ЩАСЛИВИЙ ПОРЯТУНОК

Йов 32:22

Окрім трьох друзів, які прийшли потішити Йова, до нього приходили й інші люди і слухали їхню розмову. Серед слухачів був і молодий чоловік на ім’я Елігу.

Він чув усі слова, які говорили Еліфаз, Біддад та Цофар, і усі відповіді Йова. Елігу був вихованою і праведною людиною, тому він ввічливо вислухав усе, що говорили старші за нього люди. Але в словах тих старших друзів Йова він не знайшов праведної мудрості, тому дуже на них розгнівався. Коли настав слушний момент, Елігу сказав Еліфазу, Біддаду та Цофару: «Я прожив мало на світі, а ви старші: тому я ніяковів і боявся об’явити вам свою думку, допоки я не побачив, що ви не можете дати гідну відповідь Йову». Почувши такі слова, троє друзів замовчали.

Тоді Елігу звернувся до Йова: «Слухай, Йове, слово моє. Навіщо ти сказав: Чистий я і немає в мені гріха чи неправди?» Йов дійсно казав такі слова. Хоч він і вважав себе грішником, але перед друзями наголошував на своїх чеснотах. Викриваючи Йова, Елігу дуже довго говорив про Божу справедливість і людську неправедність.

Коли молодий Елігу закінчив говорити, раптом загримів грім і налетіла буря. Це Господь із бурі почав Сам говорити з Йовом. Жодний із друзів, разом із ними й Елігу, не сказали Йову те, що б Господь схвалив. «Хто то такий, що поради дає нерозумними словами?» – запитав Бог про молодого порадника.

Діти, як важливо давати і слухати мудрі поради, які людина в смиренні перед Господом може вам дати. Але бувають такі складні ситуації, що ніяка людська порада не зможе вам допомогти або потішити. Лише Господь, Творець всесвіту, перед Яким усе відкрито, дасть відповіді на ваші питання і зцілить ваш біль.

«Підпережи-но ти стегна свої, як мужчина, а Я буду питати тебе, ти ж Мені поясни!» – звернувся Господь до Йова. Тепер Бог ставив йому запитання, на які важко було дати відповідь. «Де ти був, коли Я закладав основи землі…, при спільному радінні ранкових зірок, коли всі Сини Божі вигукували, тріумфуючи?» Чи міг Йов відповісти на таке запитання? Його ще й на світі не було, коли Бог творив усесвіт. Потім Бог запитав: «Хто зачинив море ворітьми, щоб воно перебувало на одному місці?»; «Де житло світла і де місце пітьми?»; Чи входив ти до сховищ снігу і граду?»; «Чи знаєш ти, де народжуються краплини роси і дощу?»; «Чи можеш ти виводити зорі?»; «Чи можеш посилати блискавки?»; «Чи можеш порахувати хмарини?»; «Можеш наситити левів у їхніх лігвищах?»; «Хто готує їжу для крука?»; «Чи можеш спостерігати за дикими козами на скелях?»; «Хто випустив дикого віслюка на волю?»; «Чи захоче єдиноріг служити тобі, чи буде він боронувати поле твоє?»; «Це ти дав гарні крила павичеві?»; «А силу коням?»; «Чи за твоїм словом літає орел?»

Господь знав, що Йов не може відповісти на жодне запитання. Навіщо ж Бог запитував про таке Йова? Він хотів показати всю Свою велич і мудрість, щоб Йов сам зрозумів свою неправоту й обмеженість свого знання і мудрості.

Йов сказав: «Ось я нікчемний; що я відповідатиму Тобі? Руку кладу на вуста свої. Одного разу я говорив – і вже не буду». То були мудрі й покірливі слова, Бог продовжив говорити з Йовом.

Людина не може збагнути Божої премудрості, тому Господь навів Йову приклад про відомих йому тварин: бегемота та левіятана. Що більше Господь говорив, то все більше Йов впокорювався. Нарешті він вигукнув: «Знаю, що Ти все можеш. Я зрікаюсь і розкаююся в поросі і попелі».

Коли Господь побачив, що серце Йова набуло правильного стану перед Богом, тоді Він звернувся й до друзів, кажучи до Еліфаза: «Палає гнів Мій на тебе і на твоїх друзів за те, що ви говорили не так справедливо про Мене, як Мій відданий раб Йов. Отже, візьміть собі сім телят і сім баранів, йдіть до раба Мого Йова і принесіть за себе жертви, а раб Мій Йов помолиться за вас».

Як ви гадаєте, чи готовий був Йов молитися за друзів, які образили його? Звісно. Він і до того був людиною праведною, але після розмови з Господом його серце настільки впокорилося і преобразилося, що він легко простив їм усе сказане.

Діти, щоразу, коли ми через читання Біблії та через молитву говоримо з Господом, наші серця також повинні змінюватися, впокорюючись перед Богом. Саме тоді нам буде легко прощати нашим кривдникам і нікому не бажати зла, ми зможемо ревніше виконувати Божі заповіді й жити благочестиво.

Коли друзі Йова принесли жертвоприношення, Йов помолився за них. Бог почув молитву Йова і цієї ж миті зцілив усі його рани, так що тіло стало таким, як було до хвороби.

Господь не лише повернув фізичне здоров’я Йову, але й по великій Своїй милості дав йому вдвічі більше багатство, ніж Йов мав раніше: чотирнадцять тисяч дрібної худоби, шість тисяч верблюдів, тисячу пар великої худоби та тисячу ослиць.

Від дня зцілення Йов прожив ще сто сорок років, і ці роки його життя Бог благословив іще більше, ніж попередні. У них з дружиною народилися ще сім синів і три доньки. Доньки ж були такими гарними, що по всій землі не було кращих.

На очах Йова його діти виросли, створили сім’ї, народили Йову онуків, а ті, створивши свої сім’ї, народили Йову правнуків.

Ось так буває в житті людини, яка всім серцем любить Бога і всю свою надію покладає тільки на нього! Як у щасті, так і в нещасті Йов благословляв Ім’я Господа. Випробувавши віру Йова, Господь рясно-рясно благословив Свого раба.

Давайте і ми з вами покладатимемо всю нашу надію на Бога в радісні дні та в дні нещастя, бо Він добрий і може визволити нас, як колись врятував Йова.

ЗАПИТАННЯ:

  1. Хто такий Елігу і що він говорив Йову?
  2. Що Господь сказав про поради молодого чоловіка?
  3. Що і навіщо Господь запитував у Йова?
  4. Як змінилося життя Йова після розмови з Господом.
Попередній запис

НЕРОЗВАЖЛИВІ ДРУЗІ

Наступний запис

ЗОЛОТИЙ ІДОЛ