П’ЯТЬ МОВ ЛЮБОВИ

Дозвольте коротко описати п’ять мов любови для тих, хто не читав попередньої моєї книжки.

  1. Слова утвердження

Хвалити иншого – важливий спосіб вияву любови. “Тобі личить ця сукенка… Ти дуже добре виконав це завдання… Я ціную твою наполегливу працю… Дякую, що прибрав у своїй кімнаті… Дякую, що ти виніс сміття”. Усі ці вислови є похвалою. Ось инші: “Знаю, що ти докладав значних зусиль до цього завдання, хочу, щоб ти знав: я щиро ціную твою працю… Страва добре смакувала… Дякую за твою важку працю”.

Є безліч способів висловити слова утвердження. Похвалити можна за поведінку, зовнішній вигляд або саму особу. Можна висловлювати усно, письмово або ж навіть у пісні. Люди, первинною мовою яких є утвердження, такі слова сприймають, наче весняний дощ на сухий ґрунт.

  1. Винятковий час

Винятковий час означає приділяти комусь свою неподільну увагу. З малою дитиною це означає сидіти на підлозі і котити м’ячик туди-сюди. З чоловіком або дружиною – це сидіти поруч на канапі, дивитися одне на одного і розмовляти або ж ходити на прогулянку, лише вдвох, або виходити поїсти куди-небудь, дивитися одне на одного та розмовляти. У підлітка це означає рибалити разом і розповідати про те, яким ви були в його віці, потім запитувати, як відрізняється його життя від вашого. Ви зосереджуєтеся на підлітку, а не на риболовлі.

Для неодружених дорослих винятковий час асоціюється з плануванням події з другом, коли ви вдвох можете провести час, розділяючи своє життя одне з одним. Найважливіше – не діяльність, якою ви займаєтеся, а те, що ви проводите час удвох. Даруючи комусь винятковий час, ви даруєте йому або їй частину свого життя. Це глибинне спілкування любови.

  1. Подарунки

Дарувати подарунки – це універсальний спосіб вияву любови. Подарунки промовляють: “Він думав про мене. Поглянь, що він мені подарував”. Діти, дорослі та підлітки – усі люблять отримувати подарунки. Подарунки для декого – первинна мова любови. Жодна инша причина не дає їм відчуття того, що їх люблять, ніж подарунки.

Не потрібно коштовних подарунків. Можна підібрати кольоровий камінчик під час мандрів горами, принести додому і подарувати десятирічному хлопцеві, розповісти, звідки цей камінь, і сказати, що ви думали про нього. Можу вас запевнити, коли йому виповниться двадцять три, він все ще зберігатиме камінь у нижній шухляді свого столу.

  1. Служіння

“Дії промовляють самі за себе”, – сказано в древньому прислів’ї. Це стосується тих людей, мовою любови яких є служіння. Зробити иншому те, що ти хотів би отримати від инших людей, є виявом любови. Серед иншого можна приготувати їжу, помити посуд, почистити килими, покосити траву, помити пса, пофарбувати кімнату, помити машину, відвезти молодшого брата на тренування з футболу, полатати вбрання ляльки, полагодити велосипед. Цей список можна продовжувати до безмежности. Людина, яка розмовляє цією мовою, завжди шукає, що вона може зробити для инших.

Слова, які не супроводжуються діями, нічого не промовляють людині, первинною мовою якої є служіння. Коли чоловік каже: “я тебе кохаю”, вона думає: “якби він мене кохав, то зробив би щось на доказ цих слів”. Він може щиро промовляти ці слова, та вони не торкають її емоцій, адже мовою її любови є служіння, без цього вона не відчуває, що її люблять.

Жінка купує своєму чоловікові подарунки, та якщо його мова любови є служіння, він міркує: “Чому вона натомість не прибирає вдома замість купувати мені подарунки?” “Шлях до серця чоловіка проходить через шлунок” не діє у всіх випадках, утім, може стати актуальним для тих чоловіків, первинною мовою любови яких є служіння.

  1. Дотики

Віддавна відома емоційна сила дотику. Ми беремо на руки немовлят, носимо їх, обіймаємо та говоримо усі ці дивні слова. Перед тим, як дитина зрозуміє значення любови, вона відчуває любов через дотик. Обіймати і цілувати шестилітню дитину, супроводжуючи її вранці до школи, є способом наповнювати резервуар любови і таким чином готувати його до дня сповненого пізнання.

Якщо первинною мовою любови дитини є дотик, більше нічого не має значення. Підліток, мова любови якого є дотик, може ухилятися від обіймів та поцілунків, однак це не означає, що він не прагне дотику. У його сприйнятті обійми та поцілунки пов’язані з дитинством, адже він вже не мала дитина. Це означає, що ви повинні вивчити нові діялекти, нові способи доторкнутися до дитини. Поплескати дитину по плечах, дати легкий стусан, розпочати жартівливу боротьбу, поплескати по спині після серйозного футбольного тренування – усе це наповнить резервуар любови підлітка. Коли припините дотикатися до такого підлітка, він або вона не відчуватиме вашої любови.

МЕТА: ЗАДОВОЛЬНИТИ ПОТРЕБУ ЛЮБОВИ

Зрозуміти первинну мову любови иншого та розмовляти нею – один зі способів переконатися, що ваша дружина, чоловік, діти, батьки відчувають вашу любов. Якщо ви розмовляєте її (його) мовою любови, потреба любови буде задоволеною і вона (він) відчуватиме непохитність вашої любови. Відтак можете подавати инших чотири, які будуть “глазур’ю на торті”. Утім, якщо ви не розмовляєте первинною мовою любови особи, він або вона не відчуватиме любови, навіть якщо ви промовляєте иншими мовами.

ЯКОЮ МОВОЮ РОЗМОВЛЯЄ БОГ?

Тепер повернімося до теми книжки – мови любови Бога. Моїм висновком є те, що мови любови людських стосунків є відображенням божественної любови. Якщо людина справді сотворена на образ Божий, то сподіваємося відшукати усі п’ять мов любови в сутності Божій. Иншим моїм висновком є твердження, що Бог розмовляє вільно усіма п’ятьма мовами любови, а люди глибинніше цікавляться Богом, коли відчують, як Бог розмовляє їхньою мовою любови.

Вірю, що усі ці висновки можуть підтвердитися особистим одкровенням Бога у Святому Письмі та в людському досвіді. Наступні сторінки книжки розповідатимуть про особисте життя сучасників та історичних постатей, які заявили про взаємини любови з Богом. Розглядатимемо природу цих взаємин. У процесі зможемо навчитися, як зміцнити наші особисті взаємини з Богом.

Попередній запис

МОВА, ЯКА ЗМІНЮЄ ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ

Наступний запис

СЛОВА УТВЕРДЖЕННЯ