Чи справді існує диявол?

Важке запитання. Певним є одне: зло завдає шкоди і серцям людей і світу в цілому. І часом, навіть не знаючи чому, ми стаємо його спільниками. Однак, якщо подумати, стає очевидним, що людину щасливою може зробити тільки добро. Коли вона поступається перед злом, то врешті-решт завжди про це жалкує.

Але звідки до нас приходить ця дивна думка про те, щоб чинити зло?

Від Бога? На думку віруючих, Бог є добрим, Він не може спонукати людину чинити зло. Бо інакше як тоді можна було б Йому довіряти?

Від самої людини? Можливо, але тоді це жахливо! Як тоді мати довіру до цього Божого творіння, коли ми бачимо геноцид, війни, тероризм, педофілію…?

Існує думка, що зло походить не від Бога і не від людини, а від того, кому людина дає різні імена, бо не знає точно, ні ким він є, ні як він діє: диявол, демони, сатана, лукавий, Люцифер, Мефістотель… Коли зло стає надто сильним, людина стає і жертвою, і винуватцем, бо поступилась перед тим, хто є гіршим за неї. Але не варто думати, що дії диявола виправдовують усі наші погані вчинки.

Врешті, після всіх цих роздумів, кожному з нас слід задуматись, чи готовий він відкинути зло. Бо воно завжди прогресує саме з нашого дозволу і відступає завдяки нашій відмові від нього.

Попередній запис

Що таке гріх?

Наступний запис

Звідки походить зло, що існує у світі?