“ІДИ ЗА МНОЮ!”

«А коли Ісус звідти проходив, побачив чоловіка, на ймення Матвія, що сидів на митниці, та й каже йому: Іди за Мною! Той устав, і пішов услід за Ним». (Мт. 9:9).

«Іди за Мною!» – оцими словами Ісус звернувся одного разу до митника Матвія, і «той устав, і пішов слідом за Ним». «Іди за Мною!» – цим закликом Ісус звертається і сьогодні до кожної людини, особливо молодої людини. Але як? Коли? Куди… я можу йти за Ісусом? Ми запитуємо, хочемо зрозуміти, робимо помилки, часто губимося і збиваємося з вірного шляху, але не втомлюємося шукати.

Багато людей шукає свою дорогу в житті. Багато молодих дівчат та юнаків ставлять важливі запитання про сенс та мету свого існування. Більшість з них шукають свій шлях, намагаються збагнути свою місію, особисте завдання, й тим самим віднайти власне покликання, своє місце у світі. Час молодості є часом пошуку. Молодість також є періодом найважливіших рішень та постанов стосовно стану життя, вибору власної професії та фаху в житті. Від рішень, прийнятих у молодості, залежить усе майбутнє людини.

Отож… Хто я? Звідки я прийшов? Куди прямую? Чому живу? Для чого живу? Навіщо я прийшов у цей світ? Рано чи пізно кожна людина ставить собі ці або подібні запитання. Це запитання про сенс та мету особистого існування. Кожен з нас роздумує над своїм життям, пробує знайти свою власну дорогу і запитує Господа, яке його покликання в цьому житті? Насправді, саме такі запитання спонукають нас вибрати власний стан життя, віднайти своє покликання і дати особисту відповідь Богові на Його дружнє звернення – «Іди за Мною!».

Покликання – це завжди зустріч та діалог двох – того хто кличе і того, хто відповідає на заклик. Покликання – це діалог між Богом та людиною. Господь має для кожної людини особливий план, підготовлений саме для неї. Цей план Він об’являє тільки їй одній і до його виконання запрошує тільки її єдину. Кожне покликання – це явище дуже індивідуальне і ніколи не випадкове. Нарешті, покликання це прийняття Божого запрошення, це відважна відповідь людини на люблячий заклик Господа – «Іди за Мною!».

Хто може порахувати всі дороги, всі способи, якими Господь кличе? Іноді покликання приходить раптово і несподівано, «як грім серед ясного неба», іноді через довгі роздуми та переживання. Покликання – це здатність почути голос Божий серед мільйонів інших голосів. Буває що до голосу покликання потрібно прислухатися в пронизливій тиші, адже тільки в такій тиші, людина здатна почути ніжне запрошення Господа – «Іди за Мною!».

Сьогодні ми живемо в суспільстві, яке виховує людину без покликання. Сучасна молода особа переживає велику кризу в розпізнаванні та виборі власного покликання. Соціологи часто порівнюють життя молодої людини до великого супермаркету, в якому знаходиться багато різних продуктів, перемішаних між собою, і буває дуже важко вибрати. Отож у цій книзі бажаємо розглянути одне з найважливіших, а можливо, найважливішого з питань в житті – питання вибору особистого покликання та власного стану життя.

Мандруючи таїнством покликання, спробуємо відшукати – що таке покликання? Що означає вислів розпізнавання покликання? Як правильно робити це розпізнавання? Як прийняти та реалізовувати своє покликання? І врешті решт, як зберегти повсякчасну вірність та відданість власному покликанню? Але перш за все цією книгою бажаємо відповісти на запитання: як людині розпізнати власне покликання сьогодні?

Вживаючи термін «покликання», розуміємо заклик, що його звертає Бог до кожної людини, запрошуючи її до певного стану життя та до визначеного напрямку в житті. Щодо стану життя, то Церква навчає, що існують два основні стани: стан одружений і стан неодружений. Більшість християн реалізують своє покликання в подружньому стані, однак є також чимало тих кого Бог запрошує до стану неодруженого, який людина вибирає в монашому житті.

Щоби краще зрозуміти тематику покликання, ми поділимо її на три окремі періоди, які розглянемо в трьох різних частинах книги. На початку дослідимо покликання, як таїнство Божого заклику, яким Бог звертається до кожної окремої людини. Одночасно в цій першій частині представимо загальні покликання, якими Бог запрошує кожну людину до життя та до святості, а також особисте покликання, тобто покликання до певного стану життя.

В другій частині спробуємо розглянути тему розпізнавання покликання. Кажучи «розпізнавання покликання», маємо на увазі певний процес та певний етап життя, який проходить людина на шляху пізнання Божого заклику, вибору власного стану та місця в житті.

І нарешті, у третій частині продемонструємо важливість відповіді, яку людина покликана дати Богові на Його заклик. Наслідком такої відповіді є завжди рішучий та остаточний вибір, що його має зробити кожна людина. Власне, цей вибір і стає для людини вибором особистого покликання та стану життя, в якому відтепер вона дозріватиме та розвиватиметься.

Попередній запис

МОЛИТВА ПРОСЛАВЛЕННЯ КРОВІ ХРИСТОВОЇ

Наступний запис

ТЕМА ПОКЛИКАННЯ В БІБЛІЇ