Покликання до існування

Усе у світі походить від Бога, цей факт стверджує вже перша сторінка Біблії. Автор книги Буття наголошує на тому, що все що існує в цьому світі, як зрештою і сам світ та людина в ньому, – створене Богом. Бог кличе до існування те, що перед цим не існувало. Найперше Бог створив небо і землю, потім день та ніч, опісля рослин та тварин і аж тоді на завершення всього створіння, як вінець усього що існує, Бог творить людину.

Життя на землі, та зрештою і сама земля не є якимось сліпим фатумом чи випадковістю, все це є покликанням, закликом Бога до існування. Кожне створіння, кожне життя є Божим задумом, Який Він передбачив ще перед заснуванням світу. Ми не є занурені в якусь серію випадкових подій та інцидентів, навпаки – наше життя та наша присутність у цьому світі є плодом Божого провидіння та заклику до існування.

Книга Буття навчає, що Бог творить усе Своїм словом: «І сказав Бог: Хай станеться…» (Бут. 1:3). І все що створене, все що існує є відповіддю Богові на Його творчий заклик. Все що Бог творить, Він творить парами, по двоє: небо та земля, суша та вода, день та ніч, сонце та місяць, рослини та тварини. Навіть людина, що її Бог створив на завершення, як вінець усього творіння, також створена в парі, бо, як каже сам Бог: «Не добре, щоб бути чоловіку самотнім» (Бут. 2:18), тож, «як чоловіка та жінку створив їх» (Бут. 1:27). Людина єдина з посеред усіх сотворінь наділена розумом та свобідною волею – тому вона єдина здатна будувати особисті відносини та входити в спілкування з Богом.

Про це дуже гарно навчає Церква, кажучи: «найглибша основа людської гідності полягає в тому, що людина покликана до спільності з Богом. Вже від самого початку свого існування вона запрошена до розмови з Ним – адже існує тільки тому, що Бог сотворив її в любові й з любов’ю завжди оберігає її. І повною мірою згідно з правдою живе людина лише тоді, коли добровільно визнає цю любов і віддає себе своєму Творцеві».

В божественному плані сотворення, посеред усіх творінь людина займає почесне найвище місце. Бо поміж усім творінням тільки людина здатна свідомо і добровільно відповісти на заклик Бога. Людина єдина з усіх створінь сотворена на образ і подобу Божу (див. Бут. 1:26), і наділена здатністю спілкуватися зі своїм Творцем. Отож людина перевищує всі інші творіння, так би мовити, є короною та вінцем усього що існує, бо все, що існує в цьому світі, було створено заради людини: «Бог усе створив для людини, але людина була створена, щоб служити Богові, і любити Його…».

Звертаючись до Бога як до Отця, ми визнаємо в Ньому джерело нашого життя. Направду вже саме життя кожного з нас є Божим покликанням, бо жодне життя без заклику Божого до існування ніколи не може бути народжене. Отож, ми живемо тільки тому, що отримали наше життя від Бога і Він дарує нам це життя кожного дня. Кожного ранку, коли ми просинаємось і розпочинаємо новий день – це тільки тому, що Бог подарував нам цей день, і подарував нам життя в цьому дні.

Попередній запис

ЗАГАЛЬНІ ПОКЛИКАННЯ

Наступний запис

Покликання до святості