СКИНІЯ

Вихід 35, 36, 37

Ви вже знаєте, що Мойсей багато днів і ночей провів на горі Сінай у спілкуванні з Господом. Що ж почув він від Бога? Коли Мойсей повернувся до свого народу, він передав повеління від Господа, щоб ізраїльський народ збудував дім Божий – скинію. Невже Богові потрібний дім на землі? Насправді ж, Господь перебуває на небесах, там Його престол. Але воля Господа була в тому, щоб народ ізраїльський збудував скинію, де вони могли б приносити жертви Господу і Він би чув їхні молитви. Оскільки цей дім був для Господа, то Він детально, до дрібних елементів, розповів Мойсеєві, якою має бути скинія.

Мойсей зібрав народ до себе і сказав: «Бог не бажає, щоб ви працювали в суботній день – його ви повинні присвятити поклонінню Господу. Принесіть кожний у подарунок Господу ті дорогоцінні речі, які маєте, хто як щедро дасть».

Які дорогоцінні речі ізраїльтяни могли б принести? Звісно ті, що лишилися ще з єгипетських подарунків. Частину з них вони, на жаль, уже віддали на виплавку золотого теляти. Але тепер треба було принести це в подарунок істинному Богу, тому народ поспішив до своїх наметів. Вони повідкривали свої скрині і кошики та повиймали серги, браслети і персні, дорогоцінне каміння; подіставали дорогі тканини – блакитні, червоні, пурпурні, вісон; взяли шкури з овець і кіз; налили в посуд різних пахощів; віддали шматки цінного дерева. Весь цей скарб вони поприносили до Мойсея.

Серце Мойсеєве тішилося, що народ із дорогою душею приносить і віддає Богу свої багатства. Більше того, люди мали радість від того, що віддавали це на служіння Господу. Бажання ізраїльтян подарувати щось для справи Божої було настільки великим, що вже скоро було зібране все необхідне, і навіть більше того. Тоді Мойсей був змушений сказати: «Зупиніться, ви вже принесли достатньо. Від сьогодні вже не треба нести дари для скинії Господу». Знайте, дітки, що «Бог любить того, хто з радістю дає» (2 Кор. 9:7).

Хто ж повинен будувати чудовий дім Божий? Нелегка це була справа, адже вказівки давав Сам Бог! Ми з вами знаємо, що Господь створив нас і кожному дав певні здібності й таланти. Так було і в ізраїльському народі. Бог Сам призначив, хто за що відповідатиме і що робитиме згідно з даним людині вмінням. Мойсей зібрав синів Ізраїлевих і сказав: «Бог назвав двох із вас – Бецал’їла та Оголіява, і наповнив їх Духом Божим, мудрістю, знанням, здібностями до всякої роботи: огранювати каміння, обробляти дерево для різних робіт, працювати з золотом, сріблом та міддю».

Мойсей передав цим двом те, що сказав Бог. Вони розпочали роботу і робили все так, як Господь їм наказував через Мойсея. Але працювали не тільки Бецал’їл та Оголіяв, але всі ізраїльтяни їм допомагали; вони були за старших і навчали інших, як потрібно робити. Як гадаєте, чи могли вони вихвалятися тим, що отримали таку високу посаду? Ні, бо вони чітко розуміли, що всі здібності й майстерність їм дав Бог, тому вони могли тільки дякувати Йому.

Тоді стали до праці усі чоловіки та жінки, які щиро бажали послужити Господу своєю працею, і кому Господь дав особливі здібності й мудре серце. Жінки ткали своїми руками і виготовляли пряжу блакитного, пурпурового і темно-червоного кольорів, з якої чоловіки ткали шерстяні тканини. Інші майстри обробляли дерево, плавили золото і срібло на вогні, робили жертовники, світильники, лопатки та ін. Наполеглива праця тривала багато місяців, допоки все не було зроблено точно так, як повелів Господь.

Тепер слухайте, який саме дім Бог звелів побудувати. Це була скинія, яка разом із народом повинна була ввійти в ханаанську землю. Тому скинію належало зробити не з каменя або цегли, але з тканини, щоб її легко було переносити. Будовою вона нагадувала намет, але величезний за розмірами, якого ви ніколи й не бачили.

Стіни скинії були зроблені з дошок, з’єднаних між собою. Замість вікон та дверей були зроблені заслони. Підлоги в скинії не було, її ставили просто на землю. Як ми вже з вами знаємо, все було зроблене з дорогоцінного дерева, дорогих тканин, вкрите золотом, сріблом або міддю. Дверна заслона висіла на п’яти золотих стовпах.

Сама скинія мала два відділення, перше з яких було більшим, і містило три речі:

  1. посередині стояв золотий жертовник, на якому спалювали не ягнят, а спеціальні пахощі – «фіміам», аромат від яких наповнював усю скинію.
  2. з одного боку від жертовника стояв золотий стіл, на якому лежали дванадцять хлібів. Вони називалися показними або священними хлібами. Щосуботи ці хліби замінювали на свіжі.
  3. з іншого боку стояв золотий світильник із сімома лампадами. Вікон у скинії не було, тому світло йшло від цих лампадок.

Гарним було перше відділення, але друге, що називалося внутрішня скинія, було ще кращим. Внутрішня скинія відділялася заслоною. Тут стояв невеличкий ковчег, зверху на якому було зображено двох золотих херувимів. У ньому зберігалися кам’яні скрижалі з заповідями. Ця кімната була особливою – її наповнювала присутність Бога, Який з’являвся сюди в хмарі і тут проявляв сяйво Своєї слави. Тому це відділення називалося «Святе Святих». У внутрішній скинії також не було вікон, не стояло й свічників, бо світло тут було від Божого сяйва, що яскравіше від сонячного.

«Святе Святих» повинно було нагадувати собою небеса, де перебуває Бог і які сповнені сяйва Його слави. «А ночі вже більше не буде, і не буде потреби в світлі світильника, ані в світлі сонця, бо освітлює їх Господь, Бог» (Об. 22:5).

ЗАПИТАННЯ:

  1. Для чого Господь наказав побудувати дім Божий на землі?
  2. Як відреагували євреї на оголошення Мойсеєм будівництва скинії
  3. Хто виконував усі будівельні роботи?
  4. З яких двох відділень складалася скинія і що містилося в кожному з них?
Попередній запис

ЗОЛОТЕ ТЕЛЯ

Наступний запис

СВЯЩЕНИКИ