ІСТОРІЯ ЯКОВА

Буття 23, 26, 27, 28

Авраам і Сарра жили ще довго і постаріли разом. Прийшов час, і першою померла Сарра. Авраам захотів поховати її в ханаанському краї. Для цього він купив ділянку землі, де була печера, і там поховав свою дружину. Згодом помер й Авраам і був похований у тій самій печері, поряд із Саррою.

Ще коли Авраам був живий, він згідно з волею Божою обрав своєму сину Ісаку дружину – її звали Ревека. Минув деякий час і в Ісака з Ревекою народилися два сини – Ісав і Яків. Ці хлопчики були близнюками, але сильно відрізнялися один від одного характером і зовні.

Як виріс Ісав, то став мисливцем. Він мав стріли і лук, з якими ходив до лісу на полювання дичини. Коли ж приносив здобич додому, то пригощав нею свого батька Ісака. За це батько дужче любив Ісава. А Яків був мирною людиною, він любив своїх батьків, а ще більше любив Бога і часто розмовляв із Ним у молитві. Цей був улюбленцем Ревеки.

Одного разу Ісав прийшов із полювання дуже-дуже втомленим. Коли він побачив, що Яків приготував страву з сочевиці, то благав дати йому поїсти, бо помирав із голоду. І сказав йому Яків: «Продай же нині мені своє первородство». Ісав не довго думаючи, знехтував своїм первородством заради їжі і продав його.

Батько Ісак уже став старою людиною й почав сліпнути, тож як відчув, що скоро помре, надумав дати своє благословення старшому сину. Тоді він попросив Ісава зловити дичину й приготувати улюблену страву батька, щоб той скуштував і благословив сина. Цю розмову почула Ревека, і коли Ісав пішов полювати, вона допомогла Якову обманути батька і отримати благословення, яке батько обіцяв Ісаву. Але ж ми пам’ятаємо, що Ісав уже продав своє первородство Якову, тільки про це не знав батько. Таким чином благословення дісталося Якову і пробувало на ньому.

Коли ж Ісав повернувся і дізнався, що сталося, він так сильно розгнівався на брата свого, що вирішив вбити Якова після смерті їхнього батька.

Мати ж чула все це і злякалася за свого улюбленця. Тоді Ревека покликала до себе Якова і сказала йому: «Ось Ісав, брат твій, хоче вбити тебе, і тепер послухай моїх слів: вставай і тікай до Лавана, мого брата, і залишайся деякий час у нього, допоки вгамується лють брата твого. Я повідомлю тобі, коли ти зможеш повернутися».

Яків послухався маминої поради. Коли ж прощався з батьком, той ще раз поблагословив Якова, наказав іти до Лавана і там знайти собі дружину. І пішов Яків, не взявши з собою нічого. Коли ніч застала його в дорозі, він заночував просто неба, на голій землі, підклавши під голову перший-ліпший камінь. Тільки-но уявіть собі, камінь – замість подушки! Ви б змогли заснути? А Яків був таким засмученим і втомленим, що відразу ж пірнув у сон.

Бог знав, як важко було на душі в Якова, тому послав йому сновидіння. І ось, наснилася Якову драбина, що стояла на землі, а верх її торкався неба – нею піднімалися й спускалися ангели Божі. Потім Яків почув голос Господа: «Я Господь, Бог Авраама, батька твого, і Бог Ісака. Земля, на якій ти лежиш, Я дам її тобі та нащадкам твоїм». І пообіцяв Бог, що Він буде з Яковом, куди б той не пішов, і поверне його до цієї землі. А ми з вами вже знаємо, що Господь завжди виконує все, що обіцяє!

Коли Яків прокинувся, то зрозумів, що на цьому місці пробуває Господь. І взяв юнак камінь, на якому спав, і поставив його як пам’ятник. «І склав Яків обітницю, говорячи: Коли Бог буде зо мною, і буде мене пильнувати на цій дорозі, якою ходжу, і дасть мені хліба їсти та одежу вдягнутись, і я з миром вернуся до дому батька свого, то Господь буде мені Богом, і цей камінь, що я поставив за пам’ятника, буде домом Божим. І зо всього, що даси Ти мені, я, щодо десятини, дам десятину Тобі!» (Бут. 28:20-22).

Яків був упевнений – Бог потурбується про нього і поверне його додому, бо пообіцяв це йому.

Бог турбується і про вас, дітки, бо бачить, що ви Його любите. «Бо очі Господні – до праведних, а вуха Його – до їхніх прохань» (1 Петр. 3:12).

ЗАПИТАННЯ:

  1. Як звали дружину Ісака?
  2. Чим відрізнялися Ісав і Яків?
  3. Чому Ісав хотів убити брата ?
  4. Що Бог пообіцяв Якову вві сні? А що Яків – Богу, коли прокинувся вранці?
Попередній запис

ЖАХЛИВА РУЙНАЦІЯ

Наступний запис

ТРИВАЛА МАНДРІВКА