ЧОТИРИ НЕСПОДІВАНИХ НЕЩАСТЯ

Йов 1:13-22

Діти, знайте: кожна віруюча людина перебуває під Божим захистом, тому сатана не може нічого заподіяти Божим дітям без Господнього відома.

Лише отримавши Божий дозвіл заподіяти зло Йову, сатана поспішив зробити його найбільш нещасною людиною. Одного дня всі діти Йова зібралися на бенкет у дім його старшого сина, батька ж і матері з ними не було. У цей час до Йова прибіг його слуга з жахливою новиною: вороги напали на слуг і повбивали всіх, окрім цього посланця, а волів та віслюків забрали собі як здобич. Не встиг договорити цей слуга, як підбіг інший, повідомивши не менш сумну новину: «З неба зійшов Божий вогонь і спалив усіх пастухів та всі отари овець». Неначе змовилися слуги одночасно вразити Йова, бо ось і третій підбіг і повідомив, що халдеї напали й забрали всіх верблюдів, а слуг повбивали, втік лише він.

Таким чином сатана знищив усю худобу, яку мав Йов, та найжахливіше ще було попереду. Не встиг договорили третій посланець, як прийшов слуга з дому старшого сина. Його новина мала просто вбити Йова, бо ось що він сказав: «Коли всі твої сини й доньки зібралися на бенкет у домі старшого сина, аж раптом здійнявся сильний вітер і напер на дім з усіх чотирьох боків. Дім не витримав, обрушившись на голови твоїм дітям, і ніхто з них не врятувався, всі загинули». Знаючи людську природу, сатана обрав найуразливіше місце в житті кожного батька – його дітей.

Чи хтось із вас колись отримував стільки жахливих новин одночасно?! Сатана розраховував, що Йов почне нарікати на Бога і вся його праведність умить розвіється, бо не стало в нього ані дітей, ані слуг, ані худоби, якими Бог благословляв Йова всі ці роки.

Як відреагував на все це Йов? Він встав, поголив свою голову й роздер свій одяг на знак глибокої скорботи і… поклонився Богу, сказавши: «Голим я з’явився на світ, і голим повернуся в землю, коли помру. Господь дав – Господь і взяв; нехай буде благословенне ім’я Господа!»

Які дивовижні слова глибокого смирення перед Богом! Сатана не чекав такого від людини, бо він не любив Господа і не міг уявити, що хтось інший може так щиро і глибоко любити Бога. Для Йова не було такого нещастя, яке б змінило його ставлення до Господа.

Пам’ятайте, діти – коли з вами трапляється якесь нещастя, це не означає, що Бог вас не любить і не знає про це. Але Він завжди з певною метою посилає нам скорботу, хоч ми не завжди розуміємо навіщо.

Йов не знав, чому Бог допустив у його житті такі нещастя, йому навіть на думку не могло прийти, що сатана хоче примусити його проклясти ім’я Господа.

ЗАПИТАННЯ:

  1. Чи може сатана без Божого відома заподіяти людині зло?
  2. Які нещастя трапилися з Йовом?
  3. Як Йов відреагував на жахливі новини?
  4. Коли Бог допускає якесь лихо в нашому житті, чи означає це, що Він нас не любить?
Попередній запис

ІСТОРІЯ ЙОВА

Наступний запис

ЖАХЛИВА ХВОРОБА