Що з цим усім робити?

Чи це погано – весь час думати про секс із дівчатами? Якщо так, то що мені з цим робити?

Почнемо з того, що твоє сексуальне прагнення жінки вписано до твого серця Богом, а не дияволом. Статевий потяг до дівчини не є чимсь гріховним. Це є здоровим і нормальним. Не мусиш почувати себе винним, що відчуваєш цей потяг, оскільки це не є те саме, що пожадливість. Одне те, що ти маєш сильні сексуальні бажання, не чинить тебе нечистим.

Пожадливість є іншою матерією, оскільки це свідомий акт волі, який дозволяє розумові уявляти морально недозволені сексуальні дії. Пожадливість ставиться до особи як до предмету, речі, якою можна користуватися для власної приємності. Це є викривленням любові, яке ніколи не принесе заспокоєння. Недозволені дії в сексуальній сфері – такі, як дошлюбний секс чи фантазування на таку тему, – завжди є чимсь неповним. Ісус прагне, щоб ми мали повноту любові й не продавали себе задешево гріховній пожадливості. Тому Він застерігає нас, що кожний, хто дивиться на жінку з пожаданням, уже вчинив перелюб з нею у своїм серці (див. Мт. 5:28). Говорячи це, Господь нас не засуджує, а закликає. Чини, як святий Павло: «…полонимо всяке знання на послух Христові» (2Кор. 10:5).

Щодо того, аби впоратися із хтивими думками, раджу тобі те, що вже писав в іншому місці: якщо маєш аморальні друковані, відео чи то музичні матеріали, викинь їх. Зроби себе людиною молитви. Будь до себе терпеливий. Нечисті думки, напевно, приходитимуть – на день, на хвилю, на одну мить. Не вимагай від себе відразу забагато. Чистота серця також не означає, що ніколи не матимеш спокус або що перестанеш бути привабливим для інших. Є такі, що вважають себе чистими, бо не мають сильних бажань або тому, що їм ніколи не траплялося нагоди займатися з дівчиною чимось нечистим. Це не чистота. Щоб бути чистим – треба зусилля волі, аби любити, а не просто не мати сексуальних бажань.

Одним зі способів зростати в чистоті є подяка за красу жінок. Пожадливість не втримається там, де є справжня вдячність. Тому, коли побачиш привабливу жінку, замість того щоб уявляти її як спокусу, подякуй Богові за те, що Він створив жінок такими прекрасними. Уся краса – від Бога. Отже, дозволь красі кожної жінки нагадувати тобі про безмежно вищу красу, яка чекає на тебе в небі, якщо тільки залишишся вірним. Чинячи так, звернеш своє серце до Бога, в іншому ж разі можеш увійти в спокусу й віддалитися від Нього. Тільки застерігаю: я тобі не радив задивлятися на жінку й витрачати по півгодини на подячну молитву або видивлятися красивіших жінок, щоб мати більше нагод подякувати за них. Просто подякуй за жіночу красу, коли її бачиш, а по тому повертайся до своїх занять.

Бог просить у тебе лише того, щоб ти був Йому вірним, коли Він цієї хвилі являє Себе перед тобою. Він любить тебе й обдарує тебе благодаттю, якої ти потребуєш для того, щоб зберегти чистоту. У міру зростання контролю над своїми думками набудеш також і більшого контролю над своїм тілом. «Досягла вас спроба не інша, тільки людська; але вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її» (1Кор. 10:13).

Як я міг би поширювати це свідчення про чистоту в нашій школі?

Можу порадити тобі три способи. По-перше, молися та пости в намірах за свою школу. У Євангелії від Марка Ісус говорить, що деякі люди можуть бути зцілені з їхніх духовних хвороб лише молитвою та постом інших людей (див. Мр. 9:29).

По-друге, одним із найдієвіших способів поширити вчення про чистоту, який тобі доступний, є життя нею. Це тому, що чистотою легше заразитися, ніж навчитися її з теорії. Святий Франциск говорив: «Завжди проголошуй Євангеліє. Коли це необхідно, використовуй слова». Твоє тихе свідчення має йти першим. Якщо з кимось зустрічаєшся, переконайся, чи дійсно Бог є в центрі цих взаємин, – тоді твої товариші зможуть бачити, якими радісними можуть бути стосунки, що спираються на Христа. Навіть якщо ти ні до кого не ходиш на побачення, твоє свідчення чистоти залишається так само сильним. Говорячи словами святого Павла: «Нехай молодим твоїм віком ніхто не гордує, але будь зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистості!» (1Тим. 4:12).

Цей світ має серйозні сумніви в тому, що чистота може існувати в житті та стосунках сучасних людей. Він не хоче вірити, що двоє молодих людей, які шалено одне в одного закохані, можуть опиратися спокусі. Світ не розуміє, що, поки пара має мотивацію, – а мотивацією є справжня любов, – це цілком реально. I не просто реально: за спостереженням Mary Beth Bonacci, пари, які живуть у чистоті, «легше полишали неправильні зв’язки, приймали кращі рішення про одруження й загалом були щасливіші»[1]. Тому будь світлом для світу. Твоя школа має пересвідчитися, що ми обираємо чистоту не через страх заразитися венеричною хворобою і не через побоювання небажаної вагітності.

Кожен знає, якою пропагандою із сексуальним підтекстом бомбардують нашу свідомість на всіх телеканалах та радіостанціях. Навколо нас стоїть суцільний лемент на тему «сексуальної свободи». На жаль, протиставляється всій цій вседозволеності часто лише таке навчання про чистоту, яке подають короткими закликами, як-от: «Просто скажи ні», «Справжня любов чекає», «Стримуйся». Усі ці слова є добрими, але враження від них може бути таким, ніби чистота – це система обмежень. Це може нічого не говорити особам, які знають лише «любов швидкого приготування» та прив’язаність, яка твориться з чисто тілесних стосунків. Тому свідчення чистоти має бути відновлене так, щоб кожен міг бачити ясний та очевидний зв’язок між справжньою любов’ю, цілковитою свободою та чистотою. Тут не йдеться про профілактику інфекцій. Мова йде про кращий вид любові. І найважливіше – про прагнення неба для коханої людини.

По-третє, для поширення цього навчання пропонував би тобі заснувати в школі Осередок Чистої Любові. Це не має бути група засмучених через власну стриманість, а апостолят, який безстрашно проголошуватиме послання чистоти. Завдяки осередкові ви зможете встановлювати контакти з іншими учнями, які теж прагнуть жити в чистоті, та реалізовувати заходи й проекти для переміни вашого навчального закладу. Деякі форми діяльності передбачають відвідини інших шкіл у вашій місцевості та поширення науки про чистоту серед молодших учнів.

Одна дівчина, після того як вислухала бесіду на тему сексуальної чистоти, сказала: «Я згодна з усім, що ти говориш. Я знаю, що більшість моїх друзів теж погодилися б з усім цим. Це все важливо й правильно. Тільки ніхто з моїх знайомих так не живе. Не знаю, чи вистачить у мене сили бути отією першою. Може, якби ми почали так жити відразу цілою нашою групою…»[2]. Оце й буде твоїм завданням: створити оточення, в якому легко бути правильним, атмосферу, яка сприятиме чистоті. Як говорила св. Катерина Сієнська, «коли станете тим, чим маєте бути, запалите цілий світ!»

КІНЕЦЬ


[1] Digest of Education Statistics Tables and Figures, 2005. The National Center for Education Statistics, U.S. Department of Education.

[2] W. Shalit. A Return to Modesty, 229.

Попередній запис

Важливість скромності

Наступний запис

Запрошення