Періоди життя та їхні кризи

Пригадуєте, що в першому розділі ми почали розмову з переоцінки життя, періоду середнього віку та особливостей поводження друзів протягом цього нестабільного відтинку часу. Наразі ми ще не обговорювали так званої кризи середнього віку і причин її появи. Ми повинні відповісти на запитання: чому так багато чоловіків наступають на ті самі граблі.

Перед аналізом кризи середнього віку поговоримо про щойно народжену дитину. Вже тоді багато чого вдається передбачити для неї на двадцятирічну перспективу. Майже стовідсотково можна стверджувати: у житті дитини, як і у всіх інших, будуть розчарування та неприємності. До двох років вона навчиться ходити, потім початкова фаза плавно зміниться і відзначатиметься спокійнішими роками в початковій школі, аж до періоду статевої зрілости. Найбільш імовірно, що початок підліткового періоду буде дуже бурхливим, а потім дитина захоче залишити дім. Ця небезпечна подорож від народження до підліткового віку дуже добре вивчена і дуже детально описана. Сьогодні в науці немає нічого невідомого про розвиток дитини.

Однак лише нещодавно зрозуміли, що дорослим людям також притаманні періоди спокою та стресів. Подорож не передбачає однієї життєвої схеми для чоловіків та жінок, коли, як у дитинстві, кожен із шляхів має свій шаблон. Тут не можна передбачити чергувань періодів рівноваги та нерівноваги, і нема гарантії, що в життях представників обох статей буде багато подібного. Апостол Павло говорить про цю подібність: «Вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете» (1Кор. 10:13).

Багато книжок намагаються відобразити подорож від юности до старости (наприклад, Гейл Шихі «Переходи» та Джон Клейпул «Стадії»), Ми поговоримо про короткий проміжок на цій дуже нерівній та вибоїстій дорозі – середній вік. Чоловіки та жінки можуть зіткнутися та сперечатися під час подорожі цією небрукованою дорогою. Жінки переживають такі стреси під час дисбалансу, характерного для клімактеричного періоду, коли спадає репродуктивна активність.

У нашій розмові йтиметься про чоловіків за кризи середнього віку. Ця тема є дуже важливою, особливо для тих, хто прямує у своєму житті до третього, четвертого (чи можливо, і п’ятого) десятка на землі. Лі Стокфорд зазначає: три дослідження, які охопили 2100 осіб, свідчать: 80% керівників, що мають від тридцяти чотирьох до сорока двох років, так чи інакше переживають кризу середнього віку. Ці підрахунки вписуються в мої спостереження, особливо коли розглядати чоловіків, що відрізняються високою мотивацією, успішністю і професіоналізмом.

Чоловіків та їхніх дружин, які зацікавлені краще зрозуміти описаний стрес, я закликаю прочитати чудову книжку Джима Конвея «Чоловіки у період кризи середнього віку». Автор є священиком, сам пережив жахіття середнього віку і розказує про них. Це найкраща книга з-поміж прочитаних мною аналогічної тематики, тому стане в пригоді для тих, хто дійшов до відповідного періоду у своїй життєвій подорожі.

Після ознайомлення з виданням я присвятив обговорюваній проблемі декілька радіопрограм. На мене посипалися листи та телефонні дзвінки. Чоловіки повідомляли: «У мене саме такий період», а жінки цікавилися: «Як можу я допомогти своїй половинці подолати це жахіття?».

З дозволу доктора Конвея я розгляну основні положення цієї книжки і тоді додам свої поради та пояснення. Розпочнемо з головного запитання: що таке криза середнього віку. Це період, коли чоловік дуже прискіпливо оцінює себе, коли страхітливі та неспокійні думки лізуть у голову і провокують запитання: хто я є, чому я тут і для чого. Це період сумнівів у собі та бажання позбутися такої набридливої стабільности. Чоловік не може визнати проблеми чи поділитися жахливими думками навіть із найближчими. Тривога спричиняє непорозуміння між закоханими, саме тоді, коли так необхідні підтримка та згода.

Попередній запис

Що сталося з Рухом за визволення жінок?

Наступний запис

Чотири основних ворога