ПАЛАЮЧИЙ ТЕРНОВИЙ КУЩ

Вихід 2:16-25, 3, 4

Мойсей змушений був тікати від фараона в країну Мідіян. Господня рука була над Мойсеєм і оберігала його від зла. Після довгої і втомливої дороги Мойсей набрів на колодязь, біля якого сів відпочити. Це був час, коли пастухи приганяли свої отари, щоб напоїти їх, і багато людей зібралося біля води.

Мойсей побачив, що до колодязя наближаються гарні дівчата. Як з’ясувалося потім, це були доньки мідіянського жерця Реуїла. Пастухи почали відганяти сестер з їхніми отарами від колодязя. Коли Мойсей побачив таку зневагу і несправедливість, то вступився за дівчат. А потім ще й почав сам набирати воду і наповувати їхніх овець.

Здивовані такою добротою, дівчата побігли до свого батька і розповіли йому про єгиптянина, який захистив їх і допоміг напоїти отари. Тоді Реуїл сказав: «Де цей чоловік? Покличте його і запросіть до нас на обід». Дівчата повернулися до колодязя, де ще досі був Мойсей, передали запрошення свого батька, і він пішов із ними до їхнього дому. Господь прихилив серце жерця, і він запропонував Мойсеєві залишитися жити в його домі. Мойсей знайшов у Реуїла не лише прихисток, але й своє щастя – дуже скоро він покохав одну з доньок на ім’я Ціппора, і вони одружилися. Як і більшість людей того краю, Мойсей став пастухом і пас худобу свого тестя. Ви лише уявіть собі єгипетського принца, який пасе овець! Але не це гнітило серце Мойсея – він знав, що його народ продовжує страждати від руки єгиптян. Після смерті фараона на престолі запанував інший не менш жорстокий фараон.

Сини Ізраїлеві дуже страждали від тяжких робіт і молили Бога помилувати їх і звільнити з рабства, як Господь обіцяв колись Авраамові. А ми вже знаємо, що Бог вірно виконує кожну Свою обіцянку і ніколи не забуває жодної з них!

Одного разу Мойсей погнав свої отари аж за пустелю, до гори Хориву, де були гарні пасовища. Раптом він побачив перед собою палаючий терновий кущ. Хіба Мойсей ніколи не бачив, як горить кущ? Бачив. Але цей кущ горів і не згорав! Він довго дивився на нього, а кущ усе палав і палав. Це дуже здивувало Мойсея, і він сам до себе сказав: «Піду і подивлюся, чому не згорає ця тернина?»

Коли він наблизився до куща, то почув голос, що виходив із середини палаючого куща: «Мойсей, Мойсей!» Хто це до нього говорить? Це був голос Господа. Мойсей відповів: «Ось я!» Тоді Бог сказав: «Не підходь до цього місця, бо це земля свята. Я почув стогін народу Мого і йду, щоб вивести його з єгипетської землі до ханаанського краю. Йди до фараона і виведи народ ізраїльський з Єгипту».

Важке завдання стояло перед Мойсеєм, але Бог сказав: «Я буду з тобою і допоможу тобі». Тоді Мойсей сказав: «Але, може сини Ізраїлеві не захочуть піти з Єгипту? Вони скажуть: “Ми не підемо за тобою, Мойсею – ти кажеш неправду, Бог не давав тобі таких наказів”. Що я робитиму?»

Тоді Бог пообіцяв дати Мойсею силу вчиняти великі дива і сказав: «Що у тебе в руці?» Мойсей тримав у руках довгу палицю, яку має кожний звичайний пастух, щоб спиратися на неї під час ходи, щоб витягати нею овець з урвищ тощо. «Кинь її на землю», – сказав Господь. Мойсей кинув і палиця перетворилася на вужа. Він злякався і почав тікати від нього. Але Бог сказав: «Візьми його за хвіст». Мойсей простягнув руку свою і взяв вужа за хвіст. Цієї миті вуж знов став палицею. Бог сказав Мойсеєві: «Коли ти прийдеш до Єгипту, зроби це чудо перед очима синів Ізраїлевих, щоб показати їм, що це Я послав тебе. А якщо вони не повірять тобі, зроби ще одне чудо. Поклади в пазуху руку твою!» Мойсей поклав руку в пазуху і коли він вийняв її звідти, то вся рука була вкрита проказою. Це було жахливо! Потім Бог сказав: «Поклади знову руку до пазухи!» Мойсей зробив це, і коли він її звідти вийняв, то вона була здоровою, як і раніше. Тоді Бог сказав Мойсеєві: «Якщо сини Ізраїлеві справді не повірять тобі, що це Я послав тебе, то зроби ці чуда в них перед очима».

Але Мойсей і далі вагався: «Я не промовець і не зможу сказати так, як потрібно». Тоді Бог сказав, що з Мойсеєм піде його брат Аарон, він і буде говорити замість Мойсея. Аарон був рідним братом Мойсея і мав особливий дар красномовства. Він також любив Бога і вірив Йому.

Мойсей переконався, що Господь посилає його стати визволителем єврейського народу з рабства. Як давно мріяв Мойсей про таку свободу для своїх братів-ізраїльтян!

Тоді Мойсей прийшов до свого тестя і сказав йому, що повертається до Єгипту і бере дружину і двох своїх маленьких синів із собою.

Мойсей узяв свою палицю і, не гаячи часу, вирушив до Єгипту. Поки Мойсей був у дорозі, Господь з’явився Аарону і сказав: «Іди назустріч Мойсею у пустелю!» Аарон був слухняним Божим слугою, він відразу пішов назустріч Мойсею і, зустрівши його, обійняв і поцілував. І переказав Мойсей усі слова Божі, і вони всі разом пішли до синів Ізраїлевих. Зібравши всіх старшин ізраїльських Аарон переказав їм усі слова, які Господь сказав Мойсеєві. Щоб підтвердити правдивість сказаного, Мойсей зробив перед ізраїльтянами всі чудеса, які Господь йому сказав зробити.

Уявіть собі, як раділи євреї, коли почули, що Бог звільнить їх з рабства! Вони дякували Господу за відповідь на їхні благання. Сини Ізраїлеві повірили Мойсею і сказали: «Ми підемо за тобою».

Але Мойсей не міг вивести їх з Єгипту, не отримавши на те згоди фараона.

ЗАПИТАННЯ:

  1. Як потрапив Мойсей у дім жерця мідіянського?
  2. Що Господь сказав Мойсею з палаючого тернового куща?
  3. Яким чудесам навчив Господь Мойсея, щоб народ ізраїльський повірив йому?
  4. Як відреагували євреї, коли до них прийшли Мойсей та Аарон і передали слова Господа?
Попередній запис

ВИБІР МОЙСЕЯ

Наступний запис

ПЕРШІ ПОКАРАННЯ