Підпорядкування Святому Духові

Для пошуку мудрості Святого Духа ми пропонуємо такі кроки. Ніколи не буває зарано або запізно шукати Божу мудрість щодо труднощів чи потреб нашого сина чи доньки. Цей вид молитви вивільняє Божу силу такими способами, які ми не завжди розуміємо, як не розуміємо, як працюють електроприлади. Навіть коли не бачимо результатів, маємо часто пов’язувати себе з силою любові Божої. А ще маємо працювати над тим, щоб Господом нашого життя, Господом наших переживань став Ісус Христос.

Поперше, просіть Отця втрутитися в життя сина чи доньки, особливо коли їхня ситуація не відповідає посланню Божої любові і нашому відкупленню в Ісусі. Отець піклується про їхній добробут і відповість. Попросіть Бога показати вам, як Він уже діє в їхньому житті.

По-друге, просіть Бога послати в життя дітей Святого Духа як провідника. Просіть про допомогу, якої вони потребують, аби пізнати Боже ведення.

По-третє, просіть про дар розуміння. Облиште свої думки і бажання розв’язати їхні проблеми. Нашою метою є принести наших дітей Богові і дозволити Ісусові підняти «важку ношу». Мало хто з дорослих синів чи доньок може прийняти від батьків непрохану пораду і не відчувати при цьому роздратування.

По-четверте, попросіть Божої поради у виборі лише однієї речі, про яку молитися. Ми не маємо прагнути пізнати весь Божий план щодо життя дорогої нам людини, бо їхні потреби можуть легко переплестися з нашими.

По-п’яте, звертайтеся до сина чи дочки словами підтримки. Ставте ввічливі запитання, які дадуть вам краще розуміння: «Чи міг би ти розповісти мені більше про…?» чи «Тобі коли-небудь спадало на думку, що…?» Дійте і служіть шляхами, що віддзеркалюють Божу любов і застосовують плоди Святого Духа – мир, радість, терпеливість і розуміння. Ці плоди Духа не завжди приходять самі по собі, вам доведеться в них вправлятися.

Приклад молитви про відання себе

Попростуємо з нашим другом Рассом цими трьома кроками пошуків Божої мудрості. Одного разу його дочка Еліс разом зі своїм маленьким сином Джефрі втекла з дому через те, що її алкозалежний чоловік почав виявляти словесну і фізичну агресію. Звісно, спершу Расс молився про безпеку своїх дочки і внука. Та коли криза минула, Расс не мав уяви, як йому молитися за неї. «Молитися, щоб її чоловік Говард розпочав програму 12-ти кроків? – гадав він. – Чи просити Ісуса про примирення між ними? Може, мені слід молитися, щоб Еліс наважилася з ним розлучитися? Вкажи, про що молитися посеред цього безладу».

Перший крок. Очікувати на Боже втручання для Расса було складно. Він молився: «Боже, покажи мені, як Ти вже дієш». Затим він переосмислив події, що трапилися минулого тижня. Щойно Расс це зробив, як почав дякувати Ісусові за те, що Еліс і Джефрі вже в безпеці, а Говард погодився подумати над своєю поведінкою, і сім’я готова була йому допомогти.

Другий і третій кроки. Расс попросив Святого Духа допомогти його дочці зрозуміти, що робити далі: «Пошли їй когось, хто стане їй справжнім другом. Пошли їй щирих порадників. Я передаю її Тобі. Віддаю себе Тобі, а відтак віддаю себе їй таким чином, як Ти порадиш». Окрім того, він почав читати книгу про алкоголізм і його вплив на сімейне життя.

Четвертий крок. Расс молився: «Ісусе, я потребую Твоєї мудрості в умінні молитися. Вкажи мені щось одне, про що мені молитися». Після розмови з дочкою Расс почав молитися про стабільніше життєве становище для Еліс. Спочатку здавалося, що Бог не чує. Фінансовий стан Еліс залишався скрутним: вона мала значний борг з оплати за житло. Та через кілька тижнів Бог втрутився через деяких добрих друзів. Вони запропонували Еліс і Джефрі пожити в них у вільній кімнаті. Це було саме те, чого потребувала Еліс із сином. Тож Расс міг перейти до молитви за щось наступне, що Бог мав йому порадити.

П’ятий крок. Пізніше в розмові з Еліс Расс сказав: «Це чудово! Бог справді тебе дуже любить, якщо дав тобі таких добрих друзів». Також він потурбувався про те, щоб мати можливість відвідати свою дочку, підтримати її на новому місці й особисто подякувати друзям Еліс.

«І знаємо, що тим, хто любить Бога, хто покликаний Його постановою, усе допомагає на добре» (Рим. 8:28).

Коли ви молитеся і дивитеся на Божий покроковий план, то переконуєтеся в постійній турботі Отця про ваших доньок і синів. Ви зрозумієте, що Дух Божий діє ще до того, як ви усвідомите потребу в молитві. Незалежно від того, наскільки ваші діти віддалені від Бога чи від Церкви, ви побачите дію Святого Духа, яка змінює їхні серця або змінює ситуації, що відокремлюють їх від Його любові.

Якщо ви не бачите результатів і якщо Божа любов до ваших сина чи доньки здається невидимою, утримайтеся від спокуси припинити молитися. Натомість буде краще, якщо ви посилите молитви, присвячуючи більше часу на щоденну молитву, одноденні реколекції, щоденні Служби Божі або жертви, наприклад, піст. Будь-яке з цих додаткових рішень про молитву може стати способом оживлення вашої віри у Святого Духа, Який є серцем і душею молитви.

Спершу зміни мене, Боже

Коли ми шукаємо безмежну Божу мудрість для наших дорослих дітей і нервуємося, доходимо до сліз або роздратовано їх повчаємо, то саме час задуматися над іншою надважливою частиною пошуку Божої мудрості: Ви не в змозі змінити ваших сина чи доньку – ви можете змінити лише себе! Дайте Богові порожній чек. Заради вашої дорослої дитини довірте Богу все своє життя: «Тож благаю вас, браття, через Боже милосердя, повіддавайте ваші тіла на жертву живу, святу, приємну Богові, як розумну службу вашу, і не стосуйтесь до віку цього, але перемініться відновою вашого розуму, щоб пізнати вам, що то є воля Божа, добро, приємність та досконалість» (Рим. 12:1-2).

Змінити вас, усунути будь-які перешкоди в отриманні освячуючих дарів Святого Духа – таких, як мудрість, витривалість і розважливість, – це частина Божого, сповненого любов’ю, плану. Просіть Господа відкрити ці дари, щоб ви могли побачити своїх сина чи дочку з Божої точки зору, а відтак діяти відповідно. Ці освячуючі дари вже дані вам через таїнства освячення (Хрещення, Миропомазання і Євхаристії). Просіть Бога, щоб вони почали діяти. Просіть про нову чутливість до закликів Святого Духа, який дасть вам можливість використовувати ці освячуючі дари в щоденному житті.

Щодо Расса, то він утримався від рефлекторного бажання подолати майже тисячу кілометрів до дому Еліс. Замість цього він молився про зростання в розважливості, що є даром Святого Духа, щоб він, як дорослий, зміг підтримати Еліс в її особистому житті. Він зосередився на молитві про те, щоб Еліс мала де жити. Коли відповідь на цю молитву була отримана, Расс попросив про дари терпеливості й витривалості, щоб підтримувати свою дружину, яка розмовляла з їхньою дочкою кілька разів на тиждень. Усі ці кроки були шляхами дати Богові можливість відповісти на його молитви. «Усіх Бог провадить дією Своєї милості, – писав св. Антоній Великий (251-356 рр.). – Тож не лінуйтеся і не падайте духом, але взивайте до Бога вдень і вночі, щоб вимолити [Його] зіслати вам допомогу і навчити вас, що вам робити».

Попередній запис

Молимось про мудрість

Наступний запис

Мудрість Божа є творчою