ГОРА СІНАЙСЬКА

Вихід 19, 20, 24, 31:18

Вже три місяці йшли ізраїльтяни пустелею до обіцяної Богом землі. Стовп, який вів народ за собою, зупинився біля Сінайської гори, де євреї і стали табором. Бог наказав Мойсеєві піднятися на гору, бо Він хотів дещо йому об’явити. «Ти бачив, яким Я був милостивим до синів Ізраїля, коли виводив їх з Єгипту. Якщо народ буде справді слухати Мого голосу та виконувати все, що Я їм заповідаю, тоді стане він Мені царством священників, народом святим». Мойсей зійшов із гори і запитав ізраїльтян, чи вони погоджуються слухатися Бога і виконувати все, що Він їм скаже. На це вони відповіли: «Так, все, що скаже Господь, виконаємо». Тоді Мойсей повернувся на гору і передав Богові їхню відповідь. Господь промовив: «Через три дні Я буду говорити з тобою на горі цій, щоб народ повірив Мені і довіряв тобі, що ти Мій посланець. Нехай вони приготуються і виперуть свій одяг. А ти обведи лінію довкола гори, через яку жодна людина або тварина не повинна буде перейти, інакше їх треба буде вбити».

Народ слухняно виконав усе, що передав їм Мойсей. Через три дні, рано вранці, були громи й блискавки, і густа хмара зійшла на гору, і всі почули страшенно гучний звук сурми, від якого весь народ ужахнувся. Мойсей наказав усім вийти з наметів і спрямувати свої погляди до Бога.

Лише уявіть собі видовище, яке постало перед народом: гора Сінай уся була в полум’ї та димі; вся вона просто здригалася, бо Господь зійшов на неї; гримів грім і спалахувала блискавка; потім почувся шум із середини хмари і вогню. Шум цей був подібний до звука сурми і ставав все гучнішим і гучнішим.

Господь покликав Мойсея на верхівку гори, щоб говорити з ним. Коли Мойсей піднявся на гору, Бог сказав йому: «Скажи народові, щоб він не йшов за тобою, бо йому не слід підніматися і, навіть, наближатися до гори, бо вони загинуть. А ти візьми Аарона та прийдіть на вершину і Я буду говорити з вами». Мойсей так і передав народу, а вони перелякано стояли біля гори і не наближалися.

Коли б ви бачили, яким страшним був вигляд гори Сінайської тієї миті, ви також злякалися б.

Мойсей з Аароном повернулися на гору, де Господь сказав їм Свої повеління для народу. Це були вже відомі вам десять заповідей.

Ось вони:

  1. Я Господь, Бог Твій, Який вивів тебе із землі єгипетської, з дому рабства. Нехай не буде в тебе інших богів, окрім Мене.
  2. Не роби собі бовванів, не вклоняйся їм і не служи їм.
  3. Не промовляй імені Господа твого даремно.
  4. Пам’ятайте день суботній, щоб шанувати його. Шість днів працюй, і роби всякі справи свої, а сьомий день – субота Господу Богові твоєму.
  5. Шануй батька і матір твою, щоб продовжилися дні твої на землі.
  6. Не вбивай.
  7. Не чини перелюбу (це означає, що один чоловік не повинен забирати в іншого його дружину, також і дружина не повинна залишати свого чоловіка і виходити заміж за іншого).
  8. Не кради.
  9. Не свідкуй неправдиво на свого ближнього.
  10. Не побажай (або не заздри, не прагни мати те, що мають інші).

Коли Бог закінчив говорити Мойсею Свої слова, народ зрадів, бо їм було дуже страшно чути звуки сурми, і вони все далі й далі відступали від гори Сінай. Мойсей повернувся до ізраїльтян, а вони, підійшовши до нього, попросили передати Богу, щоб Той не говорив до них, а краще вони все дізнаватимуться через Мойсея. Тоді Мойсей передав Богові їхнє прохання: «Вони бояться почути голос Твій ще раз». Бог відповів: «Це добре, що вони бояться Мене. Але Я зроблю, як вони просять Мене – Я говоритиму з тобою, а ти передаватимеш їм Мої слова».

Це все Господь заповів для того, щоб Його народ був слухняним і щасливим, але вони не любили Його всім своїм серцем, і Господь знав це.

Тоді Бог наказав Мойсею самому піднятися на гору, і він залишався там у спілкуванні з Господом сорок днів і сорок ночей. Протягом цього часу Мойсей нічого не їв і не пив, але Бог зберігав його життя і говорив до нього з хмари. Щоб нічого не забути і не втратити, всі слова Божі були записані Його перстом до книги. Але це була незвичайна книга: її Автором був Сам Бог, вона була зроблена з каменю і мала лише дві сторінки. Називалася вона – «скрижалі». Бог написав на цих скрижалях десять заповідей, які повинні були залишитися на віки для виконання всіма людьми.

Було б чудово, щоб і ви вивчили напам’ять ці десять заповідей. І не лише вивчили, але й виконували.

ЗАПИТАННЯ:

  1. На якій горі Господь з’явився Мойсею?
  2. Який вигляд мало це явлення Господа?
  3. Назвіть десять заповідей, які Бог дав народу ізраїльському?
  4. На чому були записані заповіді і навіщо?
Попередній запис

МАННА ТА ВОДА

Наступний запис

ЗОЛОТЕ ТЕЛЯ