Хто такі надійні люди?

Я (Джон) маю приятеля, справжнього фаната фітнесу, який при кожній нагоді навчає мене заповідей здоров’я. Він приємний хлопець, але належить до того типу людей, які завжди знаходять спосіб повернути розмову на вправи, дієту і вітаміни.

Ми снідали одного дня, і він заговорив про труднощі в стосунках зі своєю дружиною Діаною. Вони переживали болісний період і чимало конфліктували. Замість того щоб давати поради, я слухав і намагався зрозуміти, що мусив пережити Марк.

Поки ми снідали, він виговорив усе – від свого смутку й розчарування до тривоги. Однак, коли ми скінчили, його обличчя відпружилося, і він вже усміхався й жартував.

«Виглядає, ти почуваєшся краще», – сказав я.

«Авжеж, мені полегшало на душі, – сказав Марк. – Пшеничні грінки, фрукти і трав’яний чай зроблять з тебе іншу людину!» Тоді він зиркнув на мене і знічено усміхнувся. «Гм, а це справді допомагає, коли маєш із ким поговорити», – визнав він.

Марк не був певен цього факту, але не я. Тоді за сніданком я фактично був для Марка надійною особою, якій він міг звіритися. І подібно як споживаємо сніданок, що живить нас фізично, ми повинні також підживлювати себе емоційно. Ми тішимося великими перевагами надійних стосунків.

Що таке надійні стосунки?

Ми хотіли би вважати надійні стосунки такими, що виконують три функції:

  1. Наближають нас до Бога.
  2. Наближають нас до інших.
  3. Допомагають нам стати справжньою особою, якою сотворив нас Бог.

Біблія згадує ці три царини духовного зростання. Ми сповняємо найбільшу заповідь – любити Бога (див. Мт. 22:37-38). Ми дотримуємося другої заповіді – любити одне одного (див. Мт. 22:39). І ми виростаємо в ту людину, якою сотворив нас Бог, виконуючи завдання, які Він визначив нам (див. Еф. 2:10).

Коли ми попросили людей описати нам «надійну людину», то вони подали таке:

  • Особа, яка приймає мене таким, яким я є.
  • Особа, яка любить мене, хай який мій стан або хай що я роблю.
  • Особа, чий вплив сприяє моїй здатності любити і бути відповідальним.
  • Той, хто творить у мені любов і добрі діла.
  • Той, хто дає мені нагоду зростати.
  • Той, хто примножує любов у мені.
  • Той, з ким я можу бути собою.
  • Той, хто дає мені змогу бути назовні тим, ким я є всередині.
  • Той, хто допомагає мені зрікатися себе заради інших і Бога.
  • Той, хто дає мені змогу стати таким, яким замислив мене Бог.
  • Той, хто допомагає мені стати особою, якою бачить у мені Бог.
  • Той, чиє життя дотикається до мого і робить його кращим.
  • Той, хто торкається мого життя і наближає мене до тієї особи, якою сотворив мене Бог.
  • Той, хто допомагає мені бути, як Христос.
  • Той, хто допомагає мені любити інших більше.

Ми всі хотіли б мати у своєму житті людей, які допомагали б нам таким чином. Але проблема в тому, як розпізнати їх. Як вони виглядають?

Усі ми маємо труднощі з різними аспектами проблеми «надійних стосунків». Деякі навіть гадають, що не потребують взаємин з іншими. Вони вважають, що Бога вистачає, і що потрібно вірити лише в Нього. Інші переконані, що мусять покладатися лише на себе. Ще інші вірять, що Біблія навчає цінувати взаємини, однак після того раз у раз потрапляють у болісні стосунки. Друзі, кохані, дружини, церковні спільноти, колеги й духовні лідери знову й знову завдають їм ран. Видається, що вони просто не здатні знаходити й любити надійних людей. Маючи неабиякий талант знаходити людей, які врешті-решт завдають їм ран, вони знову й знову повторюють болісні моделі поведінки, а тоді розчаровуються стосунками загалом.

Тому, перш ніж оцінити користь від надійних стосунків, спочатку належить зрозуміти, хто така надійна особа і для чого вона нам потрібна.

Найкращий приклад надійної особи – це Ісус. У Ньому ми знаходимо три якості надійної особи: перебування, благодать та істину. Як писав Іван: «І Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди, і ми бачили славу Його, славу як Однородженого від Отця» (Ів. 1:14).

Перебування

Перебування, або постійність, пов’язане зі здатністю інших підтримувати з нами постійний зв’язок. Грецьке слово, вжите на позначення цього поняття, означає «отаборитися» або «проживати». Походження слова пов’язане з людським тілом як місцем перебування духу. Усе це значить, що надійні стосунки є аспектом якостей Ісуса, пов’язані з Втіленням, тому що Ісус прийшов як чоловік, у тілі. Вони спроможні «перебувати з нами в тілі». Вони спроможні поєднуватися з нами таким чином, що ми усвідомлюємо їхню присутність у нас.

Чимало подружжів починають досвідчувати цей брак надійности. Одна з дружин, наприклад, поскаржилася мені: «Його просто немає зі мною. Я не відчуваю його присутности так, як це було раніше». Або: «Він видається таким далеким».

Благодать

Друга надійна якість, яку уособлює Ісус, є благодать. Благодать – це незаслужена ласка. Це значить, що хтось на нашому боці, хтось існує «для нас». Благодать передбачає безумовну любов і прийняття без засудження (див. Рим. 8:1; Еф. 4:32). Стосунки, коли люди не приймають нас без ганьби й осуду, вкрай болісні і не сприяють зростанню. Вони вимагають, щоб ми стали іншими, ніж є, аби нас прийняли, і ми не можемо скористати з любови, а мусимо її заслужити.

Благодать робить щось зовсім протилежне. Вона приймає нас такими, якими ми є; ми не спізнаємо ганьби і не накличемо на себе гнів, хоч яким буде наш досвід.

Істина

Третя якість, яку втілив Ісус, – це істина. Істина передбачає чимало речей, однак у стосунках це передусім чесність, відвертість у ставленні один до одного, а також реалізація в житті правди Божої. Чимало людей вважають, що надійні стосунки – це лише ті, які дарують благодать без конфронтації, але, як ми побачимо згодом, такі однобокі стосунки теж урешті-решт виявляються деструктивними.

У своєму житті ми потребуємо людей, які скажуть нам, що саме в нас не гаразд і в чому мусимо змінитися. Ми потребуємо друзів, які ходять дорогами правди і втілюють у взаєминах з нами Божі принципи. Це не значить, що вони не готові до прийняття; це лише значить, що, приймаючи нас, вони чесні щодо наших вад і водночас нас не осуджують. «Браття, як людина й упаде в який прогріх, то ви, духовні, виправляйте такого духом лагідности, сам себе доглядаючи, щоб не спокусився й ти!» (Гал. 6:1).

Справді надійні стосунки є ті, де ми можемо говорити правду, перечити одне одному, коли виникає потреба. Благодать і відсутність осуду дозволяють нам робити це без страху, на відміну від стосунків осудливих.

На наступних сторінках цієї книжки ми дослідимо різні аспекти перебування, або постійности, благодаті та істини. Біблія закликає нас бути одні одним такими людьми, яким був для нас Ісус, людьми, що перебувають одні з одними в благодаті та правді.

Попередній запис

Пасивність

Наступний запис

Навіщо нам надійні люди?