Бути лідером сім’ї

Однією з ролей, яку мають чоловіки і яка була на них покладена Богом (див. Бут. 3:16, 1Кор. 11:3, Еф. 5:23), є роль духовного лідера своїх сімей. Ось тут я багато років називав чоловіків «духовними ганчірками». Багато чоловіків дозволило своїм дружинам бути духовними лідерами їхніх сімей, однак не так це створював Бог. Це не означає, що ти є лідером над своєю дружиною та в своїй сім’ї, це означає, що як і Ісус Христос, ти є лідером у служінні своїй сім’ї. Ми про це коротко говорили в попередніх розділах, але нам необхідно ближче подивитися на те, що це означає.

По-перше: це означає, що ти повинен бути лідером у своїй сім’ї своїм прикладом. Ти повинен бути чоловіком молитви. Адже лишень як син, який слухає свого Небесного Отця, ти можеш здійснити волю Отця у своїй сім’ї. Ти не можеш бути добрим і правдивим лідером, якщо не є правдивим і добрим послідовником. Ти повинен щодня проводити відведений час у молитві з Богом, а тоді вести свою сім’ю в молитві. Чи є в тебе відведений щоденний час із сім’єю на молитву? О ні, молитовної подяки перед їжею недостатньо.

Тобі потрібно бути духовним лідером, чоловіком пожертви. Ти існуєш для того, щоб видати своє життя за інших, як це зробив Ісус. Якщо ти одружений, це означає, що передусім віддаєш своє життя за свою сім’ю.

Якщо ти неодружений, тоді покликаний до того, щоб віддавати своє життя за тих, із ким ти працюєш та живеш та з ким проводиш свій день. Ти покликаний до того, щоб бути прикладом Христа для світу. Коли люди бачать тебе, чи бачать вони Ісуса Христа?

Дехто з вас покликаний до духовного лідерства через те, щоб бути священиком Ісуса Христа! Немає нічого кращого! Якщо ти одинак, чи є ти достатньо мужнім, щоб подумати про те, чи не закликає тебе Ісус до священства? Нам так сильно потрібні священики. Колись я запитав одного хлопця, чи не хоче він бути священиком і почув відповідь: «Нізащо, отче; я буду лікарем!» Я спитав: «А чому зупинятися на півдорозі?» Він здивовано подивився на мене. Тоді я пояснив: «Якщо ти станеш лікарем, зможеш допомагати людям залишатися живими, можливо, на сто років; а як священик зможеш допомагати людям жити вічно!» Тому прошу, молися про це, лише справжній чоловік може стати священиком, це не буде легке життя, але життя, яке зможе змінювати світ для Христа. Це лиш думка!

Якщо ти одружений, тоді другий спосіб, в який тобі необхідно бути духовним лідером, є спальня. Я люблю нагадувати чоловікам, що найпершою річчю, яку нам заповідає Бог після нашого сотворення є те, що Він сказав у Книзі Буття 1:28: «Плодіться й розмножуйтеся». Найпершою заповіддю Бога до нас було мати статеві стосунки для того, щоб мати дітей. Хіба це не чудово? Так Бог виявляє нам, чому Він створив секс. Панове, секс було створено не лише для того, щоб ви могли мати збудження і задоволення зі своєю дружиною.

Безперечно, задоволення є частиною цього, однак причиною, з якої Бог дав тобі тіло, здатне на статеве життя, є зростати та множитися. Основною метою сексу є взаємна любов та дітонародження. Бог створив секс, і Він, а не ти, вирішує для чого він. Ти повинен бути відкритим до життя у своєму любовному житті.

У статевому акті чоловік є давачем, так? Він є давачем свого сімені. Ти коли-небудь розмірковував про те, що саме це означає? Ні? Ну, тоді давай зараз це зробимо. Коли чоловік дає дружині своє сім’я, він їй каже: «Я даю тобі своє життя. У моєму сімені є все, чим я є». Жінка відкривається чоловікові та віддається йому. Як давачі, чоловіки роблять самопожертву. Ми покликані бути побудником, давачем, тим, хто віддає усе в любові. У цьому полягає краса того, як Бог створив секс. Він зробив статевий акт актом самопожертви.

Це є однією з причин, чому штучний контроль народжуваності є брехнею. Якщо ти використовуєш штучні засоби, такі як презерватив, ти кажеш: «Ось, люба, я не даю тобі того, що всередині мене. Я в цю мить хочу лиш задоволення, але не хочу дати тобі все, чим є».

У Книзі Буття розповідається про гріх онанізму. Колись була така традиція, що якщо чоловік помирав бездітним, тоді його брат мусив взяти його дружину. Одна жінка виходила заміж шість чи сім разів, і кожен з її чоловіків помирав. Останній брат, Онан, з якоїсь причини не хотів мати дітей із дружиною свого брата, отож коли він мав із нею зносини, виливав сім’я на землю. Це називається гріх онанізму. Бог негайно вбив його, бо Онан не ділився тим, що було в нього всередині. Він не віддавав усього своїй дружині. Так само штучний контроль народжуваності усуває повну самопожертву. Секс згідно з Божою волею означає казати: «Добре, я віддам себе тобі, а тоді ми побачимо, куди нас приведе Бог». Це не означає, що ти повинен мати двадцять дітей, але це означає, що ти повинен співпрацювати з Богом і питати в Нього, скільки Він хоче, щоб у тебе було дітей.

Чоловіки є дуже сексуальними істотами, і через їм необхідно роздумувати про своє статеве життя. «Що означає бути сексуальною особою?», «Як Бог хоче, щоб я використовував своє статеве життя на Його славу?», «Як я покликаний стримувати себе в статевому плані?», «Як я можу запросити Творця сексу в сам акт, створений Ним?», «Як я виступаю Божим знаряддям, коли займаюся коханням зі своєю дружиною?» Усі ці запитання слід досліджувати, якщо ти прагнеш зростати в тому, щоб бути таким чоловіком, яким був створений.

Якщо ти хочеш мати чудовий секс зі своєю дружиною, молися зі своєю дружиною перед тим, як кохатися з нею. Я знаю, зараз ти кажеш: «Отче, а ви не думаєте, що це зіпсує ту мить?» Ні, не зіпсує. Панове, якщо ви думаєте, що молитва з дружиною перед коханням зіпсує ту мить, тоді ви не знаєте, що таке секс або молитва! Ви запрошуєте Бога, Який створив секс, бути частинкою тієї миті. Отож я заохочую вас молитися з дружиною перед сексом. Будь-яка собака може зайнятися сексом, і нічого з того; але лише правдивий чоловік може поділитися зі своєю дружиною своєю душею, що завжди включає в себе участь у таїнстві Бога. Спробуйте!

Робіть кожен статевий акт зі своєю дружиною актом чистоти та самовіддання. Бог не створив секс, щоб бути похітливими. Саме тому Адам і Єва могли бути нагими, не соромлячись одне одного. Вони обоє більше переймалися тим, щоб віддавати свої життя заради добра другого, аніж тим, щоб отримати для себе насолоду. Він створив секс, щоб секс був даруванням себе, де людина завжди більше турбується про іншого. Як говориться в старому афоризмі: «Любов завжди хоче давати; похіть завжди хоче отримувати!» Ви перебуваєте в любові чи в похоті зі своєю дружиною?

Однак відповідальність чоловіка виходить за межі спальні.

Нині чоловіки часто не хочуть приймати відповідальності за власні вчинки. У цьому, звичайно, немає нічого нового. Адам зробив те ж саме в Книзі Буття, коли поклав вину за все гріхопадіння на свою дружину Єву. В Книзі Буття 3:12 він каже: «Жінка, що дав Ти її, щоб зо мною була, вона подала мені з того дерева, і я їв». Зауважте, як Адам навіть намагається звинуватити Самого Бога, коли каже: «…що дав Ти її, щоб зо мною була».

Як ми згадували в розділі V, щоб бути чоловіком Божим, тобі необхідно приймати відповідальність за свої вчинки! Це означає, що ти повинен припинити покладати вину на суспільство, на своє минуле, на свого керівника, на свою сім’ю чи на Бога і почати приймати власність того факту, що ти перебуваєш там, де сьогодні перебуваєш, через рішення, які ти зробив! Час настав, панове!

Коли ти це зробиш, це буде справді доброю новиною, бо тепер зможеш робити щось разом із Богом для того, щоб творити краще майбутнє. Але почни зараз. Прийми на себе відповідальність за своє життя і передай його Ісусу Христу! Він визволить тебе від тебе самого і допоможе тобі бути чоловіком, яким ти покликаний бути, але лишень якщо змиришся з цим і припиниш винуватити усіх, крім себе.

Коли ти передаси усе своє життя Христу і попросиш Його зробити тебе правдивим чоловіком, тоді Він почне з того, щоб повернути тебе до Свого Отця. Саме тут Він навчився бути чоловіком, люблячи Свого Отця. Ісус сказав: «Та щоб світ зрозумів, що люблю Я Отця, і як Отець наказав Мені, так роблю» (Ів. 14:31). Коли ти вирішуєш, що ти дивитимешся на Бога, а не на світ, і робитимеш так, як Він заповідає, тоді починаєш жити так, як жив Ісус.

Попередній запис

Створені на подобу Божу

Наступний запис

Чоловік за Божим серцем