Ісус був юдеєм… Чому ж християни – не юдеї?

Звичайно, християни сповідують не ту ж саму релігію, що Ісус, але слід зрозуміти, як відбулась ця зміна.

У день Преображення Ісус піднявся на гору, щоб помолитися там разом з Петром, Яковом та Іваном. Вони побачили Його преображеним, огорненим яскравим сяйвом. Він розмовляв з Мойсеєм та Іллею: таким чином, Ісус вписується до постатей зі Старого Заповіту, який у цьому випадку представлений Мойсеєм та Іллею – двома з найвизначніших осіб юдейської релігії.

Отже, Ісус належав до юдейської релігії. Але Він хотів оновити цю релігію зсередини, очистити її, закликати Своїх співвітчизників краще прислухатися до голосу пророків. Однак Його заклики почули не всі. Тому все закінчилось розп’яттям на хресті. Зранку в день Пасхи декілька жінок та учні стали поволі усвідомлювати, що Він живий, що Бог, через воскресення, визнав рацію за Ним. Вони залишилися юдеями, водночас вірячи в воскресення Христа. Але вони все більше й більше стали зазнавати утисків. Степана, одного з найперших Його учнів, було побито камінням (Дії 7:54-60). Апостола Якова, брата Івана, було страчено мечем (Дії 12:2). Близько 70-го року всіх їх було вигнано з синагог.

Ісусове послання стало приваблювати все більше не-євреїв, язичників. Вони приєдналися до тих людей з Антіохії, що на території сучасної Туреччини, яких вперше було названо «християнами», тобто послідовниками Христа. Так християнство та юдаїзм, на жаль, поступово розділилися. Але вони мають спільні релігійні корені.

Попередній запис

Чи залишається вільною людина, якщо вона повинна підкорятися Богові?

Наступний запис

Чому існує багато релігій?