Що сталося з Марією після смерти Ісуса?

У Біблії ми знаходимо два елементи відповіді на це запитання: перш за все Марія стояла біля хреста. Ісус довірив опіку над нею святому Іванові, єдиному з апостолів, який не втік (Ів. 19:25-27). Крім того, у час між вознесенням (коли Ісус повернувся до Отця) та П’ятдесятницею (коли апостоли приймають Святого Духа), Марія молилась разом з Його учнями за зачиненими дверима зі страху перед юдеями (Дії 1:12-14). З чого можна зробити наступні висновки: Марія увійшла в першу спільноту християн, а апостол Іван забрав її до себе.

Традиція переповідає нам інші деталі, але вже з меншою певністю. Так, святий Ігнатій Лойола вважає: навіть якщо про це не написано в Євангеліях, воскреслий Ісус з’явився насамперед до Своєї Матері. Також розповідають, що Марія супроводжувала апостола Івана в Ефес, де він і написав четверте Євангеліє. Розповідають, що там вона мирно померла, говорять не про смерть, а про «успення», і з того часу християни вважають, що вона перебуває біля свого воскреслого Сина в небесній славі. Саме цю подію і святкують 15 серпня[1] в празник Успення.

Можливо, варто також згадати, що оскільки Марія перебувала в молитві разом з учнями Христа в очікуванні П’ятдесятниці, Вона й зараз перебуває серед віруючих, долучаючись до їхньої молитви. Та, яка привела Бога на світ, сьогодні перебуває в Небі разом з Ним. Там вона молиться з усіма людьми, смиренними грішниками…


[1] За римо-католицьким календарем. Православні вшановують цю подію 28 серпня. – Примітка перекладача.

Попередній запис

Що означає: Марія народилась у благодаті?

Наступний запис

Яке значення мають з’явлення Пресвятої Богородиці?