Неділя: Продавець арахісу

Сем Камелесон

Колись давно в Індії жив продавець арахісу. Кожного дня він ходив по пляжу, вигукуючи: “Арахіс! Продається арахіс! Арахіс!” Чоловік був бідним. Він заробляв дуже мало, грошей ледве вистачало, щоб прогодувати сім’ю. Проте увечері він хвалився своїй дружині і дітям: “Я є президентом, віце-президентом, секретарем і скарбником власної компанії!”

Зрештою, важка бідність підірвала його нерви. Одного дня він зламався. Він продав усі горіхи і свої убогі пожитки. Він вирішив розважитись.

“Протягом одного дня я житиму так, як багатий чоловік”, – вирішив він.

Він зайшов у перукарню, щоб акуратно поголитись і зробити стрижку. Він відвідав магазин гарного одягу і купив дорогий костюм, білу сорочку, краватку і усі аксесуари, які необхідні були, щоб виглядати багатим. Потім він зупинився на ніч у найкращому розкішному готелі. У нього ще було достатньо грошей, щоб оплатити сніданок гурмана наступного ранку.

Він отримав задоволення від ночі в цих розкішних, зручних апартаментах. Коли настав ранок, він розмістився на приватному балконі з виглядом на пляж, щоб поснідати. Хоча той був переповнений туристами, він все ж знайшов собі столик. Якраз наповнив свою тарілку, коли зайшов елегантно одягнений чоловік. Оскільки в той час не було жодного вільного столика, чоловік підійшов і запитав: “Можна до вас приєднатися?”

Продавець арахісу відповів: “Звичайно! Будь ласка, сідайте”. Він подумав: “Це вдалий день для мене! Я не просто живу так, як багатий чоловік, я ще буду снідати з багатим чоловіком”.

Коли в них зав’язалась розмова, незнайомець запитав: “Сер, чим ви займаєтесь?”

“Я є президентом, віце-президентом, секретарем і скарбником власної компанії, – відповів він. – А ким ви працюєте?”

Багатий чоловік був трішки здивованим: “Вибачте. Я гадав, що ви мене впізнаєте зі сторінок газет. Мене звати Джон Д. Рокфеллер”.

Хоча він і не впізнав обличчя, продавець арахісу добре знав це ім’я. Він подумав: “Чудово! Я снідаю з одним з найбагатших людей у всьому світі”.

Порозмовлявши деякий час, містер Рокфеллер сказав: “Мені подобаються ваші манери. Ми відкриваємо нову компанію тут, в Індії. Чому б вам не попрацювати на мене? Я зроблю вас віце-президентом з продажів на моїй новій фірмі”.

Продавець арахісу відповів: “Дякую. Яка щедра пропозиція! Мені потрібно декілька хвилин, щоб обдумати її”.

“Звичайно, – сказав містер Рокфеллер, – але я б хотів дізнатись ваше рішення перед тим, як ми розійдемось”.

Обидва, не кваплячись, насолодились своїм сніданком. Коли вони закінчили, продавець арахісу піднявся. Він хотів проголосити своє рішення велично. Він на крок відійшов від столу, повернувся і говорив досить голосно, щоб усі могли почути: “Дякую, містере Рокфеллер, за те, що запропонували мені посаду віце-президента вашої нової компанії. Але я змушений відмовитись. Я надаю перевагу бути президентом, віце-президентом, секретарем і скарбником власної компанії”. Він розвернувся і вийшов.

Багато років потому старий продавець арахісу ходив по тих самих курортних пляжах, вигукуючи переривчастим голосом: “Арахіс! Продається арахіс! Арахіс!” А увечері він хвалився своїм внукам, що колись давно один з найбагатших чоловіків у світі запропонував йому посаду віце-президента на величезній фірмі.

“Я відхилив її, – хвалився він, – оскільки я міг бути президентом, віце-президентом, секретарем і скарбником власної компанії”.

ЗАБІГАЮЧИ НАПЕРЕД…

У продавця арахісу з’явився шанс на фінансове забезпечення, але він був надто гордим і самовпевненим, щоб прийняти його. Але хіба ми, християни, не робимо таких самих помилок? Наш “багатий” друг – небесний Батько – у Його володінні увесь світ. Він пропонує нам любов, успіх, волю і, зрештою, вічне життя. Це Його дари нам (“А мій Бог нехай виповнить вашу всяку потребу за Своїм багатством у Славі, у Христі Ісусі” (До Филип’ян 4:19). Усе, що ми повинні робити, то це розкаюватись у наших гріхах і приймати Його владу в нашому житті. Але багато чоловіків і дружин є надто гордими та самовпевненими, щоб віддати своє життя і все, що їм належить, Йому. Сумним результатом є те, що вони продовжують жити в злиднях і бідності.

Чи ви прагнете “більшого”, незалежно від того, чи це гроші, майно, статус чи ще щось? Ми проведемо наступних кілька днів, обговорюючи вплив матеріяльних бажань і грошей на подружнє життя. Пам’ятайте, що все, чим ми володіємо, і те, ким ми є, належить Господові.

Джеймс Добсон

Попередній запис

П'ятниця: Остерігайтеся пасток/Субота: Наш Бог радости

Наступний запис

Понеділок: Де твій скарб?/Вівторок: Металевий монстр