РОЗДІЛ 2: ДАТИ НАПИТИСЬ СПРАГЛОМУ – ЇЇ ПРИКЛАД

Свідчення Ефіопія – відкрита Голгофа

Після візиту до Аламати, Ефіопії, сестра покликала Матір і повідомила про те, що вона бачила. Мати сказала з болем: «Зробіть щось перш ніж вони помруть». Сестра і казала: «Мати, нам потрібні їжа, ліки, одяг, найбільше вода». Мати сказала: «Я вам перетелефоную»… Мати зателефонувала до президента Рейгана: «Мені щойно телефонували з Ефіопії, і сказали, що тисячі людей помирають від голоду і спраги. Будь ласка, зробіть щось. Їм потрібні їжа, вода, одяг і ліки». Президент був вражений і сказав, що він їй зателефонує.

Упродовж дня через Католицьку Службу Допомоги США зібрали для Місіонерів Божественної Любові в Ефіопії велику кількість їжі. Відправили вантажні літаки та кораблі з цією їжею та одягом і ліками відразу. Також Мати прибула до Ефіопії з чотирма сестрами. Вона несла покривала, печиво, одяг. Всі чекали, щоб зустрітись з Матір’ю. В аеропорту вона зустріла поп-співака. Він [привітався] з Матір’ю і вигукнув: «Ефіопія – це відкрите пекло». Мати глянула йому у вічі й сказала: «Ефіопія – це відкрита Голгофа, не відрите пекло. Ви і я можемо зробити щось і тоді життя буде врятоване».

Наступного дня, маючи гарячку, вона була готова полетіти в місця, де люди потребували помочі. Президент Ефіопії дав їй свого літака. Вона бачила тисячі помираючих хворих, наче скелетів, з глибоко опущеними очима, шлунком, який пристав до хребта, з наляканим обличчям вони сиділи, терпеливо чекаючи на зварену їжу, яку подавали від сьомої ранку до сьомої вечора. Сестри також намагались дати кожному склянку води. Мати пішла поміж людей, щоб усіх поблагословити, відчуваючи їхню біль. Вона взяла відро води і пішла поміж людей, щоб дати їм пити. З великою усмішкою вона сказала сестрам: «Я вам усім заздрю, бо Ісус сказав, якщо ви дасте горня холодної води, ви отримаєте нагороду на небі. Ви особливо обдаровані, бо ви втамовуєте спрагу Ісуса у вбогих. Ісус сказав: «Ви зробили це Мені». Ісус правдомовний і Він нас не обманює». Бачачи радість сестер, Мати сказала регіональній [настоятельці]: «Подивись на них. Вони мають так мало, а вони такі щасливі і такі здорові. Так, ми можемо прожити без багатьох речей. Секретом радості є наша убогість і щиросердечна, безкоштовна служба найубогішим з убогих». Мати нас поблагословила та вирушила до Макали…

Ми поїхали прямо з аеропорту до таборів, де зберігали жертв голоду. Дуже хворі лежали в наметах. Раптом Мати побачила маленьке накриття з дерев джунглів, і там було багато тіл., які чекали своєї черги, щоб їх поховали… Люди сказали: «Брак води вбиває тисячі, Мати, дайте нам води». Хоч Мати пішла спати рано, вона довго не спала… Вона чекала світанку, щоб повернутись до Адіс-Абаба. Час до часу сестри чули, як Мати казала: «Як це жахливо жити без води, жахлива спрага». Вона трусилась і поверталась на ліжку.

*

Під час великого голоду води не було зовсім, навіть, щоб напитись. На обід ми отримували склянку води. Але Мати не пила своєї води, того дня було дуже жарко, і ми всі були дуже спраглі. Вона взяла свою воду і дала її помираючій жінці.

Практична і конкретна

До хворих і стражденних Мати виявляла надзвичайну любов. Це було наче живе Євангеліє бачити її в Калігаті (госпісі, який Мати Тереза заснувала 1952 року, також знаного як Нірмал Грідей), бачити, як вона йшла від ліжка до ліжка, бачити, як вона торкалась людей, бачити її практичну турботу, бо Мати виявляла любов. Вона була практичною жінкою і вона виявляла це в конкретний спосіб, чи це була вода для спраглого, чи шоколад для отців, це завжди було більш виявом любові, ніж просто настанови… І вона завжди закликала нас до жертовності, дивлячись на потреби страждаючих. Це було і в прямому значенні цього слова і в переносному – віддавати усе серце в служінні. Коли Мати бачила, що хтось щось потребує, вона практично розділяла сестру навпіл, щоб відповісти на обидві потреби страждаючого. Та любов, яку вона виявляла до них, була незвичайна.

Ісус спраглий у найбільш страждаючому Лику

У духовності Матері Терези особливе місце займало помічати Ісуса в найубогіших з убогих, у страждаючому Лику. Цей вислів «страждаючий лик» є чимось дуже особливим. Це не просто був найубогіший з убогих, а побачити Ісуса в страждаючому лику, у непростому, важкому вигляді, де Його важко розпізнати. Однак мати віру, що там є Ісус, що Ісус спраглий, намагатись бути з Ним. Ви не можете ввійти у віру цього страждаючого лику, поки ви не маєте зв’язку через медитацію, через молитву, особливо через Євхаристію. І тоді вона скаже: «Ісус, якого я приймаю в Євхаристії, є той самий Ісус, якому я служу. Це не інший Ісус» … Я думаю, уся духовність Місіонерів Божественної Любові зосереджена на цій присутності… «Я хочу служити і любити Ісуса у вбогому. Я хочу жити як святий Франциск Асизький, убоге життя і служіння Йому».

МОЛИТВА

Маріє, Мати Ісуса, ти була першою, хто почув, як Ісус скрикнув: «Я спраглий». Ти знаєш, яким реальним, яким глибоким є Його прагнення мене й убогого. Я – твоя, навчи мене, приведи мене лицем до лиця в любові в Серце Ісуса Розіп’ятого.

З Твоєю допомогою Діво Маріє, прислухатимусь до спраги Ісуса: «Я спраглий» і ці слова будуть для мене СЛОВАМИ ЖИТТЯ, стоячи поруч з Тобою, я дам Йому свою любов і я дозволю Йому любити мене і так бути джерелом Твоєї радості. Так я зможу втамувати спрагу Ісуса. Амінь. Мати Тереза

Попередній запис

РОЗДІЛ 2: ДАТИ НАПИТИСЬ СПРАГЛОМУ – ЇЇ СЛОВА

Наступний запис

РОЗДІЛ 3: ОДЯГНУТИ НАГОГО – ЇЇ СЛОВА