РОЗМОВЛЯЮЧИ МОВОЮ СЛУЖІННЯ

Карл вийшов на пенсію з роботи інженера-електрика. Відтоді він виготовив ліжка для молодіжного табору в Гондурасі, нову їдальню і кухню для семінарії на Філіппінах, два нових будинки для місіонерів у Малі, Західній Африці, перемоделював гуртожитки і кухні в молодіжному таборі в Перу, допоміг будувати виставкову вітрину для книжкового магазину в Гондурасі, збудував будинок для лікаря-місіонера в Тоґо, у Західній Африці, допоміг будувати основний обоз для міжнародної місії добровольців в Албанії.

Чому ж інженер “на пенсії” все ще працює? Тому що любить Бога і його первинною мовою любови є служіння. Він використовує свої вміння, щоб задекларувати любов до Бога і Його Сина Ісуса. Окрім робіт в инших країнах, він посвятив один рік, щоб керувати будівництвом святилища нової церкви в Джорджії, а инший рік – на таку ж роботу для церкви в Північній Кароліні. Він виготовив книжкові шафи для пастора маленької церкви в Нью Джерсі, допоміг перемоделювати класи для академії в Теннессі й активно навчав на біблійних курсах у своїй церкві, коли не перебував у місійних подорожах.

Карл шкодував лише про одне: “Шкодую, що не вийшов на пенсію раніше, бо зміг би зробити більше”.

Служіння через приготування їжі і будівництво

Звісно, людина не потребує іти на пенсію, щоб виявляти любов до Бога, розмовляючи мовою любови служіння. Існує безліч діялектів цієї мови. Скільки я знав Марі, її старання рідко були холодними. Кухня – її місце поклоніння. Вона декларувала свою любов до Бога через приготування їжі иншим. Коли приходив її чоловік до мене з їжею від Марі, я знав, що отримую її любов до Бога. Коли я виїжджав з міста виступати на запрошення, то якщо моя дружина прагне покуштувати щось і товариства, вона заходить до Марі на м’ятний чай і щойно спечені солодощі. Нещодавно Марі принесла їжу для всієї біблійної групи – сорока шести людей.

Такі харчові проекти не є тягарем для Марі. Це її задоволення. Таким чином вона любить Бога.

З одного боку, мій друг Марк ніколи не готував їжі у своєму житті, однак він вільно розмовляє мовою любови служіння. Марк працює в авіяційній індустрії, але кожного Різдва і Великодня можете побачити його високо на риштованнях у церковному хорі його церкви. Він створює будівельну групу для презентації на Різдво і Великдень. Впродовж двох тижнів він збирає добровольців і перетворює їх на професійних будівничих. Його закінчені проекти можуть конкурувати з Бродвейськими.

Мотивацією для Марка не є гроші, оскільки працює безоплатно, ані людська слава. Він прагне залишатися в тіні. Будувати сценічний комплекс є одним із способів виявляти свою любов до Бога. Тисячі людей отримують благословення кожного Різдва й Великодня, бо Марк розмовляє мовою любови, яка називається служіння.

Згадуючи будівничих, немає нікого продуктивнішого за Мілларда Фулера, засновника Помешкання для людства. Ніколи не забуду нашої першої зустрічі. Він – високий і стрункий чоловік з ентузіязмом футбольного тренера, команда якого перемагає. Ще до закінчення своєї промови ті, хто прийшов, щоб допомогти, відчули, що потрапили в найбільшу пригоду нашого життя. Через тиждень, коли будинок був майже завершений, ми зібралися для посвяти і представлення будинку новому власнику.

Міллард став, щоб представити, а разом із ключами подарував Святе Письмо, в якому написав на внутрішній сторінці обкладинки слова, що їх зачитав усім: “ Багато ж і інших ознак учинив був Ісус у присутності учнів Своїх, що в книзі оцій не записані. Це ж написано, щоб ви ввірували, що Ісус є Христос, Божий Син, і щоб, віруючи, життя мали в Ім’я Його!” (Ів. 20:30-31).

Мотивація заснувати Помешкання для людства було в тому, щоб показати любов до Бога і молитися, аби всі змогли пізнати Ісуса Христа особисто. Я знав, що він не був лише соціяльним доброчинцем. Це був чоловік, який сильно любив Бога. Помешкання для людства було його способом розмовляти мовою любови служіння.

Инший чоловік – це Джеймс Ланнінґ. Ви, мабуть, не знаєте Джеймса, та я ніколи його не забуду. Сорок років тому я служив пастором у маленькій церкві маленького міста Північної Кароліни. Джеймс був одним із дияконів. За професією він був електриком, а також водопровідником. Він відкликав мене одного дня і сказав: “Тепер, проповіднику, коли вам вдома або в церкві буде потрібно ремонтувати труби або електрику, не викликайте водопровідника чи електрика, подзвоніть мені. Я не можу зробити багато для Господа, однак можу виконувати водопровідну й електричну роботу. Таким чином я висловлюю вдячність Богові за все, що Він вчинив для мене. Чи чуєте мене?”

Я чув, і коли виникали проблеми з електрикою чи водопроводами, я телефонував Джеймсу. Надзвичайно радісно було спостерігати, як він любить Бога.

Люди, мовою любови яких є служіння, використовують свої вміння, щоб виконати роботу для Бога. Вони чинять так, як заповів їм провідник: “І ходив Він, добро чинячи” (Дії 10:38). Вони не є технічно вишколеними людьми, але працьовиті, як бджоли, громадять листя, чистять бруд, відгрібають сніг, приносять їжу. Вони прагнуть служити иншим, щоб виявляти свою любов до Бога.

Нещодавно в продуктовій крамниці я зустрівся з мамою і трьома дітьми віком вісім, десять і дванадцять років. Коли я запитав: “Що ви з дітьми робите цього літа?”, вона відповіла: “Один день у тиждень ми всі їдемо в центральну частину міста до місцевої кухні і допомагаємо подавати обід та прибирати після цього. Дітям це дуже подобається, і це те, що я завжди хотіла робити”.

Декілька років тому я проводив консультацію для неї і її чоловіка, тому я знав, що її первинною мовою любови було служіння. Мені було радісно бачити, що вона виявляє свою любов до Бога в такий спосіб.

Додало радости й те, що вона навчала своїх дітей розмовляти цією мовою. Мушу зауважити, що більшість матерів, яких я зустрічаю, ведуть своїх дітей до басейну або на спортивні змагання. Настільки радісно спостерігати, як мама навчає своїх дітей любити Бога через любов до инших. Пам’ятайте, що існує безліч вартісних програм, таких як “їжа на колесах”, яка передбачає роздавання їжі літнім і недужим.

Якщо служіння – ваша первинна мова любови, дозвольте заохотити вас вивчати нові діялекти і збагачувати ваші взаємини з Богом. Спробуйте допомогти вчительці: поїхати в місійну подорож або допомагати в місцевій церкві чи лікарні. Ваші можливості обмежуються лише вашим бажанням вивчати. Якщо ж служіння – не ваша рідна мова, розпочніть із простих завдань і збагачуйте свій словник, навчаючись любити Бога, служачи иншим.

Попередній запис

РОЗМОВЛЯЮЧИ МОВОЮ ПОДАРУНКІВ

Наступний запис

РОЗМОВЛЯЮЧИ МОВОЮ ДОТИКІВ