Чоловік «нової жінки»

Позаяк так званий «жіночий рух» став вагомою силою в західному мисленні вже майже чотири десятиліття, тепер можна оцінити його вплив на самооцінку жінок і їхні подружжя. Попри занепокоєння, яке я висловлював у минулому, загальна картина, безумовно, змінилася на краще. Я навіть не сумніваюся, що цей рух виборов для жінок більше поваги та гідности, особливо в бізнесовому світі.

До 1965 року привабливу молоду жінку, яка ходила на роботу, досить часто вважали шматком плоті, іграшкою, якою користалися чоловіки. Сексуальні натяки щодо неї і в її присутності стали майже очікуваними доказами чоловічої сили. Така неповага в різних виявах досі трапляється в буденному житті, але вони менш звичні нині, і жінки знають, що мають право на краще ставлення. Загалом саме завдяки цьому висока самоповага жінок стала здоровим явищем у нашій культурі.

Але також були численні жертви, особливо, коли філософію радикального фемінізму некритично сприймали колишні традиціоналісти. Я згадую тут про обмін ролями і зміни в стилі життя, що часто спостерігається, коли любляча дружина і матір раптом стає «новою жінкою». Ви бачили, як це трапляється – можливо, у вашому колі друзів. Жінка піклується про сім’ю, доглядає за домом, докладає всіх зусиль, щоб вкластися в сімейний бюджет, підтримує чоловіка в його кар’єрі, допомагає в церкві, батьківському комітеті чи лікарні і всіма силами намагається служити Богові. Аж ось за одну ніч (мабуть, так тільки здається) вона цілковито змінюється і стає кимось иншим.

До опису нової ролі найкраще придається характеристика: безмірна гнівливість. Жінка втомилася, що її використовують, зневажають і все це сприймають як належне. Відтепер вам краще запам’ятати: нею не слід попихати. Феміністичні організації та публікації сформували її нову систему цінностей, наче в мозок було завантажено нове програмне забезпечення. Віднині вона передусім хвилюється про себе! Вона думає, що дітям буде добре і без надмірної материнської турботи. Кар’єра тепер поглинає її, і якщо жінка має щось проти роботи чоловіка, то йому доведеться погодитися на компроміс. Вона шаленіє, коли хтось сумнівається в її діях або заперечує її нові переконання. Вже тільки ці слова, які я пишу, розлютили би її. Імовірно, що ставлення до Бога також зміниться. Навіть якщо вона не вважатиме Його антифеміністом, то більшість Його людей, на її думку, саме такі. Вона може відкинути все, у що вона вірила до свого переродження як «нової жінки».

Найсумніший епізод у житті нової жінки пов’язаний із втечею – втечею від своїх дітей – втечею для утвердження нової ідентичности – втечею в обійми иншого чоловіка. Я пригадую одну молоду жінку, за якою я з інтересом спостерігав у період її дитинства та юности. Вона стала королевою на зустрічі шкільних випускників, студенткою коледжу, нареченою і врешті матір’ю. Але діти з’явилися надто швидко. Вона не могла впоратися зі стресом, коли піклувалася про малечу, міняла підгузки і витирала сопливі носи. Я ніколи не забуду погляд в її очах, коли вона казала мені: «Вони зводять мене з розуму!» Але я недооцінював її розчарування до того дня, коли вона зникла. Вона лишила трьох гарненьких дітей і спантеличеного, травмованого чоловіка. Її поведінка змінилася, віра зникла, мораль занепала, а колишня любов загинула. І п’ятеро людей у цій невеликій сім’ї змінилися назавжди.

Що має робити чоловік «нової жінки»? Як він може зарадити гніву і духовному бунту? Знову ж, ризикуючи дати спрощені відповіді на вкрай складні запитання, дозвольте мені перелічити кілька підходів, які придалися для инших:

  1. Ця жінка може мати (і мабуть-таки має) деякі законні скарги, які слід розглянути. Любовна частина нашого рецепта (любов мусить бути тверда) приписує, що дражливі теми треба вичерпно обговорити. Безсумнівно, знайдеться місце для компромісу, співчуття і турботи. Цілком можливо, що чоловік, який готовий вислухати свою дружину, зможе запобігти її перетворенню на «нову жінку».
  2. Коли здійметься буря, вона буде подібна до підліткового бунту. Я маю на увазі, що великий гнів не буде таким інтенсивним завжди, а поступово розвіється. Доти відповідальніша сторона має намагатися пережити кризу, не зруйнувавши стосунків і не знищивши сім’ї.
  3. Особливо агресивна «нова жінка» потребує простору під час періоду невдоволення, і їй його слід надати. Якщо вона захоче жити окремо від сім’ї, то її треба відпустити. Якщо вона не подзвонить, то їй треба дати спокій. Нехай вона відчує свободу, і для цього слід діяти в тому самому дусі, як вже було описано. Відчиніть дверцята її домашньої клітки, але нехай вона летить сама. Як відповідальний і вірний чоловік, я не погоджуся добровільно покинути сім’ю, тільки щоб забезпечити її житлом. Якщо вона дістане постанову суду про моє виселення, тоді відповідальність лежатиме на її плечах.
  4. У певну мить, особливо, якщо йде мова про невірність, буде доречно застосувати принципи твердої любови, описані тут. Потрібні велика мудрість і такт, щоб знати, як і коли сказати: «Досить. Тепер вибирай. Я прийму будь-яке рішення».
  5. Невпинно моліться і шукайте добру пораду.
Попередній запис

Дружина під час фінансової кризи

Наступний запис

Дружина гомосексуаліста