господа у вашому серці.

Попередній запис

Моліться: «Ісусе, Милосердя»

Наступний запис

Прославляйте Боже милосердя