2 Тимофія 4:1-5 – Суд близько – так продовжуй свою службу

«Отже, я свідкую тобі перед Богом і Христом Ісусом, що Він має судити живих і мертвих за Свого приходу та за Свого Царства. Проповідуй Слово, допоминайся вчасно-невчасно, докоряй, забороняй, переконуй з терпеливістю та з наукою. Настане бо час, коли здорової науки не будуть триматись, але за своїми пожадливостями виберуть собі вчителів, щоб вони їхні вуха влещували. Вони слух свій від правди відвернуть та до байок нахиляться. Але ти будь пильний у всьому, терпи лихо, виконуй працю благовісника, сповняй свою службу.»

Якось одним спекотним літнім днем я інспектував письмовий іспит. Я бачив втомлених випускників; це був четвертий або п’ятий іспит, який вони вже здавали цього тижня, і за ним мав відбутися ще один. На вулиці яскраво світило сонце; там їх друзі нетерпляче чекали, коли вони, нарешті, закінчать. Стрілки на великому настінному годиннику повільно рухалися до закінчення лімітного часу.

«У вас є ще десять хвилин». Щойно мій голос порушив тишу, я спостерігав за обличчями в кімнаті. Як завжди, були дві дуже різні реакції. Дехто з випускників з полегшенням зітхали, посміхалися і смачно потягувалися. Призначений час добігав кінця; усі завдання були виконані. Інші підняли брови, глибоко зітхнули і почали писати ще швидше, ніж робили до цього. Залишилося тільки десять хвилин! Краще закінчити есе. Не можна гаяти часу.

Іспит – дивна річ. Дехто з тих, хто розслабився, мабуть, знав, що робив. Дехто з тих, хто писав швидше, можливо, був дезорганізований і просто намагався викласти усе, що знав, у марній надії, що екзаменаторам може сподобатися хоч щось з написаного. Але я підозрював, коли оглядав клас, що перша група просто відмовлялася працювати, тоді як другі були тими, хто найкраще використовував час.

На задньому плані Павлового життя був як би годинник, що цокає, і він хоче, щоб у Тимофія було так само. Ісус вже зведений на престол як Цар світу, і одного разу ми побачимо Його царське з’явлення, у той час, коли цілий світ триматиме відповідь. Ми не знаємо – ми ніколи не знаємо – як близько ми підійшли до останніх часів. Але ми покликані жити як люди, що готові дати звіт, готові до обстеження, оцінки і суду. Для деяких це, можливо, означало наступне: «О, чудово, це скоро станеться, тому ми також можемо припинити працювати і все кинути». Павло розповідав про таку ситуацію в обох посланнях, адресованих до солунян. Тут він переконує Тимофія, що, оскільки суд буде скоро, важливо продовжити свою діяльність.

Його опис завдання Тимофія тісно пов’язаний з попереднім уривком, де він говорить про завдання, для яких корисна Біблія. Тимофій повинен «проповідувати Слово»; як завжди, «Слово» тут означає не лише «Біблію», хоча воно її включає. «Слово» постійно відноситься до християнської Звістки, проповіді про Ісуса як про Господа, яке саме по собі вкорінене у Священному Писанні Ізраїлю – єдиній «Біблії», яка була в перших християн. Також воно означало – зосередитися на проголошенні того, що сталося з Ісусом, наполегливо доводячи, що, завдяки Своєму воскресінню, Ісус тепер поставлений Царем і Володарем.

Крім того, Тимофій повинен продовжувати виконувати це завдання, незалежно від того відповідний або ні зараз момент. Як учитель і проповідник я знаю, що деякі дні відповідними не здаються. Ви можете не завжди звертати на це увагу; але іноді вимовити навіть найпростішу проповідь, провести популярну бесіду або наставити когось стає дійсно важким. Ви вимушені видавлювати слова. У такі дні здається, що немає жодних сил; чи, ще гірше, є негативна сила, яка діє проти вас. А в інший час по-іншому: слова течуть легко, одне з другим узгоджується, ви відчуваєте, як невимушено ллється ваша мова. Є багато різних причин, чому говорити іноді буває важко: політичний тиск зовні або зсередини – в общині, нездорова або здорова духовна обстановка (чи багато церква молилася за вас, коли ви готувалися?), невирішений конфлікт або злість серед пастви. Але як просто в такому випадку проповідникам відступити, перестати намагатися вести своїх підопічних до подальшого досягнення істини, до нового розуміння, звести служіння Слова до рівня декількох незв’язаних роздумів, щоб у результаті помітити, що нікому ці проповіді не потрібні. І також – як просто проповідникові, який знає, що те, що він повинен сказати, не сподобається деяким членам церкви або посіє якесь занепокоєння: «А раптом місцевій адміністрації це стане відомо», – скоротити зміст вчення до загальних місць. У Павла, звичайно, такого не було. Продовжуйте проповідувати, незалежно від того, відповідний зараз час чи ні!

Ми знаємо з декількох зауважень Павла і тут, і в Першому посланні до Коринтян, що Тимофій був молодий і, можливо, міг соромитися або хвилюватися. Йому, поза сумнівом, потрібна була ця порада. Ми, ймовірно, усі знаємо людей, які нав’язують себе і свою думку нахабно або навіть агресивно кожному, з ким вони зустрічаються. Деякі християни, на жаль, такі, і іноді вони виправдовують свою поведінку, вказуючи на тексти, подібні до цього. Кожен з нас повинен вирішити, до якої категорії ми відносимося, і, отже, яка настанова для нас підходить. Можливо, краще практичне правило: якщо ви відчуваєте тиск, щоб ослабити або скоротити ваше послання, вам, вірогідно, потрібна ця порада, тоді як, якщо ви згораєте від нетерпіння, щоб вийти і вдарити людей Біблією по голові, можливо, Бог закликає вас зробити зворотне. Але, можливо, ви використовуєте вашу віру як виправдання, щоб потурати своїй агресивній натурі. Кінець вірша 2 дуже важливий. Учитель або проповідник повинні не лише учити тим або іншим правилам. Він повинен усі ясно пояснювати «з терпеливістю та з наукою». Слово «наука» – часто вживається як синонім для поняття «проповідь», але сенс цього уривка такий: треба не просто докоряти людям, попереджати їх про небезпеки їх нинішніх уявлень або поведінки, або підбадьорювати їх продовжувати слідувати особливим шляхом. Ви повинні пояснити, чому це важливо, підкріпити ваші слова здоровим вченням, глибоко досліджувати свою тему. Усе це дає терпеливість – те, чого, можливо, немає в агресивного або грубого учителя.

Павло тепер сам попереджає Тимофія. Це попередження пояснює, чому учневі апостола треба продовжувати терпляче учити. Дуже скоро люди в християнській общині відвертатимуться від того вчення, яке може зробити їх здоровими і сильними у вірі і підтримуватиме їх у цьому стані. Як люди, яким їх лікарі веліли дотримуватися особливої дієти, вони виявлять, що половина їх улюбленої їжі не входить у раціон, і тому шукатимуть інших лікарів, які дозволятимуть їм їсти і пити те, що їм подобається. На заході є багато людей, які ходять з однієї церкви в другу, намагаючись знайти проповідників, які скажуть їм те, що ці люди давно хочуть почути, – що в них все гаразд, що їм не треба знати більше, що вони не повинні змінювати свою поведінку або коритися всім тим правилам і, можливо, зокрема, що вони не повинні вірити всім тим старим небилицям про Ісуса, усім історіям, які ви знаходите в євангеліях, бо є різні історії, різні Євангелія, різні погляди на Ісуса і на світ. Це – те, що люди часто хочуть почути, і вони шукатимуть це, поки не знайдуть. Тоді (думають вони) вони можуть заспокоїтися. І церква наближається до дня царського з’явлення Ісуса, не усвідомлюючи, що їй також можуть бути пред’явлені звинувачення.

Тимофій повинен знати про цю небезпеку і твердо триматися своїй лінії. Вірш 5 – тверезе, реалістичне твердження, що таке християнське служіння. Ви отримали особливе покликання; продовжуйте наслідувати його. Зберігайте рівновагу. Це може бути час від часу тяжким або болючим, але вам ніхто не гарантував легке життя. Продовжуйте проповідувати про Ісуса як про Господа. Те, що вимагається від вас – не досягти успіху, як його розуміє світ, але залишатися вірними і наполегливими.

Попередній запис

2 Тимофія 3:10-17 – Продовжуй вивчати Писання!

Наступний запис

2 Тимофія 4:6-8 – Очікування вінка