Об’явлення 1:9-20 – Ісус відкриває Себе

«Я, Іван, ваш брат і спільник у біді, і в царстві, і в терпінні в Ісусі, був на острові, що зветься Патмос, за Слово Боже і за свідчення Ісуса Христа. Я був у дусі Господнього дня, і почув за собою голос гучний, немов сурми, який говорив: Що бачиш, напиши те до книги, і пошли до сімох Церков: до Ефесу, і до Смірни, і до Пергаму, і до Тіятирів, і до Сард, і до Філядельфії, і до Лаодикії. І я оглянувся, щоб побачити голос, що говорив зо мною. І, оглянувшись, я побачив сім свічників золотих; а посеред семи свічників Подібного до Людського Сина, одягненого в довгу одежу і підперезаного по грудях золотим поясом. А Його голова та волосся білі, немов біла вовна, як сніг; а очі Його немов полум’я огняне. А ноги Його подібні до міді, розпалені, наче в печі; а голос Його немов шум великої води. І сім зір Він держав у правиці Своїй, а з уст Його меч обосічний виходив, а обличчя Його, немов сонце, що світить у силі своїй. І коли я побачив Його, то до ніг Йому впав, немов мертвий. І поклав Він на мене правицю Свою та й промовив мені: Не лякайся! Я Перший і Останній, і Живий. І був Я мертвий, а ось Я Живий на вічні віки. І маю ключі Я від смерти й від аду. Отже, напиши, що ти бачив, і що є, і що має бути по цьому! Таємниця семи зір, що бачив ти їх на правиці Моїй, і семи свічників золотих: сім зір, то Анголи семи Церков, а сім свічників, що ти бачив, то сім Церков.»

Кілька років тому сталося чергове сонячне затемнення. Трапляються вони рідко, і спостерігати їх дуже цікаво. Проте дивитися на сонце – як воно спочатку ховається за місяцем і знову з’являється – справа небезпечна. При спостереженні сонця в бінокль або телескоп можна пошкодити сітківку ока і навіть осліпнути.

У даному випадку людей попереджали по радіо і телебаченню, а також у газетах: будьте обережні, користуйтеся спеціальними темними окулярами. Врешті-решт, одна людина, явно далека від астрономії, розсердилася: куди дивиться влада? Так недовго і здоров’я зіпсувати! Вона навіть послала листа в лондонську газету «Таймс»: чому уряд дозволяє такі речі?

На щастя, навіть найтоталітарніший уряд не владний над сонцем і місяцем. Про те наскільки небезпечні сонячні промені варто пам’ятати, коли ми читаємо розповідь Івана. Коли я пишу ці рядки, сонце трохи недоглядало крізь грозові хмари, – і все одно я не можу дивитися на нього більше секунди. Адже Іван жив у Середземномор’ї, де сонце набагато яскравіше, ніж у наших місцях! Значить, коли він говорить, що вигляд Ісуса був немов сонце (в. 16), він припускає особливу велич цього вигляду.

Для одних Ісус – хтось дуже далекий, плід фантазії людей, що жили в I столітті. Для багатьох християн же Він – реальна особа, з якою можуть скластися близькі стосунки, повні любові. Іван погодився б з християнами, але з однією обмовкою: не потрібно думати, що з Ісусом лише легко і затишно, – якби ми побачили Його, як Він є, ми б не пригорнулися до Нього, а пали б до Його ніг як мертві.

У зв’язку з описом Ісуса у в. 12-16 відмітимо, як Іван пише. Подібно до людини, що розповідає дивний сон, він говорить речі, які складно уявити у вигляді цілісної картини. Це схоже на сюрреалістичний живопис або комп’ютерну графіку. Є цікаві деталі. Скажімо, коли Іван чує позаду себе трубний голос (в. 10), він оглядається, «щоб побачити голос». Що ж, це зрозуміло: Ісус, Якого він потім бачить, і справді є Голос, живе Слово Отця. Через Ісуса говорив і говорить Бог. Слова ж, які говорить сам Ісус, перетворюються на двосічний меч, що виходить з вуст Його (в. 16). Згадуються пророцтва Ісаї про прийдешнього царя (Іс. 11:4) і Отрока (Іс. 49:2), що страждає. Значна частина Об’явлення – це, з одного боку, ідеї, що стали зримими, а з другого боку, Писання, що стало реальністю. У цілому, це такі речі, які може побачити уві сні людина, занурена в Писання, після того, як вона багато днів роздумувала і молилася.

Опис Ісуса містить алюзії на знамениту сцену із сьомого розділу Даниїла. (Разом з книгами Виходу, Ісаї, Єзекіїля і Захарії, це одна з улюблених книг Івана.) Там наступний сюжет: коли страждання народу Божого досягає свого апогею, «Старий днями» займає Свій престол на небесах, а хтось «ніби Син Людський» (людська фігура, що втілює народ Божий і до певної міри усе людство) підходить до Нього і отримує «панування, славу та царство». Судячи з усього, у Івана образ «Старого днями» і образ «Подібного до Людського Сина» зливаються: поглядаючи на Ісуса, ми поглядаємо на самого Отця.

Вникніть у деталі цієї картини. Уявіть, як язики полум’я проникають у вас, як голос, подібний до шуму величезного водоспаду, що гуркотить, розкочується пагорбами і лунає у вухах, а потім, як рука того, Хто говорить, торкається вас.

Так, страх – природна реакція. Проте тут, як і так часто, Ісус каже: «Не лякайся!». Все гаразд. Так, ти страждаєш і народ твій страждає (в. 9). Так, часи настали тяжкі і похмурі: світом правлять жорстокі і суворі володарі, нав’язуючи свою волю містам. Проте сім церков – сімка символізує повноту, і церкви, перераховані у в. 11, символізують усі церкви у всьому світі і у всі часи – повинні знати: Ісус перебуває серед них, і в правиці Його – «ангели», що представляють їх і піклуються про них.

Ісус каже, що Він був «мертвий», а віднині «Живий на вічні віки» (в. 18). Це начебто ми терпіли в підземеллі, а хтось шепнув би нам: «У мене є ключі від темниці!» Так і тут Ісус сповіщає: «У Мене є ключі від смерті і пекла! Турбуватися більше немає про що».

Щоб засвоїти це, потрібна віра. Щоб жити цим, потрібна мужність. Книга Об’явлення написана з тим, щоб зміцнити в нас віру і мужність.

Між тим ми дещо вже знаємо про те, як пише Іван, і які підказки дає читачам. Подібно до людини, що розповідає про сон або видіння, він розуміє, що його опис – неповний, уривчастий. Він апелює не до логіки, а до уяви (яка, зауважимо, в одних частинах нашої культури чахне, а в інших культивується понад всяку міру). Нам пропонують уявити, що буде, якщо завіса між земним і небесним світами зникне, і ми зможемо споглядати Ісуса – Ісуса, Яким нехтували, або Якого зменшували до нашого власного масштабу. Це Ісус, страхітливий і могутній, але також люблячий і дбайливий; Ісус, в Якому і через Якого ми бачимо Отця Небесного; Ісус, Який пояснював і донині пояснює події сьогодення і попереджає про прийдешнє (в. 19).

Іван, читаємо ми (в. 9), знаходиться на острові під назвою Патмос (за півсотні кілометрів від південно-західного узбережжя Туреччини). Виявився він там за «Слово Боже, і про свідчення Ісуса Христа»: мабуть, влада відправила його до заслання за безстрашну проповідь і в спробі присікти поширення його вчення. Вийшло все навпаки. У вигнанні в Івана з’явився час помолитися і розміркувати, і йому дароване дивне об’явлення сили і могутності Божої.

Цікаво, що Іван називає себе братом і спільником [церков] «у біді, і в царстві, і в терпінні в Ісусі». Здавалося б, дивне поєднання: царство (тобто суверенне володарювання) – і страждання, терпіння! Проте тут криється важливий сенс. Ісус здобув перемогу через страждання. Такий шлях і Його народу.

Попередній запис

Об’явлення 1:1-8 – Дивися! Він йде!

Наступний запис

Об’явлення 2:1-7 – Послання в Ефес