Небеса існують

Біблія обіцяє християнинові після смерті рай. У Джона Квінсі Адамса, у віці 94 років, запитали, як він почувається. «Прекрасно! – відповів він. – Ось тільки моя земна хатина зовсім занепала». Навіть якщо стіни «оселі», в якій ми живемо, проточені термітами хвороб і старості, ми, християни, можемо зберегти сили й упевненість у майбутньому. Їх дає Ісус Христос, навчаючи, що рай існує.

Можна навести безліч уривків із Писання, але найбільш яскравий опис раю міститься в Євангелії від Івана (14:2,3): «Багато осель у домі Мого Отця; а коли б то не так, то сказав би Я вам, що йду приготувати місце для вас? А коли відійду й приготую вам місце, Я знову прийду й заберу вас до Себе, щоб де Я – були й ви». Апостол Павло був настільки впевнений в існуванні раю, що сказав: «…ми ж відважні, і бажаємо краще покинути дім тіла й мати дім у Господа» (2Кор. 5:8).

Як відрізняються очікування християнина й агностика! Боб Інгерсолл на похороні брата сказав: «Життя – лише вузька завіса між холодними й млявими вершинами двох вічностей. Ми марно намагаємося заглянути за неї. Ми кричимо, але у відповідь чуємо лише відлуння».

Апостол Павло, на відміну від людей невіруючих і не впевнених в існуванні раю, повторював: «ми знаємо», «ми впевнені», «ми маємо тверде сподівання». Біблія говорить, що Авраам «чекав… міста, що має підвалини, що Бог його будівничий та творець» (Євр. 11:10).

Багато людей ставлять мені запитання: «Чи вірите ви, що рай дійсно існує?» Так! Ісус Христос сказав: «Я йду приготувати для вас місце». Біблія вчить, що Енох і Ілля за життя піднеслися на небо, і те місце, де вони зараз перебувають, так само реальне, як Гаваї, Швейцарія або Віргінські острови.

«Де знаходиться рай?» – запитують мене. Святе Писання не говорить про його місцезнаходження. І нам не треба цього знати. Про рай у Біблії сказано достатньо, щоб ми знали: одного разу Небеса візьмуть спасенних, і Христос зустріне їх біля брами.

Чудова країна

Біблія підкреслює, що рай – царство краси. У Біблії він описується як «дім Божий», «місто», «спадщина», «слава».

Можливо, вас цікавить, чи впізнаємо ми один одного в раю. У деяких біблійних віршах говориться, що настане момент великого возз’єднання, коли ті, хто прийшов пізніше, зустрінуться з тими, хто опинився там раніше.

Часто ставиться також запитання про порятунок дітей. Так! Біблія зазначає, що Господь не ставить дітям у провину їхні гріхи, вчинені до певного віку. У Біблії містяться уривки, які дають зрозуміти, що Бог покриває гріхи дітей до тих пір, поки вони самі не стануть відповідальними за свої вчинки.

Біблія також учить, що рай буде місцем загального розуміння, глибинного пізнання речей, які ми не могли осягнути в земному житті.

Ісаак Ньютон у похилому віці так відповів на похвалу своїй вченості: «Я, як дитина на морському березі, підбираю то камінчик, то мушлю, а переді мною розстеляється великий океан непізнаної істини».

Томас Едісон одного разу зізнався: «Я не знаю й мільйонної частки від відсотка істини».

У раю перед нами відкриються багато Божих таємниць: знайдуть пояснення душевні страждання, скорботи, розчарування. Ми зрозуміємо, чому Бог мовчав, коли багато людей чекали від Нього відповіді. Елі Вессель визначав вічність як місце, «де на запитання є відповіді». В Євангелії від Івана Ісус каже: «Ні про що ж того дня ви Мене не спитаєте» (Ів. 16:23). Просто на всі запитання нам будуть дані відповіді.

Багато людей запитують: «Що ж ми будемо робити в раю? Сядемо на одному місці й вічність будемо насолоджуватися райським достатком?» Ні. Біблія говорить про служіння Богові. У нас буде справа. Всім серцем ми будемо славити Його. Біблія говорить: «І жодного прокляття більше не буде. І буде в ньому Престол Бога та Агнця, а раби Його будуть служити Йому» (Об. 22:3).

Це буде час радості, служіння, сміху, пісень і уславлення Господа. Уявіть, що ви служите Богові вічно й невтомно.

Постати перед Христом

Біблія вчить, що душа людини, розлучившись із тілом, постає перед лицем Господа. У момент смерті християнин постає перед лицем Христа. Там його душа чекає воскресіння, тобто з’єднання з тілом.

Часто запитують: «Як можуть ожити поховані або спалені тіла?» Бог відає, Він знає, як люди виглядали за життя. Нові тіла, які ми знайдемо, будуть тілами слави й уподібняться тілу Христову. Таке тіло буде вічним. Воно не знатиме ні сліз, ні сердечного болю, ні трагедії страждання, ні хвороби, ні смерті й утоми. Воно буде новим, але впізнаваним.

Уявіть картину двох вічних світів. Кожен нащадок Адама в підсумку виявиться або в одному, або в іншому світі. Велика таємниця оточує ці світи, але Біблія недвозначно стверджує, що один світ буде сповнений страждань і печалі, інший – світла та слави.

Ми розглянули основні проблеми роду людського. На перший погляд, вони дуже складні й здаються нерозв’язними, але, по суті, відповідь проста. У нас була можливість переконатися, що причину цих проблем можна назвати одним коротким словом «гріх». Недостатньо просто вважати, що майбутнє людини без Бога жахливе. Недостатньо просто проаналізувати наші проблеми й розумом погодитися з Божим задумом. Бог готовий допомогти людині, але й людина повинна, зі свого боку, теж зробити щось. Про це ми поговоримо в наступних главах.

Попередній запис

Пекло на землі

Наступний запис

НАВІЩО ПРИЙШОВ ХРИСТОС?