ПАВЛО ПЕРЕД ФЕЛІКСОМ У КЕСАРІЇ

Дії 24:1-23

Через п’ять днів до Кесарії прибули первосвященик Ананій зі старійшинами і привели з собою якогось красномовного чоловіка на ім’я Тертил. Юдеї добре розуміли, що не мають проти Павла суттєвих звинувачень, тому вони розраховували лише на промову цього оратора, який повинен був переконати Фелікса в страшній провині Божого служителя.

Коли обвинувачі, Павло та Фелікс зібралися до зали, тоді Тертил почав свою промову зі слів: «Через тебе великий мир маємо ми, і для народу цього добрі речі впроваджено через дбайливість твою, це ми завжди і скрізь визнаємо з подякою щирою, вседостойний наш Феліксе!» Який улесливий обман, зважаючи на те, що юдеї ненавиділи римлян і вважали їх нечестивими загарбниками! Чи може людина, яка так легко говорить неправду, подати правдиві факти злочину Павла? Звісно ні, адже Павло й не мав ніякої провини!

Після такого солодкого початку обвинувач перейшов до зведення наклепу на Павла, називаючи його заразою, яка викликає колотнечу по цілім світі, бо він навчав Назорейській єресі. Найбільшим аргументом, який Тертил висловив, було те, що Павло хотів збезчестити храм, де його й схопили і хотіли судити за своїми Законами. Але втрутився Лісій і «з великим насильством видер його з наших рук». Ось тепер вони тут, у Кесарії, щоб завершити цю справу.

Щоб надати ваги словам Тертила, Ананій та всі старші, які прийшли із ним, почали стверджувати, що все саме так і було.

Вислухавши їх, Фелікс надав слово Павлові, як було заведено в римських судах, де звинувачений мав право оправдати себе. «Знаю, що ти вже багато років справедливо управляєш народом, тому я з більшою впевненістю буду захищати мою справу, – розпочав Павло, помолившись про себе перед тим, як говорити. – Ти можеш легко дізнатися, що я провів у Єрусалимі менше дванадцяти днів. Я декілька років не був у місті, а це прийшов, щоб принести подаяння нашим братам по вірі і поклонитися Богу. За ці дні ані в синагогах, ані в храмі, ані на вулицях вони не бачили, щоб я з кимось сперечався або бунтував народ». Потім Павло виклав Феліксу Євангеліє, в яке вірив і за яке був схоплений юдеями.

Вислухавши все це, Фелікс відклав цю справу до приходу тисячника Лісія. Сотникові він наказав стерегти Павла, але не забороняти близьким приходити до нього.

Так Господь знов проявив Свою милість і любов до Павла: навіть будучи ув’язненим, він мав духовну свободу й спілкувався зі своїми братами і сестрами, яких у Кесарії було багато.

ЗАПИТАННЯ:

  1. Хто прийшов до Кесарії, щоб обвинувачувати Павла?
  2. У чому Тертил звинуватив Павла?
  3. Як Павло захистив себе?
  4. В яких умовах утримувався Павло в Кесарії?
Попередній запис

ВИКРИТА ЗМОВА

Наступний запис

ОШУКАНІ СПОДІВАННЯ ЮДЕЇВ