Відмінності в поведінці

Але особливості представниць слабкої статі проявляються і в інший спосіб. На емоції впливають ще два чинники – лактація та вагітність. Мало того, гіпоталамус, який знаходиться в проміжному мозку і який називають «центром емоцій», подає сигнали по-різному для чоловіків та для жінок. Наприклад, відчуття від сильного емоційного шоку чи травми передаються через гіпоталамус і тоді він посилає сигнали до гіпофіза через нейрони та гормони. Гіпофіз змінює хімічні речовини, що входять до організму жінки, і внормований менструальний цикл порушується на шість чи більше місяців. Фізіологія жінки є вразливішою та складнішою, ніж чоловіча. Я не розумію, чому деяких представниць слабкої статі це ображає.

Як же такі відмінності позначаються на поведінці? Науковці-медики наразі ще не досліджували цієї теми. Деякі з думок є дуже несподіваними. Наприклад, коли дослідники вивчають поведінку хлопців та дівчат у школі чи коледжі, то зауважують: вони навіть книжки носять по-різному. Юнаки мають схильність тримати книжки збоку, підтримуючи їх рукою. Натомість дівчата переважно притуляють до грудей, немов маленьку дитину. Хто може точно назвати кількість відмінностей у свідомості чоловіків і жінок?

Визнаю, що деякі відмінності між статями залежать від особливостей культури. Я не знаю, як відокремити такі виключно генетичні ознаки від засвоюваних за допомогою досвіду. Вважаю, що насправді це не настільки важливо. Незалежно від причини відмінність таки існує. Я не хочу, щоб мене неправильно зрозуміли, тому опишу декілька відмінностей на емоційному рівні між чоловіками та жінками.

  1. Як я вже говорив у другому розділі, здатність до репродуктивности спричиняє більшу налаштованість жінок на стабільність, безпечність та підвищену витривалість у стосунках. Інакше кажучи, жінки більше націлені на майбутнє через свою турботу про дітей.
  2. Жінки присвячують себе домашнім справам набагато більше, ніж чоловіки. Як правило, вони надають більше значення дрібничкам у домі, сімейним стосункам тощо. Наведу приклад із власного життя. Ми з дружиною вирішили поставити новий мангал у саду. Коли майстер закінчив роботу і пішов, ми зрозуміли: жаровню встановлено приблизно на п’ятнадцять сантиметрів вище. Я подивився і зауважив: «Гм-м, він зробив не так. Трохи зависоко. А що в нас на вечерю сьогодні?». Реакція Ширлі була цілком іншою – набагато агресивнішою. Вона обурилася: «Майстер поставив мангал зависоко, і мені це не подобається!». Наші протилежні погляди є свідченням типової відмінности в шкалі емоцій, якщо йдеться про домашні справи.
  3. Якщо хтось ще сумнівається в існуванні особливостей сприйняття чоловіків та жінок, то поспостерігайте їхнє ставлення до ігор: настільного тенісу чи «Монополії», доміно, волейболу чи тенісу. Жінки часто сприймають це як можливість знайти однодумців та приємно поспілкуватися. Для чоловіків гра – змагання. Навіть у компанії друзів чоловіки намагаються продемонструвати, що вони в усьому є першими та кращими. Вважають: дух суперництва залежить від культури людини. Я не вірю в це. Річард Рестак сказав із приводу дня народження п’ятирічної дитини: «Для дівчаток не є типовим смикати за волосся, битися та кидатись їжею».
  4. Чоловіки та жінки відрізняються навіть з огляду на розвиток почуття власної гідности. Чоловіки самореалізуються в роботі – хочуть, щоб їх поважали там, де вони працюють. Жінки, особливо домогосподарки, потребують романтичних стосунків зі своїми чоловіками для досягнення впевнености. Це пояснює, чому для жінок шлюб має більше значення, ніж для чоловіків, і чому перші більше зважають на знаки уваги. Жінки завдяки цим знакам уваги та щедрости відчувають повагу.
  5. Більшість із жінок мають материнський інстинкт, хоч у деяких він більший порівняно з іншими. Навіть ті, які не можуть зачати, мріють народити. Я одержую велику кількість листів від жінок у розпачі через нездатність стати матерями. Незважаючи на те, що негативний вплив культури відіграє основну роль у небажанні народити, я вірю: головна причина пов’язана з анатомією та фізіологією жінки.
  6. Напевно, найбільша відмінність між представниками обох статей стосується уподобань у сексі. Чоловік надає значення побаченому і менше уваги приділяє романтиці. Жінку приваблюють не фотографія, не чоловік-модель і не вродливий незнайомець, а конкретний чоловік, до якого вона відчуває емоції. Ось чому різні підходи спричиняють відмінності представників обох статей до сприйняття сексуального життя.

Описані пункти пояснюють, а не науково обґрунтовують особливості чоловіків та жінок. Читачі можуть додати власні спостереження і коментарі.

Висновок

Підсумовуючи думки цього розділу про індивідуальність чоловіків та жінок, я хочу запропонувати два висновки, що стосуються лідерства чоловіка. Ось вони:

  1. Я вважаю помилкою втручатися у сформовані роками й освячені Богом стосунки між чоловіком як заступником та жінкою, яка приймає це заступництво, бо слабке «я» чоловіка та його потреба в повазі дуже гармонійно поєднуються з вразливістю жінки та її потребою в любові.
  2. Я вважаю, що кожна сім’я повинна мати лідера і, коли виникає розбіжність у поглядах, з його рішеннями потрібно погоджуватися, бо два капітани топлять корабель і два кухарі псують юшку. Зі Святого Письма зрозуміло, що саме чоловікові відведена лідерська роль у сім’ї. Однак він не повинен спонукати свою команду (тобто родину) до бунту, нехтуючи почуттями та потребами дружини. Навпаки, він повинен висувати на перше місце не власні інтереси, а інтереси сім’ї, навіть, якщо потрібно, пожертвувати життям. Святе Письмо не уповноважує чоловіка бути диктатором чи рабовласником.

Можна назвати й інші приклади щасливої сім’ї в разі об’єднання зусиль представників обох статей, але з досвіду знаю: багато проблем виникає внаслідок пасивности, слабкости та відсутности задатків до лідерства чоловіка. Сучасність не пропонує альтернативи вдосконалення ролі чоловіка, а така роль передається з покоління в покоління і відображена в Біблії. Це вписується в бачення Сотворителя.

Мені дуже шкода, якщо чоловік є мачо, шовіністом, упереджено ставиться до представників іншої статі чи має якісь стереотипи. (У моєї секретарки є спеціяльний файл для листів від чоловіків, що належать до такого типу).

Попередній запис

Відмінності до клітинного рівня

Наступний запис

Що сталося з Рухом за визволення жінок?