Дар милосердя

Прощення, яке пропонує Бог, є чудовою нагодою для Нього. Бог робить цю пропозицію, щоб спостерігати за грішниками: надокучливими, злісними, порядними, освіченими і неосвіченими, віруючими і невіруючими. Це правда, що Бог, пропонуючи Своє прощення, радіє.

Коли Ви відчуєте на собі милосердя, то відразу переживете і неймовірне полегшення. «Прощення є доступним. Я не повинен решту свого життя розплачуватися за цю помилку». У моєму випадку полегшення було схожим на ейфорію. Я так прагнув цього, що думка про незаслужене прощення виявилася просто чудовою новиною.

Далі Ви відчуєте можливість примирення. Коли з’явилася неприємна стаття, мій страх не обмежився лише втратою роботи. Я дуже цінував свої стосунки з Квігом, тож подумав: «Тепер усе скінчилося. Він більше ніколи не захоче зі мною розмовляти». Але що відбулося насправді? Квіг запросив мене на обід.

Я відчув надію. Саме це дарує милосердя. Воно звільняє людей від зобов’язання платити, платити і ще раз платити. Я не міг забрати свої слова назад, не було способу віддячити Квігу за сотні витрачених ним годин, якими я ризикнув. Але милосердя виправляє все це, і навіть більше. Воно дає людям можливість відновити стосунки з Богом і з ображеними. Там, де є милосердя, наше життя визначають мрії, а не кошмари.

Однак є те, що я називаю «обурливим милосердям», – камінь спотикання, який не дає людям скористатися ним.

Обурливе милосердя

Одного разу я обідав із бізнесменом, намагаючись налагодити стосунки. Я попросив серветку і ручку. Ручка виглядала так, ніби коштувала двісті доларів. Було зрозуміло, що таким чином я повністю заволодію увагою бізнесмена, чого не трапилося би, якби я скористався своєю. І справді: він не випускав її з поля зору!

Взявши ручку бізнесмена, я написав вгорі на серветці «Бог», а потім провів лінію вниз. Вказуючи на слово «Бог», я сказав: «Ось Божий стандарт святости. А це лінія». І, прямуючи за лінією донизу, продовжив: «Знизу є погані люди. Поставте х на лінії, де, на вашу думку, знаходитеся Ви».

Бізнесмен виконав прохання, і я вів далі. «Проміжок між вашим х і Божою святістю є проблемою. Причиною непідпадання під Божі стандарти святости є Ви самі. Цей проміжок є тим, за що Ви відповідатимете одного судного дня».

Я перевернув серветку і сказав: «Усім людям властиво помилятися». А далі накреслив горизонтальну лінію посередині і написав: «План морального самовдосконалення».

«Це той випадок, коли люди проводять решту життя, намагаючись підняти свою позначку х трішки вище. Біблія каже: це не допоможе, навіть якщо Ви проживете сто життів. Ви не можете піднятися до рівня моральної досконалости, якщо є грішним людським створінням».

Тоді з іншого боку лінії я написав: «План Милосердя».

Чоловік уточнив: «Що це?»

«Ви не повірите. У «Плані Милосердя» Бог каже: “Я бачу цей проміжок і розумію, що Ви не можете здійснити це лише за допомогою своєї людської сили, тому Я посилаю Свого Сина, Христа, щоб Він заплатив за ваші гріхи. Спасення і прийняття в Мою сім’ю буде для Вас подарунком”».

«В якому з планів є Ви? – запитав я. – У Плані Милосердя чи Плані морального самовдосконалення?»

«У другому плані».

Я погодився. «Я Вас знаю і погоджуюся з таким вибором».

Я ніколи не забуду того, що трапилося потім. Співрозмовник підвів голову і подивився мені у вічі. У погляді я прочитав його думки: «Хоч би сказане Вами було правдою. Якби я відчув це сьогодні, то відмовився б від Плану самовдосконалення, прийняв би милосердя – дарунок для такого грішника, як я, і це все б змінило».

Ця «святенницька підозра» утримує багатьох людей від християнства. Якби хтось попросив лише прийти за безкоштовним автомобілем, ми б не повірили. Тож як ми можемо сподіватися на безкоштовний квиток на небеса? Ця ідея про милосердя звучить надто добре, надто легко для реалізації. Успішні люди, які довго і важко працювали для завоювання місця в суспільстві, появи розкішного будинку, великого офісу та імпортного автомобіля, просто не хочуть вірити, що Бог їм виділить місце на небесах. «Ніщо не подасться Вам на срібній тарілці», – наполягають вони і здебільшого справді мають рацію. Але в цьому випадку все-таки помиляються.

Тому, коли Ви відкриєте своє життя Христові і відчуєте вибух милосердя, наплине раптове полегшення. Десь глибоко в душі Ви розуміли, що не могли заслужити своє місце на небесах, а зараз усвідомлюєте, що і не повинні нічого заслуговувати. Замість налагодження своїх стосунків із Богом власними зусиллями Ви з подивом спостерігатимете за тим, як Бог сам наближатиметься до Вас. У глибині душі Ви плекаєте надію: «Ймовірно, з Божою допомогою я зможу заново розпочати своє життя. Ймовірно, я зможу ввійти в нове майбутнє з чистим сумлінням».

Насправді не існує жодного «можливо». Сенс цього – в милосерді, яке є правдивим і вічним.

Попередній запис

Справедливість, милість і милосердя

Наступний запис

Підтримані милосердям