Розділ 4. Як вести домашнє господарство

«Минає стан світу цього» (1Кор. 7:31).

Ті слова були написані понад 2000 років тому, але які ж вони актуальні в наш час! У світі дійсно багато що змінюється, особливо в питаннях сімейного життя. Те, що 40-50 років тому сприймалося як нормальне чи традиційне, сьогодні часто вважається неприйнятним. З цієї причини успішне ведення домашнього господарства може бути надзвичайно складним завданням. Проте, дотримуючись біблійних порад, ви зможете з ним впоратися,

ЖИВІТЬ ВІДПОВІДНО ДО СВОЇХ ДОСТАТКІВ

Сьогодні багатьох людей вже не задовольняє просте життя, зосереджене на сім’ї. Світ комерції випускає дедалі більше товарів і майстерно використовує рекламу, щоб приваблювати покупців, тому мільйони батьків і матерів багато працюють, бажаючи купити ці речі. А мільйонам інших ледве вистачає на харчі. Вони змушені працювати набагато довше, ніж раніше, деякі працюють на двох роботах, тільки щоб оплатити найнеобхідніше. Ще інші були б раді взагалі знайти роботу, оскільки безробіття нині дуже поширене. Так, для сучасної сім’ї життя не завжди легке, але біблійні поради допоможуть сім’ям якнайкраще впоратися зі своєю ситуацією.

«Бо ми не принесли в світ нічого, то нічого не можемо й винести. А як маєм поживу та одяг, то ми задоволені будьмо з того» (1Тим. 6:7-8). Правда, сім’я потребує не тільки їжі й одягу. Вона також мусить десь жити. Дітям потрібна освіта. Певних коштів вимагає медичне обслуговування та інші справи. Однак, слова, висловлені св. Павлом, усе-таки стосується нас. Якщо ми задоволені з того, що задовольняємо свої потреби, замість потурати своїм бажанням, життя буде легшим.

Іншу корисну пораду знаходимо в одній з притч Ісуса. «Хто бо з вас, коли башту поставити хоче, перше не сяде й видатків не вирахує, чи має потрібне на виконання» (Лк. 14:28). Тут Ісус говорить про передбачливість, про планування наперед. В одному з попередніх розділів ми побачили, як цей принцип допомагає молодим людям, які думають одружитися. Але навіть після одруження він пригодиться в господарюванні. Бути передбачливим у цій справі означає планувати бюджет сім’ї, щоб якнаймудріше використовувати наявні кошти. Таким чином сім’я зможе тримати видатки під контролем, відкладаючи гроші для необхідних речей на кожен день чи кожен тиждень, і жити відповідно до своїх достатків.

У деяких країнах таке планування може означати відмову брати позики з великими процентами на покупки, без яких можна обійтися. В інших це може означати суворий контроль за використанням кредитних карток (Пр. 22:7). Це теж може означати не робити покупок імпульсивно – не піддаватися бажанню купувати незаплановано, не зваживши потреб і наслідків. Крім того, планування бюджету виявить, що егоїстичне витрачання грошей на азартні ігри, куріння й надмірне вживання алкоголю шкодить економічній ситуації сім’ї, а також суперечить біблійним порадам (Пр. 23:20-21, 29-35; Рим. 6:19; Еф. 5: 3-5).

Але що робити людям, які змушені жити в бідності? По-перше, їх може потішити усвідомлення того, що ця всесвітня проблема є тимчасовою. У новому світі, котрий блискавично наближається, Господь Бог усуває бідність разом з усіма іншими формами зла, які роблять людей нещасними (Пс. 72:1; 12-15). А тим часом правдиві християни, навіть якщо вони бідні, не впадають у розпач, бо вірять в обіцянку Господа Бога: «Я тебе не покину, ані не відступлюся від тебе! Тому то ми сміливо говоримо: Господь мені помічник, і я не злякаюсь нікого» (Євр. 13:5-6). У ці тяжкі часи Бог підтримує Своїх почитателів багатьма способами, якщо вони живуть за Його заповідями і ставлять Його Царство на перше місце у своєму житті (Мт. 6:33). Не один з них підтвердив би слова апостола Павла: «Умію я й бути в упокоренні, умію бути й у достатку. Я привчився до всього й у всім: насищатися й голод терпіти, мати достаток і бути в недостачі. Я все можу в Тім, Хто мене підкріпляє, в Ісусі Христі» (Фил. 4:12-13).

ПОДІЛЯЙТЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

Під кінець Свого земного служіння Ісус сказав: «Люби свого ближнього, як самого себе» (Мт. 22:39). Дотримування цієї заповіді в родині сприяє і у веденні домашнього господарства. Зрештою, хто в нас найдорожчий, найближчий ближній, як не члени родини – подружній партнер, батьки і діти? Як же нам виявляти любов до своїх домашніх?

Одним із способів є те, щоб кожен член сім’ї брав на себе частину роботи по господарству. Тому дітей слід вчити прибирати за собою речі, наприклад, одяг чи іграшки, після користування. Для того, щоб кожного ранку застеляти ліжко, можливо, потрібно трохи часу і зусиль, але це є великою допомогою в домі. Звичайно, тимчасовий непорядок – річ деколи неминуча, але всі можуть співпрацювати, щоб дім був охайним. Кожен може допомогти прибрати на кухні після обіду. Лінощі, потурання своїм бажанням і дух незадоволення та неохоти негативно впливають не кожного (Пр. 26:14-16). З другого боку радісний, охочий дух сприяє щастю в сімейному житті. «Бог любить того, хто з радістю дає!» (2Кор. 9:7).

Увага й любов допоможуть запобігти ситуації, котра є справжньою проблемою в деяких домах. Матері традиційно вважаються хранительками домашнього вогнища. Вони доглядають дітей, прибирають дім, перуть, купують продукти і готують їжу. У деяких країнах жінки також звикли працювати в полі, продавати на базарі продукти чи якось по-іншому підтримувати сімейний бюджет. Навіть там, де раніше не було звичаю, що заміжні жінки шукали роботу за межами дому, сьогодні необхідність змушує до цього мільйони жінок. Дружина і матір, яка так тяжко працює, заслуговує похвали. Як і «жінка чеснотна», вона дуже працьовита. «Хліба з лінивства не їсть» (Пр. 31:10,27). Але це не означає, що тільки жінка може працювати в домі. Коли чоловік і дружина повертаються додому з роботи, чи повинна тільки дружина нести тягар хатніх клопотів, у той час як чоловік і решта сім’ї відпочивають? Звичайно, що ні (пор.: 2Кор. 8:13-14). Наприклад, коли мати готує їсти, вона буде вдячна, якщо інший член сім’ї допоможе накрити стіл, сходить у магазин чи трохи прибере в хаті, Так, усі можуть поділяти цю відповідальність (пор.: Гал. 6:2).

Проте ви, можливо, думаєте: «У нашій місцевості це вважають не чоловічою роботою». Може, й так, але поміркуймо трохи над цією справою. Коли Бог створив сім’ю, він не сказав, що певну роботу повинні виконувати виключно жінки. Одного разу, коли вірного чоловіка Авраама відвідали особливі посланці від Господа Бога, він особисто брав участь у приготуванні їжі, яку сам подавав (Бут. 18:1-8). «Чоловіки повинні любити дружин своїх так, як власні тіла» (Еф. 5:28). Якщо ввечері чоловік змучений і хоче відпочити, хіба не правда, що дружина також втомлена, може навіть більше, ніж чоловік? (1Пет. 3:7). Чи не було б гарно й доцільно з боку чоловіка допомогти по дому? (Флп. 2:3-4).

Ісус є найкращим прикладом для людини, яка задовольняла Бога і приносила радість своїм близьким. «Так само й Син Людський прийшов не на те, щоб служили Йому, а щоб послужити», тобто іншим (Мт. 20:28). Як же приємно в таких родинах, де всі члени розвивають такий спосіб мислення!

ЧОМУ ЧИСТОТА ВАЖЛИВА?

«Очистьмо себе від усякої нечисти тіла та духа» (2Кор. 7:1). Богові подобаються люди, котрі слухають цих натхнених слів, оскільки Він вимагає, щоб була «чиста й непорочна побожність» (Як. 1:27). До того ж це корисно впливатиме на їхні родини,

Господь Бог запевняє нас, що настане день, коли зникнуть скорбота і біль і «не скаже мешканець: Я хворий!» (Іс. 33:24; Одкр. 21:4-5). А поки що кожній сім’ї доводиться час від часу боротися з хворобами. Проте, медики кажуть, що багатьом хворобам можна запобігти. В обачних родинах уникають таких хвороб, зберігаючи фізичну й духовну чистоту, «а легковажні йдуть далі – й зазнають кари» (пор.: Пр. 22:3).

Духовна чистота включає в себе моральну чистоту. Як це добре відомо, у Святому Письмі знаходимо підтримку високих моральних норм і засудження будь-яких позашлюбних статевих стосунків: «Неправедні не вспадкують Божого Царства? Не обманюйте себе: ні розпусники, ні ідоляни, ні перелюбники, ні блудодійники, ні мужоложники… Царства Божого не вспадкують вони» (1Кор. 6:9-10). Дотримання цих категоричних вимог дуже важливе для християн у сьогоднішньому зіпсованому світі. Це задовольняє Бога, але також оберігає сім’ю від хвороб, які передаються статевим шляхом, таких, як СНІД, сифіліс, гонорея і хламідійна інфекція (Пр. 7:10-23).

  • Очищення від усякої нечистоти тіла також допомагає в сім’ї запобігти іншим хворобам. Багато хвороб безпосередньо пов’язані з фізичною нечистотою. Прикладом служить куріння. Від нього не тільки забруднюються легені, одяг і повітря, але й виникають хвороби. Щороку мільйони людей вмирають через куріння. Подумайте, мільйони людей кожного року не захворіли б і не померли передчасно, коли б вони уникали цієї «нечистоти тіла»!
  • Розгляньмо інший приклад. Близько 3500 років тому Бог дав ізраїльському народові закон, як чинити поклоніння і, до певної міри, щодо щоденного життя. Визначаючи основні правила гігієни, цей закон захищав людей від хвороб. Одне таке правило стосувалося усунення екскрементів, які слід було закопувати подалі від табору, так щоб територія, де жили люди, залишалася незабрудненою (Втор. 23:13-14). Цей давній закон далі служить доброю порадою. Навіть сьогодні люди хворіють і вмирають через те, що не дотримуються його.

У гармонії з принципом, на якому базувався цей ізраїльський закон, ванна і туалет, у домі чи поза домом, повинні бути чистими і продезинфікованими. Якщо туалет не чистий і не закритий, туди будуть злітатися мухи й розносити звідти мікроби по цілому домі, у тому числі на продукти харчування! Крім того, і дітям, і дорослим слід мити руки після туалету. Інакше мікроби залишаються в них на шкірі. За словами однієї лікарки з Франції, миття рук «є найкращим методом запобігання певним захворюванням органів травлення, респіраторним та шкірним інфекціям».

Правда, у бідних околицях підтримувати чистоту нелегко. Один чоловік, знайомий з такими районами, сказав: «Нестерпно жаркий клімат робить прибирання вдвічі важчим. Під час пилової бурі в кожну щілину в домі набивається дрібний, коричневий пил… Ріст населення в містах і деяких сільських місцевостях також створює загрозу здоров’ю людей. Відкриті стічні канали, гори невивезеного сміття, брудні громадські туалети, щури, таргани і мухи, переносники інфекційних хвороб, стали звичайним явищем».

Підтримувати чистоту за таких умов дуже важко. Однак робити це варто. Мило, вода і трохи праці обходяться дешевше, ніж ліки та медичне обслуговування. Якщо ви живете в такому оточенні, тримайте свій дім і двір наскільки можливо чистим і не забрудненим тваринними випорожненнями. Якщо стежка до дому після дощу перетворюється в болото, чи не можна було б вистелити її гравієм чи камінням, щоб не заносити болота в хату? Чи не ліпше було б роззуватися перед тим, як заходити в дім? Необхідно також оберігати від зараження свій запас води. Підраховано, що принаймні два мільйони людей помирає кожного року від хвороб, пов’язаних з брудною водою і поганим санітарним станом.

Чистота в домі залежить від кожного – від матері, батька, дітей і гостей. Одна жінка з Кенії, мати вісьмох дітей, каже: «Усі навчилися робити те, що залежить від них». Чистий, охайний дім створює добре враження про цілу родину. Одне іспанське прислів’я говорить: «Бідність і чистота не суперечать одне одному». Хоч би де ми жили – в особняку, квартирі, у скромному житлі чи в бараці, – чистота є запорукою здоров’я сім’ї.

ПІДБАДЬОРЕННЯ СПОВНЮЄ НАС РАДІСТЮ

Про чеснотну жінку кажуть: «Устають її діти, і хвалять її, чоловік її й він похваляє її» (Пр. 31:28), Коли ви останній раз хвалили когось із своєї сім’ї? Ми дуже нагадуємо рослини, які весною розквітають, як тільки отримають тепло й вологу. Нам же потрібне тепло похвали. Похвала говорить дружині, що чоловік цінує її важку працю, любов і турботу, а не сприймає все це як належне (Пр. 15:23; 25:11). Чоловікові теж приємно, коли дружина похвалить його за старання вдома чи на роботі. Також діти задоволені, коли батьки похвалять їх за зусилля вдома, у школі чи в церкві. А як багато може зробити проста подяка! Чи важко сказати «дякую»? Зовсім ні, але це може багато значити для морального стану в родині.

Існує багато обставин, через які вести домашнє господарство непросто. Але все одно в цій справі можна досягти успіху: «Дім будується мудрістю, і розумом ставиться міцно» (Пр. 24:3). Мудрості й розуму можна набути тоді, коли всі члени сім’ї покладаються на Божу волю та дотримуються її у своєму житті. Щастя в родині варте таких зусиль!

Що необхідно, аби дім «стояв міцно», і як можна досягнути цього?

  1. Бути задоволеним, маючи необхідне для життя – мудро (1Тим. 6:7-8).
  2. Господь Бог не покине Своїх слуг (Євр. 13:5-6).
  3. Любов до ближніх є визначною рисою християн (Мт. 22:39).
  4. Християни тримаються чистими тілесно і духовно (2Кор. 7:1).
Попередній запис

Розділ 3. Два ключі до міцного шлюбу

Наступний запис

Розділ 5. Виховуйте дитину змалку