НЕМОВЛЯ В ЯСЛАХ

Луки 2:1-20

У той час, коли Господь об’явив Марії про народження нею Спасителя, Ізраїль перебував під владою Римської імперії. Цар Август видав указ провести перепис населення в кожній з підвладних йому держав, щоб знати точну кількість людей, які перебувають у його підданстві й сплачують податки.

Марія вже скоро повинна була народжувати, але, змушена підкорятися наказу римського правителя, вирушила з Йосипом у далеку путь до маленького містечка Віфлеєму, звідки вони були родом.

Через перепис дуже багато людей подорожували до міст свого народження, тому всі будинки були переповнені гостями, а Марії та Йосипу не знайшлося затишного місця, де б вони могли зупинитися.

Становище ускладнювало те, що Марії настав час народжувати. Йосип намагався знайти хоч якесь пристановище, але довго це не вдавалося. Аж нарешті один господар зжалився над вагітною дівчиною і прихистив Йосипа з Марією в хліві для худоби.

Настала мить, яка мала значення не тільки для Йосипа й Марії, але для всього людства – у світ народився Спаситель Ісус Христос! Марія сповила Дитя й поклала його до ясел.

Недалеко від Віфлеєму були пасовища, на яких паслися отари овець. Уночі пастухи охороняли їх від хижих звірів та злих людей. Тієї ночі, коли на світ народився Спаситель, пастухам з’явився Ангел Господній і сповістив: «Не бійтеся, бо я звіщаю вам велику радість, що станеться усім людям. Сьогодні у Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. Ви знайдете Його сповитого у яслах для худоби».

Раптом з Ангелом з’явилися численні хори небесних ангелів, які славили Бога й гучно промовляли: «Слава Богу на висоті і на землі мир, у людях добра воля!»

Господь виявив Свою ласку до нас тим, що послав у цей світ Свого Сина про цю ласку й вигукували ангели. Аж ось гомін затих, ангели повернулися на небо, а пітьма знову огорнула все навколо.

Для бідних пастухів це була надзвичайна подія. Коли ангели відійшли, тоді пастухи почали говорити один одному: «Підемо ж хутко до Віфлеєму і подивимося, про що нам сповістили ангели Божі».

Дуже скоро пастухи знайшли сповите Дитя, що лежало в яслах, а біля Нього щасливих Марію та Йосипа. Всі схилилися перед цією Дитинкою, бо Ангел їм звістив, що це – Божий Син, Спаситель світу! Потім вони розповіли Йосипу і Марії про все, що з ними сталося на полі і про що їм сказали ангели.

Марія та Йосип дуже дивувалися почутому, а пастухи тим часом поквапилися повернутися до своїх отар, дорогою хвалячи й прославляючи Бога!

ЗАПИТАННЯ:

  1. Навіщо цар Август наказав провести перепис населення?
  2. Як Марія та Йосип опинилися в хліві для худоби?
  3. Кому першому Господь сповістив про народження Спасителя?
  4. Що зробили пастухи, коли ангели повернулися на небо?
Попередній запис

БЛАГОВІЩЕННЯ

Наступний запис

ДИТИНА В ХРАМІ