Про те, що варто робити

Про те, як поводитись у непрості часи

Для віруючої людини, яка розуміє те, що Бог – Володар всесвіту, я кажу: все в руках Божих, і наша доля теж. Але це не скасовує важливости старань кожного з нас.

Робіть свою роботу, те, до чого ви покликані, робіть добре незалежно від того, хто при владі і які виклики перед нами.

Для людей невіруючих також важливо не впадати у відчай і не плисти за течією.

Робіть кожен день свою роботу і не тільки заради самого себе, робіть разом з іншими і для всіх. В єдності – сила, і вона допомагає встояти перед будь-якими посяганнями, чи то людей, що прийшли відібрати шматок вашої землі, або людей, які прийшли вас обдурити.

Про те, що слід гуртуватися

Я би звернувся до Франка, якого, вважаю, треба більше читати й популяризувати. Він сказав: «Кожен думай, що на тобі мільйонів стан стоїть. Що за долю мільйонів мусиш дати ти одвіт». Ми мусимо вирватися з того хуторянства. Треба навчити людей, що раз ми маємо свою державу, то кожен із нас відповідальний за неї. Пригадуєте промову Кеннеді, який сказав: «Не питай, що Америка зробить для тебе. Спитай, що ти можеш зробити для Америки?».

Треба це втовкмачувати людям день і ніч: «Ти не можеш стояти осторонь і казати, що моя хата скраю. Твоя хата – не скраю. Твоя хата – в самому центрі». Треба людей навчити реагувати – оперативно, крикливо, але мирно. Треба мати сміливість відкрито сказати: «Пане-добродію, ви – БРЕШЕТЕ! Ви – КРАДЕТЕ». Щоб він знав, що люди це бачать.

Про те, як любити Україну

Я вам так скажу: не треба любити України, любіть українців. Політики часом просто сорочку на грудях рвуть: «Люблю Україну!» Та що з того, якщо ти не любиш українців?.. Роби для них щось добре. Отоді ти направду любиш Україну.

Про молитву за Україну

Ісус Христос каже, що треба любити усіх, навіть ворогів. Що це значить?

Молюся не за те, аби ворогові краще йшло, а за те, аби він також сповняв Божу волю. Це є ціль нашої молитви за ворогів: щоби вони не грішили.

Те, що ми переживаємо – оця агресія, військовий напад, то є дуже несправедливо. Ми молимося, аби вони побачили правду.

* * *

Люди можуть кривдити одні одних де-небудь, око за око, зуб за зуб. Ми можемо так жити й поглиблювати оту ненависть, оте бажання помсти. Але це нас духовно руйнує. Коли ми ненавидимо когось, тому що він злий, ми стаємо гіршими від нього, а цього ми не хочемо, ми хочемо бути добрими. Тому звертаємося до нашого Небесного Учителя Ісуса Христа: чи дає Він нам якусь розв’язку? Дає. Хоча ця розв’язка може виглядати для нас трудною, майже нездійснимою. Ісус Христос каже, треба любити всіх людей, навіть тих, хто нас кривдить… Трудно, ох, як то трудно… А чи то можливе?..

Перш за все застановімося, що таке любити. Любити – значить бажати добра. Якщо би це було неможливим, то Ісус Христос не казав би нам любити та ще й ворогів. Коли Ісуса Христа розпинали, Він просив: «Отче, прости їм, бо вони не знають, що роблять. Навчи їх, напоум їх, щоби ті люди духовно опам’яталися, схаменулися, щоби відкрили свої серця на Божу ласку і зрозуміли, що гріх кривдити ближнього. Ми бажаємо їм добра, справжнього духовного добра, щоб вони перестали грішити». Це є форма любови до ближнього, в яку треба вірити. Це не є щось зовнішнє, це велике духовне добро. Господь Бог ніколи не вимагає від нас неможливого, але ми хочемо не відплачувати злом за зло. Хочемо сповняти Божий закон і при Божій помочі бажати духовного добра усім людям, навіть тим, хто для нас прикрий.

Про перемогу

Наш народ має духовну силу здобути остаточну перемогу. Цю силу треба використати: відректися від корупції, забезпечити рівність прав, навчити тих громадян, які ще цього не вміють, служити ближнім, а не тільки собі. Ніхто з тих, хто ще не став на шлях до перемоги, не може виправдати себе, кажучи, що це понад мої сили.

Жодне добро не є понад наші сили.

Ось вам образ майбутнього. Наше минуле та сучасне вчить нас, що ми – можемо, а якщо можемо, то повинні збудувати рідну хату, в якій будемо щасливими мешканцями.

Попередній запис

Про війну

Наступний запис

Про розбудову країни