Зосередження уваги на конкретній справі

Оскільки ми розмовляли про типові схильності жінок, то тепер час присвятити увагу чоловікам. Отож, чоловік має одну характерну рису, яка, по суті, є чудовою і придатною до здобування успіхів, однак також може (і часто саме так буває) дуже дратувати і бути нестерпною для жінок. Я маю на увазі чоловіче вміння зосереджуватися на тому, що вони роблять саме тепер, а це призводить до цілковитого ізолювання від оточення, аж до абсолютного «відключення». Ілюструю це з допомогою прикладу.

Чоловік ремонтує телевізор. Він планував це зробити впродовж двох місяців, коли саме відремонтував телевізори всіх сусідок з околиці, а от тепер врешті взявся за свій. Задоволена дружина нічого не говорить, хоча по цілій кімнаті розкладені якісь інструменти, а дрібний ремонт починає перетворюватися на серйозний і кількагодинний. Врешті-решт, оскільки телевізор власний, то й відремонтувати його треба неабияк, а при нагоді вдосконалити, поліпшити, додати якісь нові функції… Дружина ходить навшпиньки, щоб не перешкоджати, і як нагороду за це готує на вечерю улюблену чоловікову страву. Нарешті вона гукає з кухні:

– Вечеря на столі!

– Так-так, – відповідає чоловік.

Через кілька хвилин:

– Вечеря холоне!

– Так-так, я вже йду, – відповідає чоловік, абсолютно не сприймаючи ані того, що почув, ані навіть того, що щойно відповів…

Минає якийсь час, і дружина, дуже роздратована тим, що їй уже вкотре доводиться розігрівати вечерю, заходить до кімнати, де чоловік ремонтує телевізор й емоційно звертається до нього:

– Ти зовсім не поважаєш моєї праці, що ти собі уявив? Може тобі потрібна лише служниця і куховарка?!…

Цілком дезорієнтований чоловік, який справді не може зрозуміти, про що йдеться, запитує:

– А що це з тобою раптом трапилося?

– Як це що? Не вдавай зі себе дурня! Я вже годину кличу тебе на вечерю, яку підігрівала разів п’ять, а тобі ліньки до кухні прийти!

– Яку вечерю?

– О, ні! З мене досить! Ангелик не знає, про що йдеться! Ти ж мені відповів, що вже йдеш!

– Та чи ти жартуєш?! Як я міг відповісти, якщо ти мене не кликала! І не роби з мене божевільного!

Цей діялог можна продовжувати. Та, гадаю, досить. Подальші взаємні оскарження могли би призвести до серйозної сварки, яка могла б мати для подружжя вагомі наслідки. Тим часом звернімо увагу на те, що і чоловік, і дружина, по-своєму мали рацію, ніхто з них не брехав, ані не мав поганого наміру. Однак трапилася доволі напружена ситуація. Без нічиєї провини чи недоброго наміру. Причиною було незнання про внутрішні відмінності чоловіка та жінки.

Що треба робити в такій ситуації? Розмовляти! Нехай дружина скаже, що їй прикро, коли чоловік не приходить на смачну вечерю, що тоді вона почувається другорядною, служницею. Нехай чоловік скаже, що йому важко взятися за роботу, а ще важче відірватися від неї, а коли він зосереджений на тому, що робить, то справді не помічає нічого довкола. Він не сприймає зовнішніх сигналів навіть тоді, коли несвідомо відповідає на них.

Іншим разом дружина трохи терплячіше чекатиме, знаючи, наскільки чоловікові важко відірватися від роботи, а чоловік, попри все, трохи швидше завершить свою роботу (або бодай зробить собі перерву), знаючи, наскільки прикро дружині. Саме в цьому полягає основа любови: силоміць не змінювати іншу людину, на власний манер, а коригувати себе, свою поведінку, з огляду на обмеження і труднощі коханої особи.

А якщо говорити реально про конкретну ситуацію, що склалася з ремонтом телевізора, то дружина, знаючи про труднощі чоловіка, повинна вийти з кухні, підійти до чоловіка, повернути його обличчям до себе (якщо цього буде недостатньо, то ще й помахати долонею перед очима) і запитати:

  • – Бачиш мене?
  • – Бачу.
  • – Чуєш мене?
  • – Чую.
  • – Вечеря на столі.

І тоді уникнемо непорозумінь, які вже описані в цій книжці. Дорогі жінки, ще одне зауваження. «Обід готовий» для жінки означає щось зовсім інше, ніж для чоловіка. Ще один приклад про це.

Дружина кличе чоловіка на обід. Він, хоча й неохоче й поволі, все ж відривається від роботи і підходить до столу. Дружина звертається до нього:

– Накрий на стіл, подай сіль і ще помішай он у тій каструлі.

Як це? То він відірвався від такої важливої справи, щоб накрити на стіл?! Адже це може зробити кожна дитина.

І… чергова суперечка вже висить у повітрі.

Дорогі жінки, для чоловіка, якого щойно відірвали від справи (а кожна його справа дуже важлива!), фраза «обід готовий» означає, що він має прийти, сісти за стіл, взяти ложку і… їсти. Заохочую вас, щоб кликати чоловіка на обід (а, отже, відривати від дуже важливої справи) ось так. Дружина підходить до чоловіка, обережно торкається до нього (або цілує в чоло) і каже: «Коханий, знаю, що перешкоджаю тобі, перепрошую, але я саме приготувала обід. Ходи, швидко з’їси і відразу можеш повертатися до своєї справи».

Не думаю, що якийсь чоловік міг би роздратуватися через таке запрошення. До слова, дружини, не обурюйтеся, корона з голови вам не впаде. А те «перепрошую» – це, очевидно, не тому, що ви приготували обід, а тому, що знаєте, наскільки чоловікові важко відірватися від незавершеної справи.

Практична конкретна порада, яка завжди ефективна

Дружино, не запитуй чоловіка, що він з’їв би на обід, якщо він саме планує «нетлінну справу». Таким чином ти уникнеш непотрібних розчарувань. Коли тобі справді необхідно перервати справу чоловіка, то роби це дуже розважливо (наприклад, уяви собі, що мусиш перервати обід… голодного лева).

 

Попередній запис

ЧОЛОВІЧІСТЬ

Наступний запис

Усвідомлення мети діяльности